Maanputten met zwoele temperaturen kunnen toekomstige ontdekkingsreizigers beschermen

Deze depressie in Mare Tranquillitatis is een ongeveer 100 meter brede kuil in het maanoppervlak die op een comfortabele 63 graden Fahrenheit blijft.

Deze depressie in Mare Tranquillitatis is een ongeveer 100 meter brede kuil in het maanoppervlak die op een comfortabele 63 graden Fahrenheit blijft.
Afbeelding: NASA/Goddard/Arizona State University

Gegevens van een NASA-sonde suggereert maan- kuilen hebben aangename temperaturen dankzij hun schaduwrijke overstekken, die ze overdag koel houden en voorkomen warmte ontsnapt bij nacht.

Het is nu moeilijk te geloven, maar het schijnbaar inerte oppervlak van de maan was ooit vol vulkanische activiteit. Tegenwoordig zien we hiervan het bewijs in de vorm van putten die het maanoppervlak bezaaien. We kennen deze kuilen al bijna 15 jaar, maar recent onderzoek wijst uit dat de temperaturen erin veel koeler kunnen zijn – en aantoonbaar comfortabeler – dan het omringende oppervlak.

Gegevens verzameld door NASA’s Lunar Reconnaissance Orbiter plaatst het interieur van de kuilen op een relatief constante 63 graden Fahrenheit (17,2 graden Celsius) gedurende de maan dag/nacht cyclus. Indien bevestigddeze zou Maak ze rijpe doelen voor exploratie en menselijke bewoning.

“Maanputten zijn een fascinerende functie op het maanoppervlak”, zei Noah Petro in een NASA persbericht gisteren. Petro is een LRO-projectwetenschapper bij NASA’s Goddard Space Flight Center in Greenbelt, Maryland. “Weten dat ze een stabiele thermische omgeving creëren, helpt ons een beeld te schetsen van deze unieke maankenmerken en het vooruitzicht om ze ooit te verkennen.”

Deze bevindingen werden eerder deze maand gepubliceerd in Geofysische onderzoeksbrieven door wetenschappers van de University of California in Los Angeles en de University of Colorado, Boulder. “Ongeveer 16 van de meer dan 200 putten zijn waarschijnlijk ingestorte lavabuizen”, zegt projectleider Tyler Horvath in het NASA-persbericht. De onderzoekers merkten op dat sommige van de putten overhangen hebben – het belangrijkste kenmerk dat toekomstige maanverkenners bescherming zou kunnen bieden tegen inkomende kosmische straling, micrometeorieten en wilde schommelingen in de oppervlaktetemperatuur.

Volgens NASA kan het oppervlak van de maan pieken bereiken van 260 graden Fahrenheit (126,7 graden Celsius) en dieptepunten van -280 graden Fahrenheit (-173,3 graden Celsius). Maar het lijkt erop dat deze overstekken de putten overdag verduisteren terwijl ze voorkomen dat de warmte ‘s nachts ontsnapt, wat leidt tot een constant zwoele temperatuur rond 63 graden Fahrenheit (17,2 graden Celsius).

Zoals de inspanningen van NASA om mensen terug te brengen naar… de maan toenemen, creatieve benaderingen van langdurig verblijf op het maanoppervlak winnen aan belang. Hoewel het niet precies duidelijk is hoe (of zelfs als) NASA deze kuilen in hun missieplannen zal verwerken, biedt de mogelijkheid om te vertrouwen op hun stabiele temperaturen een intrigerende mogelijkheid.

Meer: Wat u moet weten over Lunar Gateway, NASA’s toekomstige ruimtestation in een baan om de maan

#Maanputten #met #zwoele #temperaturen #kunnen #toekomstige #ontdekkingsreizigers #beschermen

Leave a Comment

Your email address will not be published.