Deze week zullen 2 meteorenregens de nachtelijke hemel verlichten. Zo kijk je

De eerste, de meteorenzwerm Delta Aquariids, zal volgens EarthSky vrijdag rond 06:00 uur ET (10 uur UTC) pieken. Zijn radiant — het punt waar de paden van meteoren vandaan lijken te komen — komt op halverwege de avond, is het hoogst rond 2 uur ‘s nachts lokale tijd en staat bij zonsopgang laag aan de hemel.
Terwijl de aarde om de zon draait, ontmoet ze de scheve baan van een komeet, waarvan het ijzige oppervlak stof en rotsen achterlaat terwijl ze verdampen van de hitte van de zon. Wanneer deze ruimterotsen in de richting van onze atmosfeer vallen, “maakt de weerstand – of weerstand – van de lucht op de rots het extreem heet”, aldus NASA. “Wat we zien is een ‘vallende ster’. Die heldere streep is eigenlijk geen rots, maar eerder de gloeiende hete lucht terwijl de hete rots door de atmosfeer ritselt.
Vermoedelijk afkomstig van komeet 96P Machholz, vindt de meteorenregen van de Zuidelijke Delta Aquariïden elk jaar plaats tussen 12 juli en 23 augustus. Volgens NASA kan het het beste worden gezien door mensen op het zuidelijk halfrond en de zuidelijke breedtegraden van het noordelijk halfrond. Een maanvrije donkere hemel is echter cruciaal, benadrukte EarthSky. Het is passend dat de maan tijdens de piek slechts 1% vol is.
De meteoren, die de neiging hebben om 10 tot 20 per uur te tellen en met een snelheid van 41 kilometer per seconde vliegen, zijn het meest zichtbaar tussen 2 uur en 3 uur in alle tijdzones wanneer het vage sterrenbeeld Waterman de Waterdrager – de stralende regenbui punt – is volgens EarthSky het hoogst aan de hemel. Ongeveer 5% tot 10% van de Delta Aquariid-meteoren verlaten aanhoudende treinen, die gloeiende, geïoniseerde gassporen zijn die een seconde of twee blijven nadat de meteoor is gepasseerd.
Als je ongeveer 30 minuten voor het douchen naar buiten gaat, kunnen je ogen zich volgens NASA aanpassen aan de duisternis. Voor degenen op het zuidelijk halfrond is de radiant dichter bij de overhead; mensen op het noordelijk halfrond zouden naar het zuidelijke deel van de hemel moeten kijken. U hoeft geen telescoop te gebruiken. Zoek voor een optimale weergave een gebied uit de buurt van kunstlicht en ga plat op je rug liggen, waarbij je zoveel mogelijk van de lucht observeert, stelde NASA voor.

Hoe de Alpha Capricornids meteorenregen te bekijken?

Na de Delta Aquariids-piek zal de piek zijn van de Alpha Capricornids meteorenregen, die zaterdag en zondag plaatsvindt terwijl de maan slechts 5% vol is, volgens de American Meteor Society.

Deze bui is niet erg sterk en zendt volgens het genootschap zelden meer dan vijf meteoren per uur uit. Alpha Capricornids hebben echter de neiging om tijdens hun hoogtepunt heldere vuurballen te produceren en kunnen even goed worden gezien door mensen aan weerszijden van de evenaar.

Andere ruimte-evenementen dit jaar

Volgens EarthSky’s 2022 meteorenregengids zijn er in de rest van 2022 nog meer meteorenregens te zien:
 • 13 augustus: Perseïden
 • 9 oktober: draconiden
 • 21 oktober: Orioniden
 • 5 november: Zuid-Tauriërs
 • 12 november: Noord-Tauriërs
 • 18 november: Leoniden
 • 14 december: Geminiden
 • 22 december: Ursiden
Je zult in 2022 ook nog vijf volle manen kunnen zien, volgens The Old Farmer’s Almanac:
 • 11 augustus: Steurmaan
 • 10 september: Oogstmaan
 • 9 oktober: Jagersmaan
 • 8 november: Bevermaan
 • 7 december: Koude maan

En er zal nog een totale maansverduistering en een gedeeltelijke zonsverduistering zijn in 2022, volgens The Old Farmer’s Almanac. De gedeeltelijke zonsverduistering op 25 oktober zal zichtbaar zijn voor mensen in Groenland, IJsland, Europa, Noordoost-Afrika, het Midden-Oosten, West-Azië, India en West-China.

Een beginnershandleiding voor sterrenkijken (met dank aan CNN onderstreept)

De totale maansverduistering op 8 november is te zien in Azië, Australië, de Stille Oceaan, Zuid-Amerika en Noord-Amerika tussen 03:01 uur ET en 8:58 uur ET. Maar voor mensen in het oosten van Noord-Amerika zal de maan in die tijd ondergaan.

Draag een goede eclipsbril om zonsverduisteringen veilig te bekijken, aangezien het zonlicht het oog kan beschadigen.

#Deze #week #zullen #meteorenregens #nachtelijke #hemel #verlichten #kijk

Leave a Comment

Your email address will not be published.