De arbeiders van handelaar Joe stemmen voor het eerst voor vakbonden

Opmerking

De werknemers van handelaar Joe in een winkel in Hadley, Massachusetts, stemden met 45-31 om zich aan te sluiten bij een vakbond en werden de eerste bij dat bedrijf die dat deden, volgens de National Labor Relations Board.

De overwinning van de vakbond in West-Massachusetts volgt op een golf van succesvolle vakbondsacties dit jaar bij vooraanstaande werkgevers die de vakbondsvorming lang hebben ontweken, zoals Starbucks, Amazon, Apple en REI. Overwinningen van vakbonden kunnen een rimpeleffect hebben op werkgevers en bedrijfstakken, waardoor nieuwe werknemers worden aangemoedigd zich te organiseren. De petities voor vakbondsverkiezingen van dit jaar liggen op schema om hun hoogste niveau in tien jaar te bereiken, aangezien een hete arbeidsmarkt werknemers meer invloed op hun werkgevers heeft gegeven.

De werknemers van handelaar Joe in de Hadley-winkel noemden de verslechtering van hun voordelen, gezondheids- en veiligheidsproblemen in verband met de pandemie, en betalen als de aanzet voor het vormen van een onafhankelijke vakbond in hun winkel. Sommige werknemers in de winkel verdienen $ 16 per uur. Het minimumloon in Massachusetts is $ 14,25 per uur.

“Er is de afgelopen 10 jaar een duidelijke trend geweest dat Trader Joe onze voordelen verknoeide”, zegt Maeg Yosef, de leider van de vakbond die 18 jaar in de Hadley-winkel heeft gewerkt. “We zien dat allemaal, en het is echt duidelijk voor ons dat de manier om elkaar te beschermen via een vakbondscontract is.”

Een woordvoerder van Trader Joe’s betwistte de aantijgingen van de arbeiders en voegde eraan toe dat de salarissen, voordelen en arbeidsvoorwaarden van het bedrijf top blijven.

“Handelaar Joe’s biedt zijn bemanningsleden een pakket van loon, voordelen en arbeidsvoorwaarden dat tot de beste in de kruideniersbranche behoort. Desondanks hebben werknemers in onze winkel in Hadley, Mass., onlangs gestemd om vertegenwoordigd te worden door een vakbond”, zegt Nakia Rhode, een woordvoerder van Trader Joe’s. “We zijn bereid om onmiddellijk besprekingen te beginnen met vakbondsvertegenwoordigers voor de werknemers in deze winkel om een ​​contract te onderhandelen.”

Terwijl Starbucks en Amazon tot dusverre hebben geweigerd om vakbondscontracten te onderhandelen met hun werknemers die onlangs hebben gestemd om een ​​vakbond aan te gaan, verklaart Rhode dat Trader Joe’s bereid is elk huidig ​​vakbondscontract voor een supermarkt met meerdere staten in de regio te gebruiken als model voor een contract, inclusief loon, pensioen, gezondheidszorg en arbeidsvoorwaarden, voor werknemers in de Hadley-winkel.

Sinds arbeiders in Hadley in mei hun vakbondsactie aankondigden, hebben de arbeiders van Trader Joe in Minneapolis en Boulder, Colorado, zich aangemeld voor vakbondsverkiezingen. De winkel in Minneapolis houdt zijn verkiezing in de tweede week van augustus. Er zijn meer dan 530 Trader Joe’s vestigingen in het land.

Werknemers in de Hadley-winkel en in Minneapolis sluiten een vakbond met Trader Joe’s United, een onafhankelijke vakbond die onlangs gevormd, in navolging van nieuwe door arbeiders geleide vakbondsbewegingen bij Starbucks en Amazon.

Trader Joe’s, een nationale keten met 50.000 werknemers in 42 staten, heeft sinds de oprichting in 1967 een toegewijd klantenbestand opgebouwd met redelijke prijzen, lokale flair en een reputatie voor het aanbieden van sterke lonen en voordelen aan zijn “bemanningsleden” – die trek Hawaiiaanse overhemden aan. Maar vakbondsmedewerkers in Hadley zeggen dat het bedrijf de afgelopen jaren gestaag heeft afgebouwd aan veel van de voordelen die Trader Joe’s tot een aantrekkelijke werkplek maakten.

Trader Joe’s bood jarenlang een robuust pensioenplan aan, waarbij 15 procent van het loon van een werknemer werd bijgedragen aan werknemers van 30 jaar of ouder. Maar begin 2010 verlaagde het bedrijf zijn bijdrage tot 10 procent, en vorig jaar verlaagde het dat percentage voor veel werknemers weer naar 5 procent. Het bedrijf heeft inmiddels laten weten niet langer een vaste bijdrage te willen specificeren.

Trader Joe’s zei eerder dat de verandering deels een reactie was op feedback van werknemers dat ze een bonus wilden in plaats van een pensioenbijdrage.

Ook de uitkeringen voor de gezondheidszorg voor deeltijdwerkers hebben een deuk opgelopen. Het bedrijf bood vroeger dergelijke voordelen aan deeltijdwerkers, maar verhoogde de vereiste wekelijkse uren om in aanmerking te komen voor de uitkering van ongeveer 20 naar 30 uur per week met het verstrijken van Obamacare.

