Chick-fil-A-winkel vraagt ​​’vrijwilligers’ om voor kip te werken, niet voor geld

Opmerking

In de afgelopen jaren betekende het werken bij Chick-fil-A deel uitmaken van een van Amerika’s populairste fastfoodrestaurants en een kip-sandwich-moloch van een bedrijf dat miljarden dollars aan jaarlijkse omzet heeft binnengehaald.

Dus sommige fans waren deze week verrast toen een winkel in North Carolina het anders aanpakte en vroeg om “vrijwilligers” die in kip in plaats van geld zouden worden betaald om bij de drive-through van de locatie te werken.

“We zoeken vrijwilligers voor onze nieuwe Drive Thru Express!” de winkel in Hendersonville, NC, schreef dinsdag in een Facebook-bericht dat sindsdien is verwijderd. “Verdien 5 gratis entrees per gewerkte dienst (1 uur). Stuur ons een bericht voor meer informatie.”

De winkel kreeg kritiek omdat het de Fair Labor Standards Act (FLSA) leek te negeren, de al lang bestaande federale wet die bepaalt hoe werkgevers hun werknemers moeten betalen voor alle uren die ze werken. De vestiging in Hendersonville, die wordt gerund door een franchisenemer, reageerde op de online terugslag door te zeggen dat de “op vrijwilligers gebaseerde kans” bedoeld was voor mensen die “denken dat het goed bij hen past”, en voerde aan dat het anders was dan volledig of gedeeltelijk -tijd dienstverband.

“We hebben meerdere mensen die zich hebben aangemeld en het leuk vinden om te doen en hebben het meerdere keren gedaan”, schreef de winkel in een apart bericht. “Mensen die zich hiervoor aanmelden hebben er vrijwillig voor gekozen.”

Een woordvoerder van Chick-fil-A, met het hoofdkantoor in Atlanta, vertelde donderdag aan The Washington Post dat de winkel in Hendersonville had “besloten om dit programma te beëindigen”.

“De meeste restaurants zijn individueel eigendom van en worden beheerd, en het was een programma in een eigen restaurant”, zei de woordvoerder in een verklaring. “Dit werd niet goedgekeurd door Chick-fil-A, Inc.”

Een manager van de Chick-fil-A-winkel weigerde commentaar te geven en richtte alle vragen aan vertegenwoordigers van het bedrijf. Joel Benson, de exploitant van het restaurant in Hendersonville, reageerde donderdag niet onmiddellijk op een verzoek om commentaar.

Jennifer Haigwood, directeur communicatie voor het North Carolina Department of Labor, vertelde The Post in een verklaring dat hoewel het bureau geen jurisdictie heeft over vrijwilligers of situaties waarin er geen werkgever-werknemerrelatie is, de vereisten van de FLSA met betrekking tot privé voor -profitwerkgevers “het is duidelijk dat er geen werknemer kan zijn die ‘vrijwilligerswerk’ verricht voor die winstgevende werkgever.”

“Over het algemeen zal het labelen van een werknemer als ‘vrijwilliger’ de werkgever niet ontslaan van zijn FLSA-verplichting om het vereiste loon te betalen als die persoon werk verricht dat ten goede komt aan de entiteit met winstoogmerk,” zei Haigwood.

Het particuliere Chick-fil-A, dat bekend staat om zijn “familiebezit” en “op de bijbel gebaseerde” principes, waaronder sluiting op zondag, is een van de meest winstgevende fastfoodrestaurantketens in het land, met meer dan 2.600 restaurants in 47 staten, DC, Canada en Puerto Rico.

Een rapport uit 2020 van Technomic, een adviesbureau voor de restaurantindustrie, schatte dat Chick-fil-A in 2019 ongeveer $ 11,3 miljard aan omzet opleverde, met alleen McDonald’s en Starbucks achter bij restaurantketens. In 2021 verdiende de gemiddelde Chick-fil-A-winkel buiten een winkelcentrum meer dan $ 8,1 miljoen aan jaaromzet, volgens franchise-onthullingsdocumenten verkregen door Restaurant Business magazine.

Chick-fil-A kreeg ook kritiek vanwege zijn anti-LHBTQ-houdingen, met name toen de CEO van het bedrijf, Dan Cathy, in 2012 zei dat hij tegen het homohuwelijk was. Het bedrijf zei later dat het zijn cultuur was “iedereen met eer, waardigheid en respect te behandelen”. Een winkel in Decatur, Georgia, wordt geconfronteerd met een recente discriminatiezaak van een transgendermedewerker die de eigenaar van het franchiserestaurant ervan beschuldigde te zeggen dat het een “eer” was voor de werknemer om het hoofd te bieden aan seksuele intimidatie en catcalls.

Trans Chick-fil-A werknemer vertelde te worden ‘vereerd’ door catcalls, zegt pak

De winkel in Hendersonville, meer dan 20 mijl ten zuiden van Asheville, NC, is misschien het best bekend voor het in dienst hebben van Madison Cawthorn als kassier, jaren voordat hij werd gekozen als Republikeins lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. De franchisenemer haalde afgelopen zomer de krantenkoppen toen het loonsverhogingen aankondigde voor werknemers die hun loon opdreven tot $ 19 per uur, volgens de Hendersonville Times-News.

Toen de online terugslag deze week tegen de winkel groeide, schreef de locatie in een vervolgbericht op sociale media dat het idee kwam als een manier voor klanten van de Hendersonville Chick-fil-A “om gratis eten te verdienen door simpelweg andere gasten te leiden. .”

“Meestal een win-win voor ons en de vrijwilliger die gratis Chick-fil-A krijgt!” de winkel schreef, volgens Vice News. “Op die manier kan ons team zich richten op het bedienen van de gasten in datgene waar we goed in zijn.”

Een manager van de winkel verdedigde het idee tegenover Vice en zei dat het initiatief voor vrijwilligerswerk weerspiegelde hoe sommige merken in de gemeenschap “een relatie opbouwen” met hun klanten.

“Als gevolg hiervan is er een uiting van de wens van de gemeenschap om meer deel uit te maken van wat dat merk doet”, zei de manager, Ryan, die weigerde zijn achternaam aan de media-outlet te geven. “We krijgen voortdurend mensen die deel willen uitmaken van wat we doen. Dit is bedoeld om daar een kans voor te bieden.”

Critici kochten echter niet wat de Chick-fil-A-winkel verkocht.

“Er is hier zoveel mis dat ik niet weet waar ik moet beginnen”, plaatste een commentator op Reddit.

Zelfs met de negatieve reactie op de vrijwilligersposities die betaald moeten worden met broodjes kip, zegt de Chick-fil-A-locatie nog steeds op zoek te zijn naar mensen die geïnteresseerd zijn in full- en parttime posities.

Anne Branigin heeft bijgedragen aan dit rapport.

#ChickfilAwinkel #vraagt #vrijwilligers #voor #kip #werken #niet #voor #geld

Leave a Comment

Your email address will not be published.