Intel gaat Optane Memory Business afbouwen – 3D XPoint Storage Tech bereikt zijn einde

Het lijkt erop dat het einde in zicht is voor Intel’s geplaagde Optane-geheugenactiviteiten. Verscholen in een brute Q2’2022-inkomstenrelease voor het bedrijf (daarover later vandaag meer) is een zeer merkwaardige verklaring in een sectie die gaat over niet-GAAP-aanpassingen: In het tweede kwartaal van 2022 zijn we begonnen met de afbouw van onze Intel Optane-geheugenactiviteiten. In het winstrapport van Intel wordt ook vermeld dat het bedrijf dit kwartaal een bedrag van $ 559 miljoen voor “Optane voorraadwaardevermindering” in rekening brengt.

Afgezien van deze twee items, is er geen verdere informatie over Optane in Intel’s inkomstenrelease of het bijbehorende presentatiedeck. We hebben contact opgenomen met bedrijfsvertegenwoordigers voor meer informatie en wachten op een reactie.

Als we deze punten op het eerste gezicht beschouwen, lijkt het erop dat Intel zich voorbereidt om zijn Optane-geheugenactiviteiten te beëindigen en de bijbehorende 3D XPoint-technologie te ontwikkelen. Om zeker te zijn, is er een hoge mate van nuance hier rond de Optane-naam en productlijnen hier – daarom zoeken we opheldering van Intel – aangezien Intel verschillende Optane-producten heeft, waaronder “Optane-geheugen” “Optane persistent geheugen” en “Optane SSD’s”. Desalniettemin wordt in Intel’s eerdere winstpublicaties en andere financiële documenten de volledige Optane-bedrijfseenheid traditioneel hun “Optane-geheugenbedrijf” genoemd, dus het lijkt erop dat Intel inderdaad de Optane-bedrijfseenheid afbouwt, en niet alleen het Optane Memory-product.

Update: 18:40 ET

Op ons verzoek heeft Intel een korte verklaring gestuurd over de optane-afbouw. Hoewel het niet veel biedt op het gebied van verdere details over het vertrek van Intel, bevestigt het wel dat Intel inderdaad de hele Optane-activiteiten verlaat.

We blijven onze portefeuille rationaliseren ter ondersteuning van onze IDM 2.0-strategie. Dit omvat het evalueren van desinvesteringen die ofwel niet voldoende winstgevend zijn of niet essentieel zijn voor onze strategische doelstellingen. Na zorgvuldige overweging is Intel van plan de toekomstige productontwikkeling binnen zijn Optane-activiteiten stop te zetten. We zijn toegewijd aan het ondersteunen van Optane-klanten tijdens de overgang.

Intel gebruikte op zijn beurt 3D XPoint als basis voor twee productlijnen. Voor zijn datacenterklanten bood het Optane Persistent Memory aan, dat 3D XPoint in DIMM’s verpakt als een gedeeltelijke vervanging voor traditionele DRAM’s. Optane DIMM’s boden een grotere bitdichtheid dan DRAM, en in combinatie met het aanhoudende, niet-vluchtige karakter vormden ze een interessant aanbod voor systemen die enorme werkgeheugensets nodig hadden en konden profiteren van het niet-vluchtige karakter ervan, zoals databaseservers. Ondertussen gebruikte Intel 3D XPoint ook als basis voor verschillende opslagproducten, waaronder krachtige SSD’s voor de server- en clientmarkt, en als een kleinere high-speed cache voor gebruik met langzamere NAND SSD’s.

De unieke eigenschappen van 3D XPoint zijn echter ook een uitdaging geweest voor Intel sinds de lancering van de technologie. Ondanks dat het is ontworpen voor schaalbaarheid via laagstapeling, zijn de productiekosten van 3D XPoint per bit hoger gebleven dan die van NAND, waardoor de technologie aanzienlijk duurder is dan zelfs krachtigere SSD’s. Ondertussen waren Optane DIMM’s, hoewel ze een unieke niche vulden, even duur en boden ze lagere overdrachtssnelheden dan DRAM. Dus ondanks Intel’s inspanningen om een ​​product aan te bieden dat de twee productruimten zou kunnen kruisen, voor workloads die niet profiteren van de unieke mogelijkheden van de technologie, was 3D XPoint uiteindelijk niet zo goed als DRAM of NAND in hun respectieve taken – waardoor Optane-producten een moeilijke verkoop.

