Telescope and example

Fotograaf maakt zelfgemaakte telescoop om ongelooflijke foto’s van de maan te maken

Een fotograaf heeft zijn 3D-printer gebruikt om een ​​indrukwekkende 900 mm reflectortelescoop te maken die zo eenvoudig in elkaar te zetten is dat “het is alsof je meubels van IKEA in elkaar zet”.

Het ontwerp, dat Jonathan Kissner ‘Hadley’ noemt, heeft een reflector van 114/900 mm met een bolvormige primaire spiegel die is ondergebracht in voornamelijk 3D-geprinte onderdelen.

Kissner zegt ook dat zijn Hadley-telescoop dubbel werk kan doen als een terrestrische scope voor het bekijken van dieren in het wild en zelfs als een langzame f/8 zoomlens voor fotografie.

Foto’s maken met de doe-het-zelf-telescoop

Kissner maakt beelden door de telescoop met een Google Pixel 4a mobiele telefoon. Om de atmosferische turbulentie tegen te gaan die grote schade aanricht op beelden met een lange belichtingstijd, koos hij ervoor om een ​​video op te nemen met 60 frames per seconde.

“Elk frame was erger dan wat we door het oculair zouden zien”, vertelt Kissner aan PetaPixel. “Ons brein doet veel werk om zinvol te zijn van een lawaaierig beeld en om on-the-fly composities te maken. Dit proces, ‘lucky imaging’ genaamd, kan resultaten opleveren die veel verder gaan dan wat het oog ziet, maar hiervoor zijn betere gegevens nodig.

“Uiteindelijk gebruik ik een astrocam met de 3D-geprinte telescopen, maar stap voor stap.”

Eenmaal opgeslagen, importeert Kissner de video’s die hij vastlegt in een app genaamd de Planetary Imaging PreProcessor (PPIP) en lijnt ze vervolgens uit met een andere genaamd Registax. Beide zijn gratis online beschikbaar. Dan, na wat meer beeldverwerking met GIMP, en hij eindigt met een bruikbare afbeelding die het waard is om online te delen.

Kissner hoopt een camerabevestiging te hebben die is ontworpen voor toekomstig gebruik. Hij heeft ook een ander telescoopontwerp op zijn site, evenals een focuser en een Newtoniaanse spiegelcel voor een reflectortelescoop.

De doe-het-zelf-telescoop maken

Kissner besloot zijn doe-het-zelf-telescoop te maken vanwege de overvloed aan wat hij ‘hobbymoordenaar’-scopes in het bereik van $ 100 tot $ 200 noemt, die moeilijk te gebruiken zijn met slordige onderdelen.

“Ik hoop dat door dit vrij te geven, meer mensen een open deur zullen vinden voor planetaire observatie en astrofotografie op instapniveau”, schreef Kissner in zijn Printables build log.

Hadley is eigenlijk zijn tweede poging om een ​​werkbare telescoop in 3D te printen. Zijn eerste was meer een pionier om zijn ontwerp te verfijnen. Die reikwijdte was veel groter, een 152/1300 mm grote rode reflectortelescoop waarvan Kissner toegeeft dat hij erg moeilijk te bouwen was. Met de lessen die hij in dat ontwerp had geleerd, was hij echter in staat om een ​​universeel ontwerp te creëren dat zowel toegankelijk als praktisch was, terwijl het gemakkelijk te repliceren was.

Het basisontwerp is gecentreerd rond onderdelen die zijn afgedrukt op een standaard FDM 3D-printer. Elk model is in de sterkste richting gepositioneerd en zonder de noodzaak van verspillende ondersteuningen die tijd en kosten aan de prints kunnen toevoegen. Er zijn in totaal 27 verschillende onderdelen om te 3D printen. Het ontwerp maakt ook gebruik van één soort schroef (in verschillende lengtes) en moeren om de zaken eenvoudig te houden, en volgens Kissner, metrische of imperiale werken.

De grootste uitdaging voor Kissner was de spiegel zelf. Een traditionele parabolische spiegel gevonden in grote telescooparrays zou onbetaalbaar zijn geweest voor een telescoop van dit formaat. Maar Kissner ontdekte dat met de brandpuntsafstand waar hij voor ging en de verhoudingen, een bolvormige spiegel een meer kosteneffectieve stand-in was. Kissner ontdekte in zijn onderzoek ook dat veel commercieel gebouwde telescopen een soortgelijk compromis sluiten.

Kissner kon spiegelsets voor een sferisch primair en elliptisch secundair paar van 114/900 mm op eBay of AliExpress vinden voor ongeveer $ 20, hoewel hij zei dat dit onderhevig is aan schommelingen. Er is ook een vermelding voor een vergelijkbare spiegelset op Amazon. Voeg daarbij de $ 100 aan afdrukmaterialen en andere onderdelen, plus een goede set oculairs voor $ 50, en je hebt een behoorlijk effectieve telescoop voor minder dan $ 200.

Een volledige lijst met onderdelen en plannen voor het bouwen van de telescoop is beschikbaar op Printables.

Het ontwerp leent zich ook voor aanpassingen, met extra starburst-effecten, waaronder de zes-spikes-stijl van de nieuwe James Webb-telescoop, de vier-spikes-stijl van de Hubble-ruimtetelescoop, of zelfs een diffractie-spikesvrije look.


Afbeeldingscredits: Alle foto’s door Jonathan Kissner.

#Fotograaf #maakt #zelfgemaakte #telescoop #ongelooflijke #fotos #van #maan #maken

Leave a Comment

Your email address will not be published.