Amazon-aandelen stijgen met 12% terwijl de omzet klopt en de AWS-groei een tweede kwartaalverlies op rij overwint

Amazon.com Inc. besloot te bezuinigen na jaren van geld in de groei te hebben gestoken, en het resultaat was een tweede achtereenvolgende kwartaalverlies, maar een betere verkoop en aanhoudend sterke groei van Amazon Web Services hielpen het aandeel hoger te worden in de handel na sluitingstijd Donderdag.

Amazon AMZN,
+1.08%
rapporteerde een verlies in het tweede kwartaal van $ 2 miljard, of 20 cent per aandeel, op een omzet van $ 121,2 miljard, na een winst van 76 cent per aandeel op een omzet van $ 113,08 miljard een jaar geleden. De resultaten van vorig jaar zijn gecorrigeerd voor Amazon’s 20-tegen-1 aandelensplitsing, en de resultaten over het tweede kwartaal omvatten een verlies van $ 3,9 miljard als gevolg van een waarderingsdaling voor een investering in Rivian Automotive Inc. RIVN,
+5,73%.
Het is de eerste keer dat Amazon opeenvolgende kwartaalverliezen boekt sinds het tweede en derde kwartaal van 2014.

Analisten verwachtten gemiddeld dat Amazon een winst van 12 cent per aandeel zou boeken op een omzet van $ 119 miljard, volgens FactSet, nadat leidinggevenden drie maanden geleden een verrassend verlies en een slechter dan verwachte voorspelling hadden gemeld en zeiden dat ze kosten zouden besparen. Destijds zeiden leidinggevenden dat ze in het eerste kwartaal te maken hadden gehad met $ 6 miljard aan extra kosten, waarvan $ 2 miljard als gevolg van afnemende productiviteit, en verwachtten $ 4 miljard aan dergelijke kosten in het tweede kwartaal toen de bezuinigingen begonnen.

“Ondanks de aanhoudende inflatiedruk in brandstof-, energie- en transportkosten, boeken we vooruitgang met betrekking tot de meer beheersbare kosten waarnaar we vorig kwartaal verwezen, met name het verbeteren van de productiviteit van ons fulfilmentnetwerk”, zei Chief Executive Andy Jassy in een verklaring bij de resultaten. Donderdag, toe te voegen dat “We zien ook de omzet versnellen.”

Amazon-aandelen stegen met meer dan 12% in de handel na sluitingstijd onmiddellijk na de publicatie van de resultaten. Het aandeel staat onder druk sinds Amazon zijn eerste kwartaalverlies in zeven jaar rapporteerde, met een daling van 16% in de afgelopen drie maanden als de S&P 500-index SPX,
+1,21%
daalde 6,2%.

E-commerce nam af toen de wereld het derde jaar van de COVID-19-pandemie inging, zoals blijkt uit de strijd van Amazon om zijn enorme groei te ondersteunen en Shopify Inc.’s SHOP,
+1,90%
recente ontslagen en tegenvallende financiële prestaties. Amazon rapporteerde in het tweede kwartaal een operationeel verlies van $ 2,4 miljard in zijn e-commerce-activiteiten, op een netto-omzet van $ 101,5 miljard, na een bedrijfswinst van $ 3,51 miljard op een netto-omzet van $ 98,27 miljard een jaar geleden. Analisten rekenden volgens FactSet gemiddeld op een operationeel verlies van 3,58 miljard dollar op een omzet van 100,18 miljard dollar.

Amazon vertrouwt al lang op zijn cloud computing-service Amazon Web Services om de dunne tot negatieve marges op zijn e-commerce-activiteiten te compenseren, maar er waren zorgen dat de groei van cloud-computing zou kunnen vertragen, aangezien andere technologiebedrijven die afhankelijk zijn van over de service zie pullbacks en kostenbesparingen. Analisten van Oppenheimer voorspelden dat Amazon ook zal proberen de prijzen op AWS te verlagen.

