Big tech, olie verlengen het herstel van de midzomer van Wall Street

  • Amerikaanse aandelenindexen springen 1-2% omhoog; Amazon, Chevron lood
  • S&P 500, Nasdaq boekt grootste maandelijkse winst sinds 2020
  • Oliefutures bijna 2% gestegen; Amerikaanse dollar indexdips
  • Langere rente op staatsobligaties daalt

29 juli (Reuters) – Amerikaanse aandelen breidden vrijdag hun herstel in het midden van de zomer uit, waarbij de rente op de dollar en enkele langere termijn Treasuries daalden, terwijl Wall Street positief bedrijfsnieuws juichte ondanks gestegen arbeidskosten en andere indicatoren van aanhoudende inflatie.

Positieve voorspellingen van Apple Inc (AAPL.O) en Amazon.com Inc (AMZN.O) toonden veerkracht in gigantische bedrijven om een ​​economische neergang te overleven, terwijl energiereuzen Exxon Mobil (XOM.N) en Chevron Corp (CVX.N) postten recordomzet op vrijdag, ondersteund door stijgende prijzen voor ruwe olie en aardgas.

De Dow Jones Industrial Average (.DJI) steeg ongeveer 1%, de S&P 500 (.SPX) won ongeveer 1,4% en de Nasdaq Composite (.IXIC) won bijna 2%. De S&P 500 en Nasdaq hebben nu hun grootste maandelijkse procentuele winst sinds 2020 geboekt.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Toch stegen de arbeidskosten in de VS in het tweede kwartaal sterk doordat een krappe banenmarkt de loongroei bleef stimuleren, waardoor de inflatie hoog kon blijven.

De consumentenbestedingen, die goed zijn voor meer dan twee derde van de Amerikaanse economische activiteit, stegen vorige maand ook met 1,1%, zei het Amerikaanse ministerie van Handel vrijdag.

Terwijl de inflatie op de belangrijkste markten stijgt en centrale bankiers hun best doen om de rente te verhogen zonder de groei te ondermijnen, hebben risicovollere markten zoals aandelen de neiging om positief te reageren op elke waargenomen verzwakking van het sentiment van de kant van beleidsmakers.

Nadat uit gegevens van donderdag bleek dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal kromp, stegen de aandelen omdat de weddenschapsrente van traders langzamer zou stijgen. De cijfers in de eurozone op vrijdag overtroffen de verwachtingen, maar de angst voor een recessie neemt toe naarmate de energie-inflatie blijft bijten in het licht van de Russische invasie van Oekraïne.

“Onze visie is dat de winst voor alle aandelenklassen waarschijnlijk een piek zal bereiken in 2022 en lager zal worden naarmate de economie verzwakt, de omzetgroei stagneert en de inputkosten hoog blijven”, schreven strategen van het Wells Fargo Investment Institute donderdag in een notitie.

De MSCI World-index (.MIWD00000PUS) steeg ongeveer 1,2%, op koers voor zijn beste maand sinds november 2020, gesteund door brede winsten op de Europese markten, waarbij de STOXX Europe 600 (.STOXX) ongeveer 1,3% steeg.

Ondanks het positieve einde van de maand voor aandelen, zei Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, dat beleggers voorzichtig moeten zijn, en merkt op: “Op korte termijn denken we dat de risico-opbrengst voor brede aandelenindexen gedempt zal zijn Aandelen prijzen een ‘zachte landing’ in, maar het risico van een diepere ‘inzinking’ van de economische activiteit is verhoogd.”

De rente op staatsobligaties aan het lange einde daalde vrijdag nadat gegevens over arbeidskosten en loongroei suggereerden dat de inflatie plakkerig blijft en de vrees voor een recessie deed toenemen, aangezien de Federal Reserve de economie probeert af te koelen zonder een scherpe vertraging te veroorzaken.

Het rendement op benchmark 10-jaars obligaties daalde tot 2,66%, van 2,681% laat op donderdag, terwijl het rendement van 2-jaars obligaties steeg naar 2,89%, van 2,87%.

De US-dollar herstelde zich van een dieptepunt in drie weken in de woelige handel op vrijdag, toen de ronde van economische gegevens uit de VS suggereerde dat er meer inflatie en hogere rentetarieven waren. De dollar daalde voor het laatst ongeveer 0,3% ten opzichte van een mand van zijn belangrijkste tegenhangers – nog steeds op koers voor een tweede maand van winst.

Futures-markten voorspellen nu dat de Amerikaanse rente in december van dit jaar een hoogtepunