Vettel: F1 pensioenbeslissing “zat zo lang in mijn hoofd”

Viervoudig wereldkampioen Vettel kondigde zijn beslissing aan om te stoppen met racen in de F1 via een video die donderdag vroeg op Instagram werd geplaatst, nadat hij het management van Aston Martin woensdag op de hoogte had gesteld.

De Duitser merkte op dat het nadenken over zijn toekomst de afgelopen weken een afleiding is geweest en dat hij, nadat hij de oproep heeft gedaan om te stoppen, de resterende races van het seizoen in een meer ontspannen sfeer kan tegemoet treden.

Op de vraag of hij, nadat hij de oproep had gedaan om te stoppen, misschien geen motivatie heeft voor de resterende races van het seizoen 2022, suggereerde Vettel dat hij daarentegen nu meer ontspannen is.

“Ik zie niet in dat ik een probleem zal hebben om mezelf te motiveren voor de volgende 10 races. Ik voel een beetje het tegenovergestelde”, zei hij.

“Ik heb het gevoel dat deze beslissing al zo lang in mijn hoofd zit, en eerlijk gezegd zoveel energie heeft gekost, en me soms zelfs een beetje heeft afgeleid, dat ik behoorlijk opgelucht ben en uitkijk naar de volgende rassen. Dus het is misschien meer het tegenovergestelde.”

Vettel legde uit dat hoewel hij nog steeds van autoracen houdt, “stemmen” in de vorm van zijn familie en interesses buiten de sport een rol speelden bij de beslissing.

“Nou, de tijdlijn brengt ons jaren terug”, zei hij toen Motorsport.com hem vroeg om uit te leggen hoe en wanneer hij de keuze maakte om te stoppen.

“Het is dus geen beslissing die ik van de ene op de andere dag heb genomen. Het is duidelijk dat de definitieve beslissing gisteren werd genomen, door het team te vertellen dat ik ga stoppen en niet verder ga. Maar hier is veel over nagedacht.

“Dus ja, ik denk dat dit het juiste moment is voor mij om andere dingen te doen. Natuurlijk weet ik hoeveel toewijding hierin gaat zitten. En als je dit doet, ben ik ervan overtuigd dat je het op de juiste manier moet doen. Ik haal er niet veel plezier en motivatie uit om hier te zijn en er gewoon deel van uit te maken.”

Sebastian Vettel, Aston Martin

Foto door: Sam Bloxham / Motorsport Images

Vettel benadrukte dat hoewel Aston Martin momenteel geen competitieve auto heeft, hij het team zelf zeer waardeert en gelooft dat het vooruitgang kan boeken.

“Het doel is altijd geweest om te winnen en vooraan mee te doen”, zei hij. “Ik denk dat ik het voorrecht heb gehad om in het verleden zoveel geweldige auto’s en teams te hebben gehad dat ik zoveel dingen heb kunnen bereiken.

“Ik denk dat in termen van grootsheid, dit team geen van hen tekortschiet, vergeleken met een van de voorgaande, maar het is duidelijk dat ons pakket niet zo sterk was als we hadden gewild.

“Dus we raceten niet om de voorste posities. Maar qua inzet, teamgeest, kwaliteit denk ik dat er alle juiste ingrediënten in zitten. En ik zie wel dat het team vooruitgang zal boeken in het jaar dat komend jaar komt, en de jaren daarna.

“Maar zoals ik al zei, zoveel toewijding betekent ook veel tijd doorgebracht in je hoofd, in je gedachten, maar ook fysiek weg van huis, van kinderen, familie, en ik heb andere dingen gekweekt, behalve de kinderen die groeien, het zijn andere interesses en opvattingen, en ik kan deze stemmen niet negeren.

“Dus uiteindelijk denk ik dat de vragen groter en groter werden en meer centraal kwamen te staan ​​tot een punt waarop ik de beslissing nam.

“Het is geen 100% -0% beslissing. Het is niet zo dat ik vanaf nu een hekel heb aan racen, ik hou nog steeds van racen.

“Maar het is waarschijnlijk de meerderheid die me in een andere richting trekt. En ik maak geen plaats, want het is mijn beslissing, maar ik ben blij om een ​​andere richting in te slaan.”

Vettel praat zelden over zijn familie of zijn privéleven, maar hij benadrukte dat zijn vrouw Hanna bereid was om elke keuze die hij maakte te steunen.

“Natuurlijk heb ik veel tijd besteed aan het praten met mijn vrouw,” zei hij. “En zij was waarschijnlijk de eerste supporter in termen van doorgaan, en zei dat het uiteindelijk mijn beslissing is.

“Ik denk dat ik ongelooflijk veel geluk heb gehad dat ik iets heb gevonden dat zoveel voor me betekent in mijn leven, me zoveel vreugde heeft gegeven, een platform om vrienden te maken en allerlei soorten mensen te ontmoeten, de wereld rond te reizen, dingen te zien, mijn horizon te openen .

‘En, ja, ik denk dat ze me erg steunde en zei dat het mijn beslissing moest zijn. Natuurlijk heeft ze een mening. Maar ze is erg ondersteunend. En op het einde, [it was] het is aan jou om te beslissen, ik kan niet voor jou beslissen.”

Lees ook:

Vettel gaf toe dat zijn toenemende interesse in milieuzaken van invloed was op zijn denken.

“Ja, het is een van de factoren die zeker een rol hebben gespeeld. Ik weet het niet, ik kan je geen cijfer geven qua percentage, dat zou ik gek vinden.

“Maar zeker, de wereld zien veranderen en de toekomst zien, in een zeer bedreigde positie voor ons allemaal, en vooral voor de komende generaties – ik begrijp dat een deel van mijn passie, mijn werk, komt met dingen die ik niet ben een fan van, uiteraard, de wereld rondreizen, raceauto’s, het verbranden van hulpbronnen, letterlijk.

‘Ik denk dat als je deze dingen eenmaal ziet, en als je je eenmaal bewust bent, je niet echt ongezien kunt worden. Het is niet de belangrijkste factor. Zoals ik al zei, het is een combinatie van veel dingen, maar het is ook een deel van de drijfveer achter de beslissing.”

#Vettel #pensioenbeslissing #zat #lang #mijn #hoofd

Leave a Comment

Your email address will not be published.