Verbluffende spiraalstelsels vastgelegd door de James Webb-ruimtetelescoop

Gloeiend stof in het centrum van NGC628 spiraalstelsel (Foto: NASA / ESA / CSA / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

Het team van de James Webb Space Telescope (JWST) heeft slechts een handvol officiële foto’s vrijgegeven, maar dat weerhoudt mensen er niet van om de onbewerkte gegevens die door NASA zijn gepubliceerd, te verwerken. Judy Schmidt heeft ijverig gewerkt om ons nog meer adembenemende beelden van JWST te brengen. Schmidt verwerkt al jaren onbewerkte ruimtegegevens en haar vaardigheden zijn duidelijk te zien in deze prachtige foto’s van spiraalstelsels.

Dankzij haar handwerk kunnen we JWST’s kijk op drie spiraalvormige sterrenstelsels waarderen: NGC628, IC5332 en NGC7496. De afbeeldingen van NGC628 en IC5332 zijn gemaakt door gegevens te verwerken die zijn vastgelegd door het Mid-Infrared Instrument (MIRI) van de telescoop. NGC7496 toont daarentegen een combinatie van MIRI- en Near Infrared Camera (NIRCam)-gegevens.

De spectaculaire resultaten tonen de slierten gas en stof in de sterrenstelsels op een manier die voorheen niet mogelijk was. De indrukwekkende aard van de capaciteiten van JWST komt pas echt in beeld wanneer ze worden vergeleken met beelden die zijn gemaakt met de Hubble-ruimtetelescoop. Bij vergelijking is het gemakkelijk te zien hoeveel meer we kunnen zien bij het bekijken van infraroodbeelden.

Hubble-weergave van de Phantom Galaxy

Hubble-afbeelding van NGC628 (Foto: NASA/ESA/Hubble Heritage (STScI/AURA)-ESA/Hubble-samenwerking)

Schmidt gaat ook een stap verder door een foto te maken van het NGC7496-sterrenstelsel, ook wel de Barred Galaxy genoemd, met behulp van gegevens van JWST en Hubble. Het resultaat is een interessante mix van zichtbaar en infrarood licht, met dankzij JWST nieuwe details. De kracht van JWST is ook duidelijk wanneer we kijken naar NGC628, ook wel bekend als de Phantom Galaxy. Als je naar Schmidt’s bewerkte beeld van de Phantom Galaxy kijkt, is het onmogelijk om niet gehypnotiseerd te worden door de draaikolk van stof in het midden. Hubble, die het sterrenstelsel in 2007 fotografeerde, heeft ook een mooie foto, maar in de afbeelding zijn de spinachtige stofslierten verduisterd.

Alle sterrenstelsels bevinden zich relatief dicht bij de Melkweg en zijn gemakkelijk waarneembaar. Deze sterrenstelsels maken ook deel uit van het programma Physics at High Angular resolution in Near GalaxieS (PHANGS). Dit onderzoek brengt de verbindingen tussen jonge sterren en koud moleculair gas in kaart door 38 sterrenstelsels in beeld te brengen.

Het werk van Schmidt is een prachtige kijk op de capaciteiten van JWST en is slechts een voorproefje van wat zeker meer ongelooflijke beelden zullen zijn naarmate de telescoop zijn werk opvoert. De afbeeldingen zijn ook een bevestiging dat NASA’s beslissing om onbewerkte datasets openbaar te maken een verstandige manier is om het publiek te betrekken en getalenteerde mensen zoals Schmidt in staat te stellen hun creativiteit te gebruiken om ons een nieuwe kijk op het universum te geven.

Als je versies van deze afbeeldingen in hoge resolutie wilt zien, kijk dan op Schmidt’s Flickr.

De James Webb Space Telescope heeft verschillende spiraalstelsels in beeld gebracht.

Spiraalstelsel door de James Webb-ruimtetelescoop

NGC7496 spiraalstelsel (Foto: NASA / ESA / CSA / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

De beelden zijn ongelooflijk in vergelijking met beelden van de Hubble-ruimtetelescoop.

Hubble-foto van spiraalstelsel

Hubble-afbeelding van NGC 7496 spiraalstelsel (Foto: PHANGS-HST / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

Combofoto van spiraalstelsel door Hubble en JWST

James Webb Space Telescope en Hubble Space Telescope composietafbeelding van NGC7496 spiraalstelsel (Foto: NASA / ESA / CSA / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

Dankzij Judy Schmidt, die de onbewerkte gegevens van JWST heeft verwerkt, hebben we een aantal nieuwe kijk op het universum.

James Webb Space Telescope Foto van een spiraalstelsel

Stofbanen van IC5332 spiraalstelsel (Foto: NASA / ESA / CSA / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

Hubble-foto van spiraalstelsel

Hubble-afbeelding van IC5332-spiraalstelsel (Foto: PHANGS-HST / Judy Schmidt, CC BY 2.0)

gerelateerde artikelen:

Symbolische ruimtepatch viert de lancering van de James Webb-ruimtetelescoop

James Webb Space Telescope heeft Jupiter gefotografeerd en de resultaten zijn ongelooflijk

Nieuwe peiling vindt dat de meeste Amerikanen NASA’s investering van $ 10 miljard in James Webb Space Telescope steunen

Softwareontwikkelaar maakt interactieve tool die ruimtebeelden van Webb- en Hubble-telescopen vergelijkt#Verbluffende #spiraalstelsels #vastgelegd #door #James #Webbruimtetelescoop

Leave a Comment

Your email address will not be published.