Mensen kopen niet zoveel pc’s – en Intel voelt de miljarden dollar branden

De COVID-19-pandemie maakte personal computers belangrijker dan ooit en de verkoop explodeerde twee jaar op rij. Maar de goede tijden voor pc- en chipmakers lijken nu snel te vervagen. De terugval in de verkoop van Chromebooks in het afgelopen kwartaal heeft plaats gemaakt voor een nog grotere daling die ook Windows-fabrikanten treft, en vandaag heeft chipmaker Intel een daling van 25 procent in de verkoop van consumentenchips onthuld. Het zegt dat een “conjuncturele vertraging op korte termijn” de totale markt voor pc’s dit jaar met ongeveer 10 procent doet krimpen.

“Sommige van onze grootste klanten verminderen de voorraadniveaus in een tempo dat de afgelopen tien jaar niet is voorgekomen”, zei Intel-CEO Pat Gelsinger tijdens de winstoproep van vandaag.

Eerder deze maand meldde Gartner dat de wereldwijde pc-markt al met 12,6 procent was gedaald ten opzichte van vorig jaar. En vandaag meldde Apple echter ook een daling van ongeveer 10 procent in zijn Mac-verkopen Tim Cook stelde voor: dat het misschien gewoon uit zijn Mac-inventaris is uitverkocht.

Terug naar Intel: over het algemeen rapporteerde het bedrijf een omzetdaling van 22 procent tot $ 15,3 miljard voor het tweede kwartaal van 2022, en de winst werd zelfs negatief – het verloor dit kwartaal een half miljard dollar. Dat is een winstdaling van 109 procent ten opzichte van de 5,1 miljard dollar in het tweede kwartaal van 2021.

Intel is van plan om later dit jaar de prijzen van zijn chips te verhogen. Zou dat kunnen helpen? De datacenteractiviteiten van het bedrijf daalden met 16 procent in omzet en 90 procent in bedrijfsresultaat.

Mobileye is een lichtpuntje met een record kwartaalomzet van $ 460 miljoen en $ 190 miljoen winst

De verliezen van Intel zijn echter niet allemaal het gevolg van dalende verkopen. Het slidedeck van het bedrijf laat zelfs zien dat het een half miljard dollar (bedrijfsverlies) heeft verloren om zijn teleurstellende eerste generatie GPU’s te lanceren. (Over de winstoproep zegt Gelsinger dat het bedrijf zijn GPU-doelstelling dit jaar niet zal halen, maar dat ze tegen het einde van het jaar $ 1 miljard aan inkomsten zullen behalen, en Intel zal volgend kwartaal de A5- en A7 Arc-desktop-GPU’s leveren.)

Het ziet ook een verlies van nog eens $ 155 miljoen om zijn gieterijdiensten op te voeren, waardoor het bedrijf inktovereenkomsten aangaat om chips te produceren voor andere bedrijven, waaronder Qualcomm en MediaTek. Chips bouwen voor andere bedrijven is iets dat het bedrijf in het verleden niet eerder had gedaan, maar maakt deel uit van het nieuwe plan onder Gelsinger.

Afgezien van de ruwe winsten boekte Intel vandaag een grote overwinning voor die nieuwe strategie: het congres heeft zojuist de CHIPS-wet aangenomen die $ 52 miljard aan financiering goedkeurt voor bedrijven om chips in de VS te produceren, en men denkt dat een aanzienlijk deel van dat geld naar Intel. Het lijkt buitengewoon onwaarschijnlijk dat de financiering het chiptekort daadwerkelijk zal oplossen of van de VS een krachtpatser voor chipproductie zal maken zoals zijn rivalen in Azië, maar Intel heeft fabrieken en banen beloofd (en tijdelijk ingehouden) op basis van dat geld. Intel zegt een deel van dat geld in 2023 te verwachten.

Intel heeft vandaag ook onthuld dat het de Optane-geheugenactiviteiten verlaat – die het oorspronkelijk hield ondanks de verkoop van de rest van zijn SSD-activiteiten aan SK Hynix in 2020 – en bevestigde dat het ook zijn drone-activiteiten heeft verlaten. Elon Musk’s broer Kimbal kocht Intel’s drone light show business, Het register eerder deze maand gemeld.

Intel voorspelt ook volgend kwartaal lagere rendementen, maar CFO David Zinsner suggereert dat het vanaf dat moment beter kan: “We verwachten dat Q2 en Q3 de financiële bodem voor het bedrijf zullen zijn.”

Ter vergelijking: Qualcomm meldde gisteren dat de chipbusiness van het bedrijf het afgelopen kwartaal met 59 procent is gestegen tot $ 6,1 miljard.#Mensen #kopen #niet #zoveel #pcs #Intel #voelt #miljarden #dollar #branden

Leave a Comment

Your email address will not be published.