Het is tijd voor een nieuwe ronde van angst over een Chinese raketbooster die terugvalt naar de aarde

Ergens dit weekend begint een enorme booster van een Chinese raket een ongecontroleerde terugval naar de aarde vanuit de ruimte – en vanwege zijn aanzienlijke omvang en gewicht kunnen delen ervan de afdaling door de atmosfeer van onze planeet overleven en de grond raken. De kans dat de raket iemand raakt en doodt, is buitengewoon zeldzaam, maar vorig jaar veroorzaakte een soortgelijke vallende Chinese raket grote zorg wereldwijd, wat betekent dat deze raket waarschijnlijk hetzelfde zal doen.

De booster maakt deel uit van een Long March 5B-raket, die op 24 juli werd gelanceerd en een nieuwe module in een baan om de aarde stuurde voor het groeiende Tiangong-ruimtestation in China. Nadat de gigantische raket de ruimte heeft bereikt, werpt hij een vrij groot deel van zichzelf af: zijn kernbooster. Deze booster blijft in een baan om de aarde hangen, omwikkelt de planeet voordat hij uiteindelijk terugvalt naar de aarde. Aangezien het raketgedeelte meer dan 30 meter lang is en meer dan 22 ton weegt, is het mogelijk dat tot 9 ton aan materiaal de val kan overleven.

Space trackers doen hun best om precies te voorspellen wanneer en waar de Long March 5B booster naar beneden zal komen. De situatie lijkt sterk op die van de wereldwijde angst van vorig jaar over een ongecontroleerde Chinese raket die terugviel naar de aarde, evenals een soortgelijke ongecontroleerde terugkeer in 2020. In beide gevallen was ook een kernbooster van China’s Long March 5B betrokken, die niet het vermogen om zich op een gecontroleerde manier te ontdoen. Gelukkig kwam de raket vorig jaar neer in de dunbevolkte Indische Oceaan, maar in 2020 dumpte die vallende raket wel puin voor Ivoorkust, waardoor metalen buizen en andere voorwerpen de dorpen in werden gestuurd zonder verwondingen te veroorzaken.

Toch is het risico voor de gemiddelde mens van de raket van dit jaar zo laag dat niemand er ‘s nachts van wakker zou moeten liggen. Volgens de Aerospace Corporation, een non-profitorganisatie die ruimteonderzoek en -ontwikkeling doet, is er voor elke persoon op aarde zes op 10 biljoen kans dat een deel van deze raket je raakt en een of ander slachtoffer of letsel veroorzaakt. evenals technische begeleiding op ruimtevluchten. Maar het feit dat ruimtevolgers met dit soort problemen moeten blijven omgaan zonder te weten wanneer en waar de raket zal neerstorten, is frustrerend.

“Waarom maken we ons zorgen? Wel, het heeft de laatste keer materiële schade veroorzaakt, en als gevolg daarvan moeten mensen zich voorbereiden’, zei Ted Muelhaupt, een ruimteverkeersexpert en adviseur bij het hoofdingenieursbureau van de Aerospace Corporations, tijdens een persbericht over de raket. “Bovendien is dit niet nodig. We hebben de technologie om dit probleem niet te hebben.”

In de Verenigde Staten en Europa is de regel voor ruimteoperators dat als er een soort ongecontroleerde terugkeer van ruimteafval in de atmosfeer van de aarde plaatsvindt, er een kans van minder dan 1 op 10.000 moet zijn dat het vallende object een soort van van een ongeval of letsel op de grond. Het is een bijzonder hoge lat om te wissen, en daarom moeten Amerikaanse en Europese missies waakzaam zijn over hoe ze zich ontdoen van de raketten die ze de ruimte in sturen. “Als je klaar bent met het afleveren van je lading, draai je je raket om, vuur je de motor af en drijf je hem ergens anders de oceaan in, meestal ergens waar geen bevolking is,” Marlon Sorge, een ruimtepuinexpert en technisch collega met aldus de Aerospace Corporation. “Als je dat doet, heb je het risico daar behoorlijk beperkt.”

Gecontroleerde verwijdering is iets dat de meeste lanceringsaanbieders over de hele wereld al doen. SpaceX en de United Launch Alliance deponeren bijvoorbeeld doelbewust delen van hun raketten boven de oceaan nadat ze naar de ruimte zijn gelanceerd. Bovendien staat de kern van SpaceX’s Falcon 9-raket bekend om het daadwerkelijk terugvliegen naar de aarde en rechtop landen – hetzij op een droneschip of landingsplatform – na zijn vluchten. De core booster van de Long March 5B heeft die mogelijkheid niet. Als het eenmaal in een baan om de aarde is gelanceerd, kunnen de motoren op de raketkern niet echt opnieuw ontsteken. “Ze zijn ontworpen voor een enkele brandwond”, vertelt Jonathan McDowell, een astrofysicus aan het Harvard Center for Astrophysics en ruimtevolgexpert. De rand. “En dus brandt dit ding maar één keer en schakelt dan uit, en het is dood.” Dan moeten we gewoon wachten tot het terugvalt naar de aarde terwijl zijn baan in de loop van de tijd vervalt.

