Wat is een recessie? Wikipedia kan niet beslissen

Wikipedia heeft zijn pagina vergrendeld voor ‘recessie’ en stelt beperkingen in voor wie het item kan bewerken tot volgende week. De bevriezing werd ingesteld nadat redacteuren een reeks herzieningen hadden aangebracht in de definitie van ‘recessie’.

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images


bijschrift verbergen

bijschrift wisselen

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images


Wikipedia heeft zijn pagina vergrendeld voor ‘recessie’ en stelt beperkingen in voor wie het item kan bewerken tot volgende week. De bevriezing werd ingesteld nadat redacteuren een reeks herzieningen hadden aangebracht in de definitie van ‘recessie’.

Pavlo Gonchar/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Wikipedia heeft bewerkingen op zijn pagina bevroren vanwege ‘recessie’, waardoor een einde aan een razernij van wijzigingen in de invoer nadat de regering-Biden erop stond dat de Amerikaanse economie niet in een economische neergang is terechtgekomen.

De definitie van recessie op de website werd in de loop van 24 uur tientallen keren gewijzigd, in een klaarblijkelijke reactie op de weerstand van het Witte Huis om de huidige economie een recessie te noemen.

Nieuwe en niet-geregistreerde gebruikers mogen de pagina, die momenteel “semi-beveiligd” is, niet langer bewerken tot 3 augustus, volgens Wikipedia.

Topfunctionarissen van de Biden-regering verwerpen recessiepraat

Op donderdag meldde het ministerie van Handel dat de economie in april-juni met een jaarlijks tempo van 0,9% kromp, wat het tweede opeenvolgende kwartaal van een negatief BBP of bruto binnenlands product markeert. Een achtereenvolgende daling van het BBP wordt door velen beschouwd als een onofficiële barometer voor een recessie.

Dagen voor de publicatie van de laatste cijfers over de economische gezondheid, had president Biden erop aangedrongen dat lage werkloosheidscijfers, een recordgroei van banen en buitenlandse bedrijfsinvesteringen wezen op een sterke economie.

Minister van Financiën Janet Yellen vermeed ook vast te houden aan het R-woord in een recente verschijning op NBC’s Ontmoet de pers. Hoewel twee opeenvolgende kwartalen van negatieve groei over het algemeen een recessie definiëren, zei ze: “Als je bijna 400.000 banen per maand creëert, is dat geen recessie.”

Het National Bureau of Economic Research zegt dat de traditionele definitie van een recessie “een significante daling van de economische activiteit is die over de economie is verspreid en die meer dan een paar maanden aanhoudt”, een feit dat werd opgemerkt in een memo van 21 juli van het Witte Huis dat noemde de NBER als de “officiële recessiescorer.”

Een vlaag van Wikipedia-bewerkingen weerspiegelde de garanties van de administratie

Er werd verwacht dat het BBP-rapport een negatief cijfer zou laten zien. In de dagen voorafgaand aan de publicatie van de gegevens weerspiegelden de herzieningen van de Wikipedia-definitie een afstemming met het standpunt van de Biden-regering om een ​​recessie te ontkennen.

Een gebruiker met de naam “Soibangla”, wiens recente bewerkingen van de pagina door andere gebruikers werden gedownmod en afgewezen, heeft dinsdag een belangrijke wijziging aangebracht in de inleidende paragrafen en voegde de regel toe: “Er is geen wereldwijde consensus over de definitie van een recessie .”

Er stond eerder: “Hoewel de nationale definities verschillen, zijn er twee opeenvolgende kwartalen van achteruitgang in de [real gross domestic product] wordt vaak gebruikt als een praktische definitie van een recessie.”

Die taal leek meer op de huidige iteratie, een versie die momenteel op Wikipedia is vergrendeld: “Hoewel de definitie van een recessie varieert tussen verschillende landen en geleerden, is twee opeenvolgende kwartalen van daling van het reële bruto binnenlands product (het reële BBP) van een land) vaak gebruikt als een praktische definitie van een recessie.”

Nu waarschuwt een disclaimer op de pagina de kijkers dat de “recessie”-pagina onderhevig kan zijn aan snelle updates, daarbij verwijzend naar “het toegenomen politieke debat in de Verenigde Staten”.

“Een verouderde versie van dit artikel is op grote schaal verspreid”, aldus de inzending. “Controleer of claims of screenshots die je hebt gezien overeenkomen met wat er momenteel is.”

Zoals bij alle Wikipedia-pagina’s, verschijnen eerdere versies van het item “recessie” in de revisiegeschiedenis.

#Wat #een #recessie #Wikipedia #kan #niet #beslissen

Leave a Comment

Your email address will not be published.