Joni Mitchell s

‘She Schooled Us All’: Inside Joni Mitchell’s verbluffende terugkeer naar Newport Folk Festival

Afgelopen juli had Brandi Carlile een provocatie voor haar vriend Jay Sweet, het hoofd van Newport Folk Festival. ‘Over een jaar’, herinnert Sweet zich dat ze het hem vertelde. “Ik wed dat we Joni Mitchell naar dit podium kunnen brengen.”

Het festivalhoofd was sceptisch. Een paar jaar geleden was hij getuige geweest van een magisch moment op een show in Los Angeles toen Mitchell werd herenigd met haar oude vriend Mavis Staples, die ze in vele jaren niet had gezien. Toen de twee zangers elkaar ontmoetten, kusten ze elkaar, neus aan neus, 30 seconden lang zonder te spreken. Het was een onvergetelijk moment, maar die avond had Sweet ook de indruk gegeven dat Mitchell fysiek niet in staat was om voor een live festivalpubliek op te treden. ‘Ik moet eerlijk tegen je zijn,’ herinnert Sweet zich dat ze Carlile vertelde toen ze haar idee voorstelde. “Je bent de manifestant van wonderen, maar misschien heb je deze te hoog geschoten.”

Een jaar later op de dag maakte Joni Mitchell een triomfantelijke, emotionele terugkeer naar het podium van het Newport Folk Festival, waar ze in de jaren zestig meerdere keren had opgetreden en waar ze nu haar eerste volledige set in meer dan 20 jaar gaf. Mitchell’s optreden was het hoogtepunt van de kracht, vastberadenheid en veerkracht van de zangeres, nadat ze zichzelf jarenlang had leren lopen, zingen en gitaar spelen in de jaren na haar aneurysma in 2015. “Ik ben aan het leren”, de 78-jarige songwriter vertelde CBS voor haar optreden op zondagavond. “Het is verbazingwekkend wat een aneurysma uitschakelt – hoe je uit een stoel komt … Je moet alles opnieuw leren.”

Tegen de tijd dat ze zondag het podium verliet, had Mitchell al die dingen en meer opnieuw geleerd. Ze bracht het publiek in vervoering en verwoestte het publiek met een set van 13 nummers waarin ze haar oudere materiaal opnieuw interpreteerde, verhalen vertelde, covers uit haar jeugd zong en zelfs opkwam voor een spannende elektrische gitaarsolo op ‘Just Like This Train’.

“Ze heeft ons allemaal in realtime geschoold”, zegt Celisse, de zanger-gitarist die een opnieuw ontworpen “Help Me” uitvoerde als onderdeel van de sterrencast van muzikanten (waaronder ook Blake Mills, Lucius, Taylor Goldsmith, Marcus Mumford, Allison Russell, en meer) bij Mitchell op het podium. “Joni deed dit briljante ding waarbij je deze teksten zou zingen die je al een miljoen keer hebt gehoord, maar ineens zou ze je verslaan en de regel op een nieuwe, nog muzikalere manier formuleren. En je zou denken: ‘Fuck, wat een nieuwe, interessante manier om erover na te denken.’”

Celisse vervolgt: “Ze is niet meer de sopraan die ze vroeger was, maar mijn god, haar alt is zo rijk en diep en wijs, en haar gevoel voor hoe ze haar muziek vandaag, in de zeventig, moet interpreteren, is nog dieper dan toen zij schreef de muziek.”

Ze noemt Mitchell’s uitvoering van nummers als “Come In From the Cold” en “Both Sides Now” als radicaal vitale hedendaagse artistieke regimaginations. “De manier waarop ze ritme gebruikte als een middel om verhalen te vertellen, was echt diepgaand”, zegt Celisse. (In het vorige nummer zong Mitchell het refrein van het nummer vroeg, voor de beat, alsof hij de rust en het verlangen in het refrein van het nummer wilde overdrijven.) In de loop der jaren heeft Celisse deelgenomen aan vele huldeconcerten aan oudere legendes. maar als één ding haar duidelijk was, dan is het wel dat Mitchells optreden geen gewoon geval was om iemand te eren die over zijn artistieke bloei heen is. “Dit was geen situatie waarin we haar meesleepten”, zegt ze. ‘Ze trok ons ​​mee. Wij waren de dode gewichten, eerlijk gezegd.”

Mitchell verwoordde het eenvoudiger enkele dagen voordat ze het podium betrad: “Ik ben nooit zenuwachtig geweest om voor een publiek te staan”, zegt ze. vertelde CBS. “Maar ik wilde dat het goed was.”