Voor meer: ​​’Mensen zullen in paniek raken’ – De cloud-boom komt terug naar de aarde, en dat kan eng zijn voor technologieaandelen

“We zien engagementtrends in sociale media en streaming als tegenwind voor de inkomsten voor het op gebruik gebaseerde prijsmodel van AWS (Netflix NFLX,
-0,32%,
Snap SNAP,
+1,26%,
Spotify-SPOT,
-1,73%,
Pinterest-PINNEN,
+0,52%,
en Meta META,
-5,22%,
behoren naar onze mening tot de top 20 klanten van AWS). Bovendien vindt zachtheid in VC-financiering voor startups waarschijnlijk zijn weg naar AWS-zachtheid in 2H22 (we schatten dat tech-startups 10% van het AWS-toerental uitmaken)”, schreven de analisten eerder deze week, terwijl ze hun koersdoel voor het aandeel naar $ 160 verlaagden. vanaf $ 175, maar met behoud van een outperform-rating. “Ten slotte heeft AWS de afgelopen jaren geen prijsverlagingen ondergaan. Onze gesprekken in de sector duiden op een verwachting van prijsverlagingen in 2H22.”

AWS bleef groeien en boekte in het tweede kwartaal een sterke winst. AWS realiseerde een bedrijfsresultaat van $ 5,72 miljard op een omzet van $ 19,74 miljard, een stijging van de bedrijfswinst van $ 4,19 miljard op een omzet van $ 14,81 miljard een jaar geleden, voor een omzetgroei van 33,3%. Analisten verwachtten gemiddeld een bedrijfsresultaat van AWS van $ 6,04 miljard bij een netto-omzet van $ 19,56 miljard.

“AWS blijft in een snel tempo groeien en we geloven dat we ons nog in de vroege stadia bevinden van de adoptie van de cloud door bedrijven en de publieke sector”, zei Chief Financial Officer Brian Olsavsky donderdag in een telefonische vergadering.

Adverteren, een bedrijf dat de afgelopen jaren gezond groeide voor Amazon, boekte een omzet van $ 8,76 miljard, een stijging van $ 7,45 miljard een jaar geleden. Amazon begon eerder dit jaar met het uitbreken van zijn advertentieactiviteiten en analisten verwachtten dat het in het kwartaal een omzet van $ 8,65 miljard zou behalen.

Voor het derde kwartaal – dat de verkoop van Prime Day eerder deze maand omvat, een evenement dat volgens Amazon een recordomzet vestigde – leidden leidinggevenden voor een omzet van $ 125 miljard tot $ 130 miljard en een bedrijfsresultaat van break-even tot $ 3,5 miljard. Analisten voorspelden gemiddeld een bedrijfsresultaat van $ 4,39 miljard op een omzet van $ 126,49 miljard, volgens FactSet.

Amazon’s kostenbesparingen kwamen tot uiting in zijn totale werkgelegenheid – Amazon meldde een personeelsbestand van 1.523 miljoen werknemers aan het einde van het tweede kwartaal, een daling van 1.622 miljoen aan het einde van het eerste kwartaal. Dat is de grootste driemaandelijkse daling van het personeelsbestand van Amazon in records die teruggaan tot het begin van 2018, en pas de derde opeenvolgende daling in die tijd, terwijl de andere twee kleinere procentuele dalingen plaatsvonden tussen het vierde en eerste kwartaal, na de vakantiedrukte .

“We hebben ook snel gehandeld om onze personeelsbezetting aan te passen en de efficiëntie van ons uitgebreide operationele netwerk te verbeteren”, zei Olsavsky. “We hebben onze uitbreidingsplannen voor 2022 en 2023 vertraagd om beter af te stemmen op de verwachte vraag van klanten. Hoewel er nog werk aan de winkel is, hebben we goede vooruitgang geboekt in het tweede kwartaal.”

De bedrijfskosten van Amazon stegen met 11,9% op jaarbasis, tegen een groei van 13,2% in het eerste kwartaal.

#Amazonaandelen #stijgen #met #terwijl #omzet #klopt #AWSgroei #een #tweede #kwartaalverlies #rij #overwint

Leave a Comment

Your email address will not be published.