Mary Alice, actrice in ‘Fences’, ‘Sparkle’ en ‘The Matrix Revolutions’, sterft op 85-jarige leeftijd

Mary Alice, de Tony- en Emmy-winnende actrice die speelde in de originele Broadway-productie van hekkenportretteerde de moeder van drie zingende dochters in Fonkeling en verscheen als The Oracle in De Matrix-revoluties, is gestorven. Ze was 85.

Alice stierf woensdag in haar huis in New York City, vertelde een woordvoerder van de NYPD The Hollywood Reporter.

In films uit 1990 speelde Alice verpleegster Margaret tegenover Robin Williams en Robert De Niro in ontwaken, geregisseerd door Penny Marshall; de matriarch van de familie die te maken heeft met een storende gast (Danny Glover) in Charles Burnett’s Om te slapen met woede; en een vrouw wiens zoon werd aangereden door een auto in de South Bronx in Brian De Palma’s Het vreugdevuur van de ijdelheden.

De voormalige onderwijzeres uit Chicago ontving in 1992 en ’93 back-to-back Emmy-nominaties – ze won in het tweede jaar – voor haar ondersteunende rol als Marguerite Peck, wiens kind wordt vermoord, in het in Atlanta gevestigde NBC-juridische drama Ik zal wegvliegenmet in de hoofdrollen Sam Waterston en Regina Taylor.

Ze speelde ook slaapzaaldirecteur Lettie Bostic in de eerste twee seizoenen (1988-89) van NBC’s Een andere wereld; de moeder van Oprah Winfrey’s Mattie Michael in de ABC-miniserie uit 1988 De vrouwen van Brewster Place; en de moeder van Harold Perrineau Jr.’s Augustus Hill in 2002 op HBO’s Ozo.

In de cultfavoriet Fonkeling (1976), het Harlem-set van vodden-naar-rijkdom-verhaal geïnspireerd door The Supremes, was Alice memorabel als Effie, de alleenstaande moeder die dochters opvoedt, gespeeld door Irene Cara, Lonette McKee en Dwan Smith. (In haar laatste rol speelde Whitney Houston het personage in de reboot van 2012.)

“Pas halverwege de dertig toen ze de rol speelde, kristalliseerde Alice prachtig uit – en salueerde – alle moeders die een extra stap deden voor hun kinderen”, schreef Bob McCann in 2009. Encyclopedie van Afro-Amerikaanse actrices in film en televisie.

Nadat Gloria Foster, die het orakel speelde in de eerste twee Matrix-films, stierf in 2001, kwam Alice tussenbeide om de weg naar verlichting in De Matrix-revoluties (2003). Om de verandering in uiterlijk te verklaren, werd opgemerkt dat de buitenste schil van het Orakel was vernietigd door het criminele programma dat bekend staat als de Merovingische.

De vooraanstaande Alice ontving haar Tony voor beste actrice in een toneelstuk in 1987 voor haar beurt als Rose, de vrouw van James Earl Jones’ Troy en moeder van Courtney B. Vance’s Corey, in augustus Wilson’s Pulitzer Prize-winnende hekken.

“Mevrouw. Alice’s optreden benadrukt kracht boven zelfmedelijden, open woede boven etterende bitterheid’, schreef Frank Rich in zijn… New York Times opnieuw bekijken. “De actrice vindt het spirituele quotiënt in de acceptatie die gepaard gaat met Rose’s liefde voor een gehavende, diep gecompliceerde man.”

Ze kreeg in 1995 nog een Tony-nominatie voor het spelen van Bessie Delany in Onze mening geveneen two-hander waarin zij en Foster zussen waren die na hun 100e verjaardag leefden en nadenken over het leven.

In 2000 werd ze opgenomen in de American Theatre Hall of Fame.