Een woordvoerder van Trader Joe’s vertelde destijds aan de Huffington Post: “We hebben enkele wijzigingen aangebracht in onze dekking van de gezondheidszorg waarvan we denken dat dit een voordeel zal zijn voor alle bemanningsleden die in onze winkels werken.”

“Ik denk dat het bedrijf in de loop der jaren veranderingen heeft aangebracht waardoor Trader Joe’s een minder goede werkplek is geworden. De publieke perceptie heeft die realiteit niet ingehaald,” zei Josef, 41. “Ik heb ook het gevoel dat vakbonden goed zijn voor alle werknemers. Je hoeft niet de slechtste werkomstandigheden te hebben om te profiteren van een vakbond. Als we uiteindelijk niet voor onszelf kunnen zorgen, verliest het bedrijf de magie die het zo speciaal maakte.”

Tijdens delen van de pandemie heeft Trader Joe’s extra maatregelen genomen om zijn personeel te beschermen. Het verplichtte klanten om maskers te dragen, dwong capaciteitsbeperkingen in winkels af, stond werknemers toe om langdurig verlof op te nemen met gezondheidsvoordelen en in sommige gevallen verhoogde het de lonen met maximaal $ 4 per uur.

Maar Hadley-werknemers zeggen dat het bedrijf veel van deze beschermingen te vroeg heeft teruggedraaid, met name de “bedankt”-betalingen, die eindigden in mei 2021. Een uitbraak van het coronavirus raasde door de Hadley-winkel en 22 werknemers meldden zich in mei van dit jaar ziek , volgens covid-19-waarschuwingen ontvangen door werknemers, maar Trader Joe’s had het maskermandaat al laten vallen, in overeenstemming met lokale mandaten.

“Ik denk dat de werknemers in de winkel zich hebben gerealiseerd dat ze betere arbeidsomstandigheden krijgen als ze er iets over te zeggen hebben. Ik denk eerlijk gezegd dat veel daarvan te maken heeft met covid”, zegt Jamie Edwards, een 33-jarig bemanningslid dat op de vakbond heeft gestemd. “Ze zijn zich ervan bewust dat ze de werkplek beter kunnen maken.”

De arbeidersopstand komt naar een Dollar General in Connecticut

Handelaar Joe’s verzet zich al jaren agressief tegen vakbondsinspanningen onder zijn personeel, trok vakbondsmedewerkers opzij om antivakbondsgesprekken te houden en stuurde een memo naar managers om tijdens de pandemie met werknemers te gebruiken, waarin de risico’s van lidmaatschap van een vakbond werden vergeleken met meer “een huis kopen” dan “tandpasta die je uiteindelijk niet lekker vindt.”

De managers van handelaar Joe hebben de afgelopen dagen werknemers apart genomen voor een reeks verplichte vergaderingen in de winkel in Hadley om hen ervan te weerhouden op de vakbond te stemmen. Twee arbeiders die bij de vergaderingen aanwezig waren, zeiden dat regionale managers hen vertelden om ‘nee’ te stemmen bij de vakbondsverkiezingen en noemden ze de tol die de vakbondsactie had geëist van het leiderschap van de winkel.

“We hebben altijd gezegd dat we blij zijn met een eerlijke stem”, zei Nakia Rohde, een woordvoerster van Trader Joe’s in mei tegen de New York Times nadat arbeiders hun campagne in Hadley hadden gelanceerd. “We zijn er niet in geïnteresseerd om het proces op enigerlei wijze te vertragen.”

Edwards, die al acht jaar in de Hadley-winkel werkt, zei dat een manager hem eind mei naar huis stuurde omdat hij een vakbondsspeld op zijn werk droeg. Edwards leidde zaterdag een betoging voor de vakbond op het trottoir buiten de Trader Joe’s in Hadley, die meer dan 100 leden van de gemeenschap kwamen steunen. Na de bijeenkomst organiseerde de vakbond dat klanten bloemen moesten bezorgen bij arbeiders in de winkel, maar de beveiliging dreigde de politie te bellen als ze door zouden gaan, zei Edwards.

Minder dan een week voordat werknemers in Hadley begonnen te stemmen, kondigde Trader Joe’s in een interne memo aan dat het de voordelen in het hele land verhoogde. Het bedrijf zei dat het het zondags- en vakantiegeld met $ 10 per uur zou verhogen, evenals het opbouwpercentage voor betaald verlof. Het zei dat het loonsverhogingen zou geven aan werknemers met meer ambtstermijnen bij het bedrijf om het loonvermogen in het hele bedrijf te vergroten. Het uitbreiden van de voordelen voor werknemers in de aanloop naar een vakbondsverkiezing is een tactiek die vaak door werkgevers wordt gebruikt om werknemers ervan te weerhouden te stemmen om zich aan te sluiten bij een vakbond.

De arbeiders van de Hadley-winkel zeggen dat ze verwachten dat andere werknemers van Trader Joe aangemoedigd zullen worden door hun overwinning.

“Ik denk dat onze overwinning kan worden gerepliceerd”, zei Josef. “Zelfs als we in verschillende delen van het land wonen, is de ervaring van de bemanning universeel. We hebben allemaal te maken met dezelfde problemen: loon, voordelen, veiligheid. Ik denk dat we allemaal veel gemeen hebben.”

#arbeiders #van #handelaar #Joe #stemmen #voor #het #eerst #voor #vakbonden

Leave a Comment

Your email address will not be published.