Als gevolg hiervan heeft Intel het grootste deel (zo niet alle) van zijn leven geld verloren aan zijn Optane-activiteiten, waaronder honderden miljoenen dollars in 2020. Intel publiceert Optane-inkomsten niet op regelmatige basis, maar aan de ene – buiten de gevallen waarin ze die cijfers hebben gepubliceerd, hebben ze goed in het rood gestaan ​​op basis van het bedrijfsresultaat. Ook hebben rapporten van Blocks & Files beweerd dat Intel op een aanzienlijk overaanbod van 3D XPoint-chips zit – in de orde van twee jaar voorraad vanaf eerder dit jaar. Dit alles onderstreept de moeilijkheid die Intel heeft ondervonden bij het verkopen van Optane-producten en het verhogen van de kosten van een afschrijving/afschrijving, wat Intel vandaag doet met hun Optane-waardevermindering van $ 559 miljoen.

Bijgevolg zit er al een tijdje een mogelijke afbouw voor Optane /3D XPoint in de lucht, en Intel heeft stappen ondernomen om het bedrijf te veranderen of in te perken. Met name de ontbinding van de Intel/Micron IMFT-joint venture zorgde ervoor dat Micron de enige productiefabriek voor 3D XPoint in handen kreeg, terwijl Micron zijn eigen 3D XPoint-plannen opgaf. En na het produceren van 3D XPoint-geheugen in 2021, verkocht Micron de fab uiteindelijk aan Texas Instruments voor ander gebruik. Sindsdien heeft Intel geen toegang meer tot een hoogvolume fab voor 3D XPoint – hoewel als de inventarisrapporten waar zijn, ze al geruime tijd niet meer geheugen hoeven te produceren.

Ondertussen, aan de productkant, volgt de afbouw van de Optane-activiteiten op Intel’s eerdere terugtrekking uit de markt voor clientopslag. Hoewel het bedrijf twee generaties Optane-producten voor de datacentermarkt heeft uitgebracht, heeft het nooit een tweede generatie consumentenproducten uitgebracht (bijv. Optane 905P). En na de verkoop van hun NAND-activiteiten aan SK Hynix (die nu opereert als Solidigm), produceert Intel niet langer andere soorten clientopslag. Dus het stopzetten van de resterende datacenterproducten is de logische volgende stap, zij het een ongelukkige.


Intel’s voormalige Optane Persistent Memory Roadmap: wat nooit zal zijn

Over het algemeen heeft Intel ervoor gekozen om de Optane/3D XPoint-activiteiten af ​​te bouwen op een kritiek moment voor het bedrijf. Met de lancering van hun Sapphire Rapids Xeon-CPU’s dit jaar, was Intel eerder gepland om een ​​derde generatie Optane-producten te lanceren, met als belangrijkste hun “Crow Pass” 3rd generatie persistente DIMM’s, die onder andere de Optane DIMM-technologie zouden updaten om een ​​DDR5-interface te gebruiken. Hoewel de ontwikkeling van Crow Pass op dit moment vermoedelijk voltooid of bijna voltooid is (gezien het ontwikkelingsschema van Intel en de vertragingen van Sapphire Rapids), zou de daadwerkelijke lancering en ondersteuning van het product nog steeds aanzienlijke kosten vooraf en op lange termijn met zich meebrengen, waardoor Intel de technologie moet ondersteunen voor een andere generatie.

In plaats van het persistente geheugen van Optane, is Intel’s officiële strategie om te draaien naar CXL-geheugentechnologie (CXL.mem), waarmee vluchtig en niet-vluchtig geheugen aan een CPU kan worden gekoppeld via een CXL-compatibele PCIe-bus. Dit zou veel van dezelfde doelen bereiken als Optane (niet-vluchtig geheugen, grote capaciteiten) zonder de kosten van het ontwikkelen van een volledig afzonderlijke geheugentechnologie. Sapphire Rapids zal op zijn beurt Intel’s eerste CPU zijn die CXL ondersteunt, en de algehele technologie heeft een veel bredere steun van de industrie.


AsteraLabs: CXL-geheugentopologie

Toch markeert Intel’s pensionering van Optane/3D XPoint een ongelukkig einde van een interessante productreeks. 3D XPoint DIMM’s waren een nieuw idee, zelfs als ze niet helemaal werkten, en 3D XPoint zorgde voor belachelijk snelle SSD’s dankzij het enorme willekeurige I / O-voordeel – en dat is een functie die er niet uitziet als een andere SSD-leverancier binnenkort volledig kunnen repliceren. Voor de markt voor solid-state opslag betekent dit dus het einde van een tijdperk.

#Intel #gaat #Optane #Memory #Business #afbouwen #XPoint #Storage #Tech #bereikt #zijn #einde

Leave a Comment

Your email address will not be published.