De annulering van Samantha Bee duidt op moeilijke tijden voor vrouwen en POC in late night TV

Volledig frontaal met Samantha Bee werd geannuleerd door TBS en dat zou een moeilijkere weg kunnen betekenen voor vrouwen en mensen van kleur in de late night comedy.

Dimitrios Kambouris/Getty Images voor TBS


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Dimitrios Kambouris/Getty Images voor TBS


Volledig frontaal met Samantha Bee werd geannuleerd door TBS en dat zou een moeilijkere weg kunnen betekenen voor vrouwen en mensen van kleur in de late night comedy.

Dimitrios Kambouris/Getty Images voor TBS

Temidden van het nieuws dat TBS zijn indringende satire-serie met nieuws heeft geannuleerd Volledig frontaal met Samantha Bee na zeven seizoenen is het de moeite waard om op één ding te wijzen: ik heb nooit het gevoel gehad dat Bee het respect of de kansen heeft gekregen die ze op tv zou moeten hebben.

(Volledige openbaarmaking: ik werd geïnterviewd voor een Volledig frontaal segment een tijdje geleden, waarbij de spot werd gedreven met het idee dat Trump en de Republikeinen een soort frauduleus “Oktober Surprise”-nieuwsverhaal zouden verzinnen om Joe Biden en Democraten te hinderen bij de verkiezingen van 2020.)

Beginnend met haar debuut in 2003 op De dagelijkse show – waar ze als enige vrouwelijke correspondent bij het programma kwam en de langst dienende correspondent werd tegen de tijd dat ze in 2014 vertrok – heeft Bee veel terrein gewonnen in het satire-spel met nieuws.

Destijds dacht ik dat ze een veelbelovende kandidaat leek om de show over te nemen toen de toenmalige gastheer Jon Stewart in 2015 vertrok (net zoals ik van Trevor Noah hou, die geweldig werk heeft verricht als de opvolger van Stewart en de huidige gastheer, en het opnieuw castte voor een andere generatie nieuwsparodie consument). Bee zelf heeft gezegd “het was verschrikkelijk” toen Comedy Central duidelijk maakte dat ze nooit in de race was om Stewart te volgen.

En hoewel het geweldig was om te zien dat Bee in 2015 haar eigen show kreeg, werd ze de meest prominente vrouw die een late night talkshow-serie presenteerde, terwijl ze impactvolle projecten zoals haar uitvoerde Niet het Correspondentendiner van het Witte Huis – de afgelopen jaren leek TBS niet te weten wat ermee te doen Volledig frontaalwaarbij de tijdvakken zodanig worden verplaatst dat zelfs fans moeite kunnen hebben om bij te blijven.

Het was dus niet helemaal schokkend toen Warner Bros. Discovery – een nieuw bedrijf dat werd gevormd toen Discovery eerder dit jaar fuseerde met TBS’ moederbedrijf WarnerMedia – besloot te annuleren Volledig frontaal. Het bedrijf had de ontwikkeling van nieuwe scriptprojecten voor TNT en TBS al stopgezet en trok de veelgeprezen komedie Tsjaad uur voor zijn tweede seizoendebuut.

De verklaring van het kanaal over Volledig frontaal de beslissing wordt grotendeels bepaald door grotere bedrijfsprioriteiten, niet door de kijkcijfers of prestaties van de show. “Terwijl we doorgaan met het vormgeven van onze nieuwe programmeerstrategie, hebben we een aantal moeilijke, zakelijke beslissingen genomen”, staat in een verklaring van een TBS-woordvoerder. “We… danken Sam en de rest van het voor een Emmy genomineerde team voor hun baanbrekende werk.”

Maar het feit dat Volledig frontaal‘s annulering gaat over een groter probleem, neemt niet de angel weg van het zien van de meest prominente vrouwelijke stem in de late nacht zonder pardon van tv verwijderd, althans voorlopig (vingers gekruist Bee landt op een nieuw platform dat haar show meer waardeert dan TBS uiteindelijk deed.)

En haar show is niet het enige nachtprogramma dat de afgelopen jaren de geest heeft gegeven.

