Paper Girls is een kicky mix van actie, hart en eigenzinnige humor

  Fina Strazza, Sofia Rosinsky, Riley Lai Nelet en Camryn Jones in Paper Girls

Fina Strazza, Sofia Rosinsky, Riley Lai Nelet en Camryn Jones in Papieren Meisjes
Foto: Anjali Pinto/Amazon Studios

Tijdreizen paradoxen: dus heet nu. Alleen al het afgelopen jaar speelde het surfen op de tijdlijn een grote rol in shows van Loki en De Paraplu Academie tot Russische pop en de vrouw van de tijdreiziger (en natuurlijk de eeuwig lopende) Doctor who).

De nieuwste eigenschap om in de spreekwoordelijke telefooncel te springen, is het sci-fi-drama van Prime Video Papieren Meisjes. Maar de oorsprong dateert eigenlijk van vóór de huidige rage: het is gebaseerd op een stripboekserie die debuteerde in 2015, geschreven door Brian K. Vaughan (wiens Y: The Last Man kreeg onlangs ook de tv-behandeling) en geïllustreerd door Cliff Chiang.

Toch is de versie met klein scherm van Papieren Meisjes voelt niet helemaal origineel aan. Met zijn centrale cast van preteens uit de jaren 80 en zijn pittige mix van actie, drama en eigenzinnige humor, komt de show vaak over alsof hij op dezelfde golf zit als Vreemde dingen. Dat gezegd hebbende, het kan een geweldige tijd zijn, met enkele scherpe observaties over hoe het is om een ​​meisje te zijn in de grote, wijde wereld – ongeacht het tijdperk.

Gemaakt door Stephany Folsom (Speelgoedverhaal 4, evenals Prime’s aanstaande The Lord Of The Rings: The Rings Of Power), Papieren Meisjes gaat over vier 12-jarigen die in 1988 kranten bezorgen in een buitenwijk van Cleveland. Erin (Riley Lai Nelet), het verlegen nieuwe meisje in de buurt; Mac (Sofia Rosinsky), een tomboy van hard rock met een grote chip op haar schouder; Tiffany (Camryn Jones), een ontluikend genie met dromen om naar MIT te gaan; en KJ (Fina Strazza), een kind van een privéschool die worstelt met het gewicht van de verwachtingen van de ouders.

Het leven van het viertal verandert snel als de lucht boven hun buurt een onheilspellende tint neonroze kleurt. Ze worden al snel getransporteerd naar 2019 – en zitten midden in een oorlog tussen twee futuristische facties van tijdreizigers. De meisjes gaan naar Erins huis, waar ze oog in oog komt te staan ​​met haar veertiger zelf (met broze pathos afgebeeld door stand-up favoriet Ali Wong). Terwijl ze dieper in de surrealiteit van hun situatie worden getrokken, worden ze opgejaagd door een sinistere, door de tijd reizende handhaver, gespeeld met griezelig magnetisme door Adina Porter (Amerikaans horrorverhaal, de 100), en vorm een ​​onwillige alliantie met een slordige rebel genaamd Larry (Voor de gehele mensheid‘s Nate Corddry).

De show doet meng doordacht karakterwerk en wrange humor met high-concept sciencefiction, maar het heeft gemengde resultaten. Papieren Meisjes worstelt om de inzet van het grotere plot over te brengen, wat leidt tot veel onhandige uiteenzettingen en futuristisch jargon, waarvan je de betekenis vergeet zodra je het hoort. (“Waarom heeft elk stom ding een of andere stomme naam?” Mac moppert op een gegeven moment. We waren het daar niet meer mee eens.)

Fina Strazza, Riley Lai Nelet en Camryn Jones in Paper Girls

Fina Strazza, Riley Lai Nelet en Camryn Jones in Papieren Meisjes
Foto: Anjali Pinto/Prime Video

Maar zelfs als het moeilijk is om je druk te maken over het grote plot, Papieren Meisjes‘ toewijding aan zijn emotionele inzet maken het boeiend om te bekijken. Het meest nieuwe en fascinerende aspect van de serie kijkt hoe onze centrale tweens toekomstige versies van zichzelf ontmoeten. Het is een fantasie die we allemaal wel eens hebben gehad: als je de kans zou krijgen om met een verleden of toekomstige jij te praten, wat zou je dan tegen hen zeggen? Gedurende het seizoen wordt deze vraag onderzocht op een manier die het verhaal in de diepste werkelijkheid verankert. Wat doe je als je teleurgesteld bent over wie je bleek te zijn, of als je verborgen waarheden ontdekt over je familie – of jezelf? Hoe verloopt zelfvertrouwen of zelfhaat als je even de tijd hebt? jij van af te stuiteren?

Zoals elk stukje speculatieve fictie dat zijn zout waard is, Papieren Meisjes begrijpt dat de implicaties van het buitenaardse en het alledaagse net zo wereldschokkend kunnen zijn. Wanneer een van de meisjes haar eerste menstruatie krijgt, leidt dit tot een van de grappigste – en, voor iedereen met een baarmoeder, pijnlijk herkenbare – scènes van de show: vier tweens die te maken hebben gehad met huursoldaten met straalwapens, zijn volledig in de war door de mechanica van een tampon. In een andere film krijgt een van de personages een band met de versie van middelbare leeftijd van haar grote broer op de melodie van Danzigs ‘Moeder’. (Trouwens, we moeten vermelden dat de soundtrack absoluut klopt, met artiesten variërend van LCD Soundsystem tot Whitney Houston tot New Order die op de draaitafel eindigen.)

Paper Girls – Officiële trailer | Prime Video

Ondanks al het andere dat er om hen heen gebeurt, verliest de serie nooit zijn focus op de vier kinderen waarmee we begonnen, en de manieren waarop ze zich wel en niet tot elkaar verhouden. Het is altijd een risico om een ​​episch verhaal op de schouders van kindacteurs te leggen, maar alle vier doen ze een bewonderenswaardige taak om de complexiteit van de show aan te pakken. Strazza, wiens KJ de meest subtiele emotionele boog van het seizoen heeft, is een bijzonder hoogtepunt. Op de volwassen-Let op de charismatische Sekai Abenì, die haar filmdebuut maakt als de oudere versie van Tiff. We hebben een vermoeden dat ze op het punt staat uit te breken.

Papieren Meisjes bewandelt de grens tussen meeslepend en afgeleid, slim en simplistisch, diepgaand en hokey. (De onhandige speciale effecten, helaas, doen de show geen plezier.) Maar uiteindelijk is het een zeer eetbaar stukje zomertelevisie dat, net als zijn helden, een aantal vroege groeipijnen doormaakt. En aangezien het eindigt met een cliffhanger, kruisen we onze vingers voor een tweede seizoen.

#Paper #Girls #een #kicky #mix #van #actie #hart #eigenzinnige #humor

Leave a Comment

Your email address will not be published.