Sprite gooit zijn iconische groene fles weg – maar milieuactivisten zeggen dat het niet genoeg is

Links de klassieke groene Sprite-fles. Rechts de nieuwe doorzichtige fles.

Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images; De Coca-Cola Co.


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images; De Coca-Cola Co.


Links de klassieke groene Sprite-fles. Rechts de nieuwe doorzichtige fles.

Alex Tai/SOPA Images/LightRocket via Getty Images; De Coca-Cola Co.

Al meer dan 60 jaar wordt de frisdrank Sprite verpakt in iconische groene flessen. Nu is aan dat tijdperk een einde gekomen.

Vanaf 1 augustus zal Coca-Cola Co., die Sprite produceert, de citroen-limoendrank in doorzichtige plastic flessen in Noord-Amerika verpakken, zo maakte het bedrijf woensdag bekend.

Door Sprite in doorzichtig plastic te bottelen, zegt Coca-Cola, kunnen de flessen vaker worden gerecycled. Een van de doelen, zegt het bedrijf, is om het aanbod van gerecycled plastic te vergroten, dat het bedrijf vervolgens kan gebruiken om toekomstige flessen te maken.

“Door kleuren uit flessen te halen, verbetert de kwaliteit van het gerecyclede materiaal”, zegt Julian Ochoa, de CEO van R3CYCLE, een plasticrecyclingbedrijf dat samenwerkt met Coca-Cola, in een verklaring.

De groene plastic flessen van Sprite waren al recyclebaar. Maar gekleurde plastic flessen worden tijdens het recyclingproces meestal gescheiden van doorzichtige plastic flessen om te voorkomen dat het gerecyclede plastic verkleurt, zei Coca-Cola. De groene Sprite-flessen werden vaker gerecycled tot zaken als kleding en vloerbedekking, die moeilijker weer te recyclen zijn.

Milieugroepen zeggen dat plastic voor eenmalig gebruik het probleem is

Milieuorganisaties zeggen dat het probleem met Sprite-flessen niet de kleur is, maar het materiaal: plastic voor eenmalig gebruik.

“De recente aankondiging van Coca-Cola is weer een flagrante poging tot greenwashing van een van ‘s werelds ergste plasticvervuilers”, zegt Kate Melges, die het Plastics Project bij Greenpeace leidt. “We zitten midden in een enorme plasticvervuilingscrisis en we kunnen ons er niet uit recyclen.”

Coca-Cola produceert elk jaar meer dan 100 miljard plastic flessen, volgens gegevens die het in 2019 aan de Ellen MacArthur Foundation heeft verstrekt, waarmee het een van ‘s werelds grootste producenten van plastic afval voor eenmalig gebruik is.

Frisdrankflessen zijn meestal gemaakt van een soort plastic dat polyethyleentereftalaat of PET wordt genoemd. PET is lichtgewicht, voedselveilig en recyclebaar – maar net als andere kunststoffen kan PET honderden jaren duren om te ontbinden.

In de VS wordt volgens de EPA slechts ongeveer 29% van het PET-plastic gerecycled.

“Flessen met gerecyclede inhoud worden nog steeds weggegooid, naar stortplaatsen gestuurd of bezaaid”, zegt Matt Littlejohn van Oceana, een organisatie voor oceaanbehoud.

Zorgen over plastic voor eenmalig gebruik hebben geleid tot oproepen aan voedsel- en drankenbedrijven om de duurzaamheid te vergroten door de creatie van nieuw plastic waar mogelijk te vermijden.

Coca-Cola heeft eerder toegezegd duurzaamheid te stimuleren

Coca-Cola heeft eerder verschillende duurzaamheidsbeloften gedaan, waaronder beloften om het aandeel van zijn verpakkingen dat kan worden gerecycled te vergroten – momenteel 90%, met een doel van 100% in 2025 – en om het percentage gerecycled materiaal dat wordt gebruikt om zijn verpakking — momenteel 23%, met een doelstelling van 50% in 2030.

Coca-Cola heeft de afgelopen jaren geëxperimenteerd met flessen die volledig zijn gemaakt van recyclebaar PET – ook wel rPET genoemd – en met het gebruik van plantaardig materiaal.

“De vraag naar rPET is momenteel groter dan het aanbod, dus de eerste stap om het gebruik van 100% rPET in ons portfolio op te schalen, is het bouwen van een duurzame pijplijn van hoogwaardig materiaal”, zegt Chris Vallette, senior vice-president technische innovatie en rentmeesterschap van Coca-Cola. .

De heldere Sprite-flessen werden vorig jaar voor het eerst geïntroduceerd in een kleinere fles van 13,2 oz, in een handvol regio’s in de VS

Andere Coca-Cola-drankjes die in groene plastic flessen worden geleverd, waaronder Fresca, Seagram’s en Mello Yello, zullen ook overgaan op doorzichtige plastic flessen.

In de verklaring kondigde het bedrijf ook aan dat zijn merk gebotteld water, Dasani, zal worden verpakt in flessen die volledig zijn gemaakt van gerecycled plastic. Coca-Cola schat dat dit meer dan 20 miljoen pond nieuw gecreëerd plastic zal besparen in vergelijking met 2019 – een besparing die een klein deel vertegenwoordigt van de totale plasticproductie van het bedrijf.

Milieuorganisaties als Greenpeace en Oceana hebben het bedrijf opgeroepen om over te stappen van plastic flessen voor eenmalig gebruik naar hervulbare flessen.

Coca-Cola zegt dat het doel is om tegen 2030 ten minste 25% van zijn dranken wereldwijd te verkopen in herbruikbare of herbruikbare verpakkingen. Dat geldt ook voor dranken die worden verkocht bij frisdrankfonteinen en in glazen flessen. Hervulbare en herbruikbare verpakkingen waren goed voor 16% van de omzet in 2020, zegt het bedrijf.

#Sprite #gooit #zijn #iconische #groene #fles #weg #maar #milieuactivisten #zeggen #dat #het #niet #genoeg

Leave a Comment

Your email address will not be published.