Toenemende instabiliteit op tv ‘s avonds laat


Daniel Baker “Desus Nice” en Joel Martinez “The Kid Mero” van de Showtime-avondserie “Desus & Mero”.

Jean Baptiste Lacroix/Getty Images


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Jean Baptiste Lacroix/Getty Images


Daniel Baker “Desus Nice” en Joel Martinez “The Kid Mero” van de Showtime-avondserie “Desus & Mero”.

Jean Baptiste Lacroix/Getty Images

Showtime’s onstuimige late night-interviewshow met de Bodega Boys, Desus en Mero, lost op – naar verluidt omdat de twee hosts van het programma hebben besloten om afzonderlijk te werken. James Corden verlaat zijn post op CBS’ De late late show volgend jaar. En toen NBC vorig jaar zijn ultra-late night show annuleerde… Een beetje laat met Lilly Singhdie om 01.37 uur werd uitgezonden – het verving het programma niet eens door nieuwe originele programmering.

Het lijkt erop dat de ruimte voor originele inhoud in late night-tv langzaam kleiner wordt. En het gebeurt net op het moment dat vrouwen en gekleurde mensen echte kansen krijgen om deel te nemen aan het feest.

In zekere zin is dit weer het zoveelste verhaal van online platforms die verouderde media opeten. De jonge kijkers van de universiteitsleeftijd die ooit successen boekten met presentatoren van blanken als David Letterman, Conan O’Brien en Jon Stewart, zijn nu gekluisterd aan Tik Tok, Instagram en YouTube; de huidige late night-hosts verdelen hun shows voor distributie via platforms die online bijna net zoveel views kunnen trekken als kijkers op tv- of kabelzenders.

(Zelfs de term ‘late night TV’ voelt een beetje anachronistisch, gezien het feit dat fans nu delen van de shows online kunnen bekijken wanneer ze maar willen.)

Geen wonder dat het CBS al te kennen heeft gegeven een beetje te gaan experimenteren met de Late late show‘s tijdslot nadat Corden vertrekt. Maar deze ambivalentie over late night komt net op het moment dat nieuwe talenten zoals Amber Ruffin, Sam Jay, Ziwe, Michael Che en Charlamagne tha God hun eigen kansen krijgen om de vorm op een meer inclusieve manier opnieuw uit te vinden.

Cynici denken misschien dat het genre al op zijn retour is. Maar als criticus die zag hoe Letterman de tv-talkshow opnieuw uitvond door deze te ondermijnen – ongeveer op dezelfde manier waarop Jon Stewart de nieuwsparodieshow nieuw leven inblies – ben ik ervan overtuigd dat er nog steeds leven is in de oude vorm. Vooral omdat vrouwen en mensen van kleur een grotere ruimte in het genre vullen.

De toekomst van late night tv peilen

Er blijven enkele prikkelende vragen over. Als vrouwenrechten een groter probleem worden voor de tussentijdse verkiezingen, zal Bee dan nog een actuele show op een ander platform plaatsen, of haar talenten als producer en haar productiebedrijf gebruiken om iets anders te creëren? Zal CBS proberen om Cordens tijdslot te vullen met een talent dat populariteit op het uitzendnetwerk en online kan balanceren, of zal het zich richten op het vinden van iemand die de vorm helemaal opnieuw kan uitvinden?

En kan een talent als Amber Ruffin – wiens show voor NBC’s streamingdienst Peacock haar in de late avond in misschien wel de meest succesvolle nieuwe stem heeft veranderd – een grotere bekendheid krijgen voor haar programma ergens op de kabel of tv-uitzending?

Mijn vingers zijn gekruist dat Bee, een met een Emmy bekroonde gastheer, goed landt. Maar het is ook belangrijk voor de industrie om kansen te herkennen en te behouden voor de volgende generatie van late night tv-talent die het genre waarschijnlijk zal uitbreiden door heruitvinding en inclusiviteit.

Als ze maar de kans krijgen.

#annulering #van #Samantha #Bee #duidt #moeilijke #tijden #voor #vrouwen #POC #late #night

Leave a Comment

Your email address will not be published.