Amerikaanse economie krimpt in tweede kwartaal, signaal onofficiële start recessie

De Amerikaanse economie kromp de afgelopen drie maanden opnieuw, wat onofficieel het begin van een recessie aangeeft.

De handelsafdeling maakte donderdag bekend dat het bruto binnenlands product (bbp) – een brede maatstaf voor de prijs van goederen en diensten – in het tweede kwartaal met 0,9% op jaarbasis is gedaald, na een daling met 1,6% op jaarbasis in de eerste drie maanden .

Het slechte nieuws zal een grote klap zijn voor de regering-Biden, die zich voorbereidt op een zwaar tussentijds verkiezingsseizoen. Ambtenaren van het Witte Huis hebben geprobeerd de geruchten over een recessie de kop in te drukken, met het argument dat veel delen van de economie sterk blijven.

Het groeipercentage staat in schril contrast met de forse jaarlijkse stijging van het bbp met 6,9% die werd opgetekend in het laatste kwartaal van 2021, toen de economie zich herstelde van de sluitingen door Covid.

Het snelle groeitempo droeg bij aan de stijgende inflatie – die nu op het hoogste punt in 40 jaar staat – en het besluit van de Federal Reserve om de rentetarieven fors te verhogen om de prijzen te verlagen.

De veranderende economische omgeving werd weerspiegeld in het BBP-rapport. De consumentenbestedingen – de grootste motor van de economie – vertraagden in de loop van het kwartaal, maar bleven positief en stegen met 1% op jaarbasis. Residentiële investeringen in vaste activa, of woningbouw, daalden met 14% op jaarbasis en vertragende bedrijfsvoorraden, goederen geproduceerd maar nog niet verkocht door bedrijven, sleepten het BBP-cijfer omlaag.

Tweekwart van de negatieve bbp-groei wordt algemeen beschouwd als een signaal dat de economie in een recessie is beland. Maar het National Bureau of Economic Research (NBER) is de officiële scheidsrechter over wanneer recessies beginnen en eindigen. Hoewel de BBP-cijfers een rol zullen spelen in het definitieve oordeel van de NBER, kijkt het ook naar een breder scala aan economische factoren, waaronder de banenmarkt, en zal het waarschijnlijk niet snel een beslissing nemen.

“De daling van het BBP met 0,9% op jaarbasis in het tweede kwartaal is teleurstellend, maar betekent niet dat de economie in een recessie verkeert”, zegt Andrew Hunter, senior econoom in de VS bij Capital Economics. “Dat gezegd hebbende, tonen de details aan dat hogere tarieven en stijgende inflatie wegen op de onderliggende vraag, en we verwachten slechts een gematigd herstel van de economische groei in de tweede helft van het jaar.”

Ondertussen blijft er druk op de regering-Biden staan. Enquêtes over het consumentenvertrouwen nemen af ​​naarmate de angst voor een recessie toeneemt en de algemene en economische goedkeuringscijfers van Joe Biden zich op het laagste niveau van zijn presidentschap bevinden.

In een verklaring zei Biden dat het “geen verrassing was dat de economie vertraagt ​​nu de Federal Reserve de inflatie probeert terug te dringen. Maar zelfs nu we voor historische wereldwijde uitdagingen staan, zijn we op de goede weg en zullen we sterker en veiliger door deze transitie komen.”

Republikeinen wierpen tegen dat het rapport aantoont dat “het roekeloze economische beleid van de democraten onze economie vernietigt”.

De meest recente BBP-cijfers kwamen een dag nadat de Fed nog een verhoging van driekwart procentpunt aankondigde van haar referentierentetarieven in haar strijd om de inflatie te temmen.

De prijzen stegen met 9,1% op jaarbasis in het jaar tot juni, opgedreven door stijgende kosten voor brandstof, voedsel en onderdak.

Hoewel delen van de Amerikaanse economie sterk blijven – met name de banenmarkt – blijft de Covid-pandemie de wereldwijde voorraden verwoesten en heeft de oorlog in Oekraïne de energieprijzen opgedreven.

De verwarrende economische vooruitzichten hebben geleid tot uitverkoop op aandelenmarkten over de hele wereld en hebben ertoe geleid dat sommige economen voorspellen dat er een recessie komt. Bijna 70% van de vooraanstaande academische economen die vorige maand door de Financial Times werden ondervraagd, voorspelden dat de Amerikaanse economie volgend jaar in een recessie zal belanden.

Fed-voorzitter Jerome Powell zei woensdag dat hij niet gelooft dat de VS nu in een recessie zit. Maar hij zei dat de Fed bereid was de rente te blijven verhogen om de prijzen weer te verlagen en dat het onvermijdelijk was dat een dergelijke stap de economie zou vertragen en de arbeidsmarkt zou beïnvloeden. “Prijsstabiliteit is wat de hele economie doet werken”, zei Powell.

#Amerikaanse #economie #krimpt #tweede #kwartaal #signaal #onofficiële #start #recessie

Leave a Comment

Your email address will not be published.