In misdaadkomedie ‘Vengeance’ durft BJ Novak Texas aan te vallen terwijl hij ook de rest doorspit

Het citaat van Mark Twain, “Laat de waarheid nooit een goed verhaal in de weg staan”, komt bij me op bij het kijken naar “Vengeance”, het geweldige regiedebuut van BJ Novak over een schrijver uit New York die op onverklaarbare wijze betrokken raakt bij een moordonderzoek in West-Texas.

Ben Manalowitz (Novak) is een betweterige hipster uit Brooklyn die de uitdrukking “100 procent” te veel gebruikt. Op een ochtend wordt hij gewekt door een telefoontje van een vreemdeling, Ty Shaw (Boyd Holbrook), die hem “het slechtste nieuws dat hij ooit zal horen” vertelt: je vriendin – Ty’s zus Abilene (Lio Tipson) – is dood. Ben ligt op dat moment echter in bed met een ander meisje, en Abilene was slechts een van Ben’s vele afspraken. Natuurlijk wil Ty dat in zijn verdriet niet horen, dus gaat Ben met tegenzin naar de begrafenis – waar hem zelfs wordt gevraagd om te spreken! – voor een jong dood meisje dat hij amper kende.

Het zou gemakkelijk zijn om “Vengeance” af te wijzen vanwege zijn onsympathieke held en dunne complot op dit punt, maar dat zou een vergissing zijn. Deze film is nog maar net begonnen en ontketent een aantal heerlijke verrassingen die de verwachtingen op zijn kop zetten, terwijl hij ook een aantal diepgaande en pretentieuze opmerkingen maakt over het leven, Amerika en de beschaving zoals we die kennen.

Het plot komt in een stroomversnelling als Ty aan Ben vertelt dat hij gelooft dat zijn zus niet is overleden aan een overdosis – ze zou geen aspirine aanraken! Hij wil dat Ben hem helpt de moordenaar te vinden en wraak te nemen. Ben ziet dit als een kans om een ​​podcast te maken voor Eloise (Issa Rae), en hij presenteert het verhaal als een “In Cold Blood”-achtige case study van de rouwende familie en – podcast kattenkruid – een dood blank meisje. Het is een existentieel misdaadverhaal en een portret van Amerika ‘worstelen met een waarheid die te moeilijk te accepteren is’.

Net als ‘Only Murders in the Building’ wordt ‘Vengeance’ moeilijk te weerstaan. Ja, het is een verhaal over een vis uit het water, waarin de slimme New Yorker neerkijkt op Midden-Amerika en de met wapens ronddragende Texanen. Maar Abilene’s zus Paris (Isabella Amara) heeft Tsjechov gelezen – naar wie Ben verwijst met een pistool, en het gaat af – en Ben moet schaapachtig toegeven dat hij de Russische toneelschrijver niet heeft gelezen. Evenzo, wanneer Ben Quentin Sellers (Ashton Kutcher), een lokale muziekproducent, ontmoet, is hij onverwacht onder de indruk van de eruditie van de man en hoe hij een artiest kan overhalen om haar het allerbeste te leveren.

“Vengeance” is zowel slim als te slim omdat de personages ideeën uiten over kunst en cultuur, evenals over menselijkheid en hamburgers. De film is amusante prikkende zelfgenoegzame types, die naast de Texanen worden bespot. En het oplossen van misdaden is ook leuk, aangezien Ben samenwerkt met vier verschillende politiediensten – die elk de schuld geven.

Toch verleidt Novaks film de kijkers ook op slinkse wijze met dezelfde ‘killing with kindness’-aanpak die de familie van Abilene op Ben toepast. Het zijn sympathieke mensen, die meer zijn dan de stereotypen waar ze tegenaan leunen of ondermijnen. Als Ben probeert de Shaws zover te krijgen dat ze hun liefde voor Whataburger definiëren, wat niet lukt, begrijpt hij het niet. Dan heeft hij er eindelijk een en kan hij het ook niet definiëren. In een van de beste stukjes absurdistische humor van de film wordt Ben tijdens een rodeo gevraagd wat hij doet, en wanneer hij probeert uit te leggen dat hij schrijver is en geen ruiter, wordt hij een ‘needogenloze klootzak’ genoemd.

Issa Rae als Eloise en BJ Novak als Ben Manalowitz in “Vengeance” (Patti Perret/Focus Features

“Vengeance” vindt het leuk om Ben een paar keer te verslaan, zelfs als hij zijn nieuwe omgeving begint te waarderen en toegeeft dat hij van Frito Pie geniet. (Hij vertelt Eloise dat het een zak Fritos is, opengesneden, met chili erover gegoten en met een vork uit de zak gegeten. Ze vindt het vies.)

Novak maakt Ben ook sympathiek als hij een nerveuze ontmoeting heeft met Sancholo (Zach Villa), de plaatselijke drugsdealer, over de dood van Abilene. Hun uitwisseling is een hoogtepunt, net als Bens slaapkamergesprekken met El Stupido (Eli Bickel), de jongere broer van Abilene die bang is voor geesten. Er is een ontwapenende humor en wijsheid in deze gesprekken, evenals in die welke Ben met Quentin heeft. Het is Quentin die tegen Ben zegt: “Luister naar wat er om je heen is en herhaal wat je hoort.” Ben wordt opmerkzamer, zelfs als hij niet slimmer wordt. Hij wordt bespot door een agent omdat hij cowboy-afdrukken op de plaats delict heeft gezien, maar hij gaat begrijpen dat line-dance een vorm van ‘collectief bewustzijn’ is.


Wil je een dagelijkse samenvatting van al het nieuws en commentaar dat Salon te bieden heeft? Abonneer u op onze ochtendnieuwsbrief, Crash Course.


Terwijl zijn podcastclips de goedkeuring van Eloise krijgen, gooit ‘Vengeance’ een aantal curveballs die Ben dwingen zich een weg te banen uit het konijnenhol waarin hij is gevallen. Dit geeft de film een ​​beetje vaart, die hij nodig heeft om zijn welkom niet te lang te laten duren. Het is verheugend om te zien hoe Ben langzaam harde waarheden samenvoegt, net als hoe dingen uiteindelijk samenkomen en worden opgelost.

Het moordverhaal is vooral een excuus voor de cultuurclash-komedie, maar het heeft allemaal wel een punt. “Vengeance” richt zich op kwesties van identiteit, mythe en culturele toe-eigening, maar het is zelfbewust genoeg om zichzelf uit te roepen terwijl het precies dit doet. Een deel daarvan is het script van Novak, dat even slim als slim is.

Maar als regisseur laat Novak scènes wijselijk spelen en geeft hij ruimte aan de andere personages die allemaal geweldige momenten krijgen. De ondersteunende cast is allemaal perfect, met Ashton Kutcher vooral opmerkelijk in zijn rol als kosmopolitische cowboy.

“Vengeance” is even vermakelijk als ongebruikelijk, en het laat Novaks talenten voor en achter de camera goed zien.

“Vengeance” draait op 29 juli in de bioscoop. Bekijk een trailer via YouTube.

Lees verder

“The Office”-aangrenzende verhalen

#misdaadkomedie #Vengeance #durft #Novak #Texas #aan #vallen #terwijl #hij #ook #rest #doorspit

Leave a Comment

Your email address will not be published.