Van links naar rechts: Mary Alice, Ray Aranha en James Earl Jones in ‘Fences’

Ron Scherl/met dank aan Everett Collection

Mary Alice Smith, een van de vijf kinderen, werd geboren op 3 december 1936 in Indianola, Mississippi, en groeide op in Chicago. Haar vader, Sam, werkte in een wasserij en haar moeder, Ozelar, werkte in een fabriek. Na haar studie was ze secretaresse van de sociale zekerheid en vervolgens lerares op een basisschool voordat ze zich bij een gemeenschapstheatergroep voegde.

Ze kreeg haar eerste betaalde baan als acteur in 1966 toen Douglas Turner Ward, mede-oprichter van de in New York gevestigde Negro Ensemble Company, een toergroep naar Chicago bracht om toneelstukken op te voeren, waaronder Dagen van Afwezigheid en Goede eindes.

“Voor het vermogen moest de groep één lokale acteur gebruiken, en ik werd ingehuurd om een ​​paar rollen en de was te doen”, zei ze in 1979. “Ik vond het geweldig. Ik vond het geweldig, en ik vond het niet erg om twee keer per week te wassen en te strijken.”

Alice kwam in 1967 naar New York en studeerde bij Lloyd Richards – hij had de originele Broadway-productie van 1959 geregisseerd Een rozijn in de zon en zou haar naar binnen leiden hekken — voordat hij op het podium verscheen voor de Negro Ensemble Company en Wynn Handman’s American Place Theatre.

In 1974 speelde Alice in een PBS-bewerking van Philip Hayes Dean’s De stal van het blinde varkengeregisseerd door Ivan Dixon, en maakte haar filmdebuut in De opvoeding van Sonny Carson. Een jaar later speelde ze een gastrol in afleveringen van politie vrouw, Goede Tijden en Sanford en zoon (als Fred’s zus, Frances, die net met een blanke is getrouwd).

Alice zei dat ze zichzelf nooit echt als acteur beschouwde totdat ze voor producer Joseph Papp en zijn New York Shakespeare Festival werkte, en ze een Obie Award ontving voor haar optreden als Portia in Julius Caesar in 1979.

Elf jaar later speelde ze tegenover Denzel Washington in het Delacorte Theater in Central Park in De tragedie van Richard III.

Lui geladen afbeelding

Mary Alice en Keanu Reeves in ‘The Matrix Revolutions’ uit 2003

Warner Brothers / Courtesy Everett-collectie

Alice creëerde het personage Rose in hekken tijdens een workshop in 1983 in het Eugene O’Neill Theatre Centre in Waterford, Connecticut.

“Ik baseerde haar niet alleen op mezelf, maar ook op mijn moeder, mijn tantes, mijn grootmoeder en andere vrouwen die ik kende toen ik in de jaren vijftig in Chicago opgroeide. Soms voel je gewoon een affiniteit; je weet meteen wie een persoon is, en zij is een van die rollen waarmee ik me al heel vroeg identificeerde,” vertelde Alice aan de Keer in 1987.

“Dit waren vrouwen die niet waren opgeleid, leefden in een tijd vóór de bevrijding van vrouwen, en hun identiteit was verankerd in hun echtgenoten. Ze verdroegen veel vernederingen en vernederingen omdat ze vrouw waren en gehecht waren aan mannen, en hun leven buitenshuis was zeer beperkt. Behalve naar de kerk gaan, was het familie.”

Alice’s cv op groot scherm bevatte ook dat van Spike Lee Malcolm X (1992), Clint Eastwood’s Een perfecte wereld (1993), De Inktpot (1994), Op weg naar huis (1994), Bed van rozen (1996), Maya Angelou’s Beneden in de Delta (1998), De wensboom (1999) en John Sayles’ Sunshine State (2002).

Haar laatste krediet op het scherm kwam met een aflevering uit 2005 van de opnieuw opgestarte Kojakmet in de hoofdrol Ving Rhames.

Abbey White heeft bijgedragen aan dit rapport.#Mary #Alice #actrice #Fences #Sparkle #Matrix #Revolutions #sterft #85jarige #leeftijd

Leave a Comment

Your email address will not be published.