En hoewel ze veel aandacht en waardering heeft gekregen voor het helpen coördineren van deze historische voorstelling, heeft Carlile in de dagen na de voorstelling duidelijk gemaakt dat dit moment uiteindelijk maar over één persoon gaat. “Aan het kijken [Joni] om zichzelf op dit punt te krijgen, heeft mijn hele kijk op het leven veranderd,” Carlile getweet. “Wat ze met haar lichaam heeft bereikt, is alleen van Joni Mitchell en Joni.”

De eerste keer Celisse speelde haar versie van “Help Me” voor haar held, het was afgelopen oktober in een van Mitchell’s nu legendarische “Joni Jams” in haar huis in Los Angeles. Mitchell hield zo veel van haar vertolking dat, zoals Celisse zich herinnert, ze Celisse vroeg om te beloven dat ze terug zou komen voor nog een jam. Toen Celisse tegen Mitchell grapte dat ze graag zou intrekken en onder de pooltafel zou gaan slapen, antwoordde Mitchell: “Sarah Vaughan sliep vaak onder die pooltafel.”

Enkele maanden na die onvergetelijke avond in oktober, zegt Celisse dat ze een verzoek heeft gekregen om in Newport te spelen als onderdeel van een set die wordt aangekondigd als ‘Brandi Carlile and Friends’. Ze was zich bewust van het gerommel over wat zo’n set zou kunnen worden, maar zei dat ze tot een paar maanden geleden geen concrete plannen had voor Mitchell om terug te keren naar het volksfeest van haar jeugd.

Een paar weken voor de show circuleerde een mogelijke setlist en Celisse hoorde dat ze ‘Help Me’ zou spelen. De betrokken muzikanten sprongen allemaal op een Zoom-oproep om toetsen en muzikale details te bespreken een week voordat Mitchell het podium betrad; twee dagen voor het optreden repeteerde Mitchell met de band in Rhode Island. Maar volgens Sweet was niemand er absoluut zeker van dat Mitchell zondagavond het podium zou betreden tot het moment dat de show begon. Er waren tijden, zegt de festivalorganisator, dat het leek alsof ze niet zou optreden. Toen, zo’n vier uur voor de set op zondag, belde Carlile Sweet: “Ik denk dat het gaat gebeuren”, herinnert hij zich dat Carlile hem vertelde.

Mitchell heeft een sterke persoonlijke band met het volksfeest. Ze ontmoette Leonard Cohen en James Taylor op het terrein (“Goede vrienden voor mijn leven”, ze… vertelde CBS). Zangers van de generatie van Mitchell hebben nog steeds een speciale eerbied voor Newport, zozeer zelfs dat toen Paul Simon het festival verraste door daar zijn debuut te maken de dag voor Mitchell’s set, Sweet zich herinnert dat hij verbaasd was over foto’s in zijn kleedkamer van artiesten als Big Mama Thornton en zuster Rosetta Tharpe op het festival. “Hij was aan het opscheppen, zoals, ‘ik ben Newport spelen’”, zegt Sweet.

Het was niet eenvoudig om de logistiek van Mitchell’s terugkeer naar het podium te regelen. Het festival draait op een klein non-profitbudget en geen van de artiesten die met Mitchell op het podium verschenen, ontving een vergoeding voor hun optreden. Het hele optreden zou niet hebben kunnen plaatsvinden als George Wein, de overleden oprichter van het festival, geen geld had achtergelaten toen hij vorig jaar stierf, speciaal om Sweet te helpen zijn meest gewilde artiesten te boeken.

In de dagen sinds haar optreden met Mitchell heeft Celisse haar eigen vreugde en verbazing nauwelijks kunnen bedwingen. “Ik roep je vanuit de wolken”, zegt ze als ze praat met Rollende steen twee dagen na de voorstelling. Maar bovenal staat ze versteld van wat ze zondagavond heeft meegemaakt: de artistieke, fysieke en muzikale triomf van een legende die net zoveel heeft overwonnen als Mitchell.

“We zijn allemaal getuige geweest van deze vooruitgang, maar ik denk eerlijk gezegd dat niemand, behalve Joni, begreep waartoe ze in staat was”, zegt ze. “Toen ik haar op het podium zag, was het van: ‘Oh mijn god, er zit zelfs meer in dan we hadden verwacht. Er is meer.”#Schooled #Joni #Mitchells #verbluffende #terugkeer #naar #Newport #Folk #Festival

Leave a Comment

Your email address will not be published.