De Aerospace Corporation schat dat er tussen de 1 op de 1.000 en 1 op de 230 kans is op een slachtoffer door de vallende Long March 5B-booster. Dat is 10 keer meer dan de drempel van 1 op 10.000, daarom is er verhoogde waakzaamheid rond dit specifieke geval. En als China zo’n stunt uithaalt, zijn de VS daar niet bepaald blij mee. “Ruimtevarende landen moeten de risico’s voor mensen en eigendommen op aarde van terugkeer van ruimtevoorwerpen minimaliseren en de transparantie met betrekking tot die operaties maximaliseren”, zei NASA-beheerder Bill Nelson toen de 2021 Long March 5B viel. “Het is duidelijk dat China niet voldoet aan de verantwoorde normen met betrekking tot hun ruimtepuin.”

China nam schijnbaar nota van de kritiek. Tijdens deze meest recente lancering zei een Chinese functionaris tijdens de livestream van de CGTN-lancering dat ze verbeteringen hadden aangebracht om de booster na de lancering te verwijderen. “Het laatste segment, of het kernsegment, als het eenmaal is” [enters] in de baan, het ook [works] als een ruimtevaartuig’, zei Xu Yansong, voormalig directeur voor internationale samenwerking bij de China National Space Administration, tijdens de livestream. “Dus we zullen het veilig en gecontroleerd terug moeten brengen. Dus een van de eerste missies kon dat niet, maar later verbeteren we onze technologieën. En dus is wat we de passivering van de laatste fase noemen, uitgevoerd, zodat we de laatste romp veilig terug kunnen brengen.

Het lijkt er echter op dat er niets is veranderd sinds de laatste schrik. Het Space Surveillance and Tracking-netwerk van de Europese Unie heeft zelfs ontdekt dat: de booster tuimelt door de ruimte, wat aangeeft dat er geen controle over het object is. Dus we gaan door het hele proces van voorspellen waar het weer naar beneden zal komen. Vanaf nu, de Europese Unie, de US Space Force, en de beste gissingen van de Aerospace Corporation over wanneer het zal neerkomen, is ergens laat in de nacht of vroege zondagochtend. Wat betreft waar het zal naar beneden komen, het zal ergens tussen 41,5 graden noord en 41,5 graden zuid zijn. Dat betekent dat ongeveer 1 miljard mensen die ten noorden en ten zuiden van die lijnen wonen geen risico lopen. (Boston en delen van Tasmanië – gefeliciteerd, je bent net buiten de zone.) Maar 88 procent van de menselijke bevolking leeft binnen dat bereik, volgens de Aerospace Corporation.

Voorspellingen worden elke dag nauwkeuriger naarmate we dichter bij zondag komen, en de Aerospace Corporation werkt haar voorspellingen hier voortdurend bij. De Europese Unie houdt het ook bij, net als de Space Force. Wat te verwachten als de raket naar beneden komt? Op basis van ervaringen uit het verleden zou het puin zich kunnen verspreiden over een gebied van honderden kilometers lang langs de baan van de raket. Sommige stukken kunnen, afhankelijk van hun grootte en gewicht, langzaam de grond raken, terwijl andere de grond snel kunnen raken, met snelheden die honderden kilometers per uur. Uiteindelijk is het een raadspel, en we weten misschien niet veel over deze gebeurtenis totdat de raket daadwerkelijk naar beneden komt. “De geschiedenis van het opnieuw invoeren van dingen is een geschiedenis van voortdurende verrassing”, zegt McDowell. “Hoeveel overleeft de terugkeer eigenlijk? Soms overleefden er meer dan je in eerste instantie had verwacht.”

Maar ook al is er iets meer risico dan normaal bij deze vallende raket, het is belangrijk om de zaken in perspectief te houden. “Het risico voor een bepaald individu in een bepaald jaar om door een stuk ruimteschroot in het hoofd te worden geduwd, is één op 100 miljard”, zei Muelhaupt. “Je hebt 80.000 keer meer kans om geraakt te worden door bliksem dan door ruimtepuin. Maar dit betekent niet dat dit een goede zaak is om te doen.”

Dus geniet van deze nieuwe ronde van vallende raketonzekerheid. Als het voorbij is, moeten we het waarschijnlijk allemaal opnieuw doen. Er is nog een lancering van Long March 5B die voorlopig gepland staat voor dit najaar.#Het #tijd #voor #een #nieuwe #ronde #van #angst #een #Chinese #raketbooster #die #terugvalt #naar #aarde

Leave a Comment

Your email address will not be published.