Gevallen van BA.2.75 gedetecteerd in Illinois. Wat experts zeggen over de nieuwe COVID-variant

Sinds het uitbreken van de pandemie meer dan twee jaar geleden zijn plotselinge stijgingen van COVID-19-gevallen veroorzaakt door de opkomst van nieuwe varianten, waaronder delta en omicron. Momenteel is een meer besmettelijke omicron-subvariant, BA.5 genaamd, verantwoordelijk voor de meeste nieuwe Amerikaanse gevallen, maar een aparte, nieuwere subvariant trekt de aandacht.

Bekend als BA.2.75, kan de subvariant mogelijk de immuniteit van vaccins en eerdere infecties omzeilen, beweren wetenschappers. De stam bevat meerdere mutaties in het gen dat codeert voor het spike-eiwit van het virus, waardoor het virus efficiënter aan de gastheercelreceptor kan binden, verklaarde Dr. Matthew Binnicker, directeur van het Clinical Virology Laboratory van Mayo Clinic, in een artikel .

De soort werd in mei in India gedetecteerd en lijkt zich sneller te verspreiden dan andere subvarianten daar en wordt gecontroleerd door zowel de Wereldgezondheidsorganisatie als de Centers for Disease Control and Prevention. Er zijn gevallen opgedoken in minstens een dozijn landen, waaronder de VS, waar het aantal extreem laag blijft.

In de VS zijn in totaal 13 gevallen bevestigd, waarvan drie in Illinois, zei Dr. Allison Arwady, commissaris van het Chicago Department of Public Health.

Op dit moment lijkt het er niet op dat de soort zal leiden tot een nieuwe grote COVID-golf in de VS, maar de mogelijkheid blijft bestaan.

“…We houden het in de gaten,” zei Arwady. “We testen en kijken hier goed naar uit, wat een van de redenen is waarom we het kunnen vinden [BA.2.75].”

BA.2.75 wordt effectiever van persoon tot persoon verspreid, volgens Binnicker, die uitlegde dat er geen solide gegevens zijn om aan te tonen dat het een ernstiger ziekte veroorzaakt in vergelijking met andere subvarianten. Naarmate echter meer mensen besmet raken, neemt de kans toe dat het virus iemand besmet die vatbaarder is.

“…Degenen die een immuungecompromitteerde aandoening hebben, kunnen nog steeds een ernstige ziekte krijgen en in het ziekenhuis worden opgenomen,” legde hij uit. “Het is een punt van zorg wanneer een virus mensen in een hoger tempo kan infecteren, omdat de kans dat het virus een persoon zal infecteren die zeer vatbaar is voor slechtere uitkomsten dan toeneemt.”

De dreiging van de BA.2.75-variant in India onderstreept het belang van wereldwijde vaccinatie, vertelde Dr. Sabrina Assoumou, een arts in het Boston Medical Center, aan NBC Boston.

“We zullen deze pandemie niet kunnen overwinnen als we er niet voor zorgen dat iedereen, overal, veilig is”, zei ze.

De Indiase bevolking heeft een andere immuniteit dan de VS, zeiden meerdere artsen in Boston, omdat verschillende vaccins op verschillende tijdstippen werden gegeven en verschillende varianten op verschillende tijdstippen circuleerden. Die variabelen resulteren in fluctuerende niveaus van infectie-geïnduceerde immuniteit.

“We kunnen niet aannemen dat wat daar gebeurt hier zal gebeuren, en toch moeten we ons voorbereiden op pieken. We bereiden ons nu altijd voor op pieken”, zei Dr. Shira Doron van het Tufts Medical Center. “Er zullen varianten ontstaan ​​die de immuniteit van het vaccin en eerdere infectie ontwijken, en we kunnen nooit precies weten wat ze gaan doen met onze case-rates totdat we er zijn.”

Naarmate het schooljaar nadert en nieuwe varianten, waaronder BA.2.75, leiden tot extra gevallen, zal het monitoren van het aantal besmettingen cruciaal zijn.

“Er is zeker bezorgdheid dat als we de herfst- en wintermaanden van 2022 ingaan, en vervolgens in 2023, de nieuwe stammen van het virus, waaronder BA.27.5, zullen toenemen naarmate kinderen weer naar school gaan”, aldus Binnicker. “Ze zullen op elkaar inwerken en er zal een verhoogde overdrachtssnelheid van virussen zijn, waaronder COVID 19.”

#Gevallen #van #BA275 #gedetecteerd #Illinois #Wat #experts #zeggen #nieuwe #COVIDvariant

Leave a Comment

Your email address will not be published.