A fossilized Pachycormus, an extinct genus of ray-finned fish.

‘Nog nooit zoiets gezien’: onberispelijk geconserveerde fossielen van Jurassic-vissen gevonden op Britse boerderij

Een boerderij in Engeland was de onwaarschijnlijke bron van een Jurassic-jackpot: een schatkamer van 183 miljoen jaar oude fossielen. Aan de rand van Gloucestershire in de Cotswolds, onder grond die momenteel onder de hoeven van grazend vee wordt vertrapt, hebben onderzoekers onlangs de versteende overblijfselen van vissen blootgelegd, gigantische mariene reptielen genaamd ichthyosauriërs, inktvissen, insecten en andere oude dieren die dateren uit het vroege deel van de Jura-periode (201,3 miljoen tot 145 miljoen jaar geleden).

Van de meer dan 180 fossielen die tijdens de opgraving zijn gelogd, was een van de opvallende exemplaren een driedimensionaal geconserveerde vissenkop die toebehoorde aan Pachycormus, een uitgestorven soort van straalvinnige vissen. Het fossiel, dat onderzoekers vonden ingebed in een verharde kalksteenknobbel die uit de klei stak, was uitzonderlijk goed bewaard gebleven en bevatte zachte weefsels, waaronder schubben en een oog. De 3D-aard van de pose van het hoofd en lichaam van het exemplaar was zodanig dat de onderzoekers het niet konden vergelijken met andere eerdere vondsten.

#Nog #nooit #zoiets #gezien #onberispelijk #geconserveerde #fossielen #van #Jurassicvissen #gevonden #Britse #boerderij

Leave a Comment

Your email address will not be published.