Comcast-aandelen dalen omdat het bedrijf er voor het eerst in slaagt geen internetgebruikers toe te voegen

Vergroten / Comcast CEO Brian Roberts op een evenement in Peking op 17 oktober 2019.

Comcast is de grootste internetprovider in de VS met meer dan 29,8 miljoen residentiële breedbandklanten, maar de lange reeks internetabonnees van het bedrijf elk kwartaal is eindelijk voorbij.

In de vandaag bekendgemaakte winst voor het tweede kwartaal van 2022 zei Comcast dat het 29.826.000 residentiële breedbandklanten heeft, een daling van 10.000 sinds het eerste kwartaal van 2022, en 2.337.000 zakelijke breedbandklanten, een winst van 10.000. Het totale aantal van 32.163.000 particuliere en zakelijke internetklanten bleef onveranderd.

Comcast CEO Brian Roberts zei dat de kabeldivisie van het bedrijf “een unieke en evoluerende macro-economische omgeving ervaart die tijdelijk het volume van onze nieuwe klantverbindingen onder druk zet”. Comcast verloor in het kwartaal ook kabeltelevisie- en VoIP-telefoonklanten, maar voegde abonnees voor draadloze telefoons toe.

Comcast was nog steeds in staat om de driemaandelijkse breedbandomzet in vergelijking met het tweede kwartaal van 2021 met 6,8 procent te verhogen tot $ 6,1 miljard, dankzij hogere gemiddelde prijzen en het feit dat Comcast meer klanten heeft dan een jaar geleden, ondanks de daling in de afgelopen drie maanden.

De aandelenkoers van Comcast daalde meer dan 9 procent in de handel van vandaag, ondanks stijgingen in de NASDAQ, Dow Jones en S&P 500; het is in de afgelopen 12 maanden met meer dan 32 procent gedaald.

Nul breedbandgroei een primeur voor Comcast

Het is het eerste kwartaal ooit waarin Comcast er niet in slaagde breedbandabonnees te krijgen, schreef The Wall Street Journal. “Een overzicht van de driemaandelijkse deponeringen van het bedrijf toont aan dat Comcast de afgelopen 20 jaar elk kwartaal ten minste 100.000 nieuwe breedbandabonnees heeft toegevoegd, met uitzondering van een enkel geval tijdens de financiële crisis van 2008-09, toen het bedrijf 65.000 breedbandabonnees kreeg in het tweede kwartaal van 2009”, aldus het artikel. Dat beslaat de hele periode sinds de fusie van Comcast in november 2002 met AT&T Broadband.

Hoewel concurrentie van glasvezel- en draadloze diensten werd genoemd als reden voor de stagnatie van de kabel, was het onvermijdelijk dat Comcast uiteindelijk de grenzen van de klantengroei zou bereiken. Na jaren van snelle klantengroei, heeft Comcast waarschijnlijk zowat iedereen aangemeld die zijn service wil en in een huis binnen het Comcast-netwerk woont.

In veel delen van de VS is Comcast de enige haalbare optie voor een snelle internetservice voor thuis. Er zijn ook mensen die kabelinternet willen hebben in gebieden waar Comcast het niet winstgevend genoeg vindt om te bouwen en gevallen waarin Comcast weigert een bepaald adres vast te leggen, tenzij de huiseigenaar tienduizenden dollars vooruit betaalt.

Comcast verlaagde in 2019 de kapitaaluitgaven voor zijn kabeldivisie en besteedde minder geld aan netwerkuitbreidingen en verbeteringen in de categorieën “line extensions” en “schaalbare infrastructuur”. Maar die uitgaven stegen in 2020, 2021 en de eerste zes maanden van 2022.

Van januari tot juni van dit jaar zei Comcast dat zijn kabeldivisie “de kapitaaluitgaven met 2,5 procent stegen tot $ 3,1 miljard, voornamelijk als gevolg van hogere investeringen in lijnuitbreidingen, schaalbare infrastructuur en ondersteuningskapitaal, gedeeltelijk gecompenseerd door verminderde investeringen in apparatuur voor klanten.”

#Comcastaandelen #dalen #omdat #het #bedrijf #voor #het #eerst #slaagt #geen #internetgebruikers #toe #voegen

Leave a Comment

Your email address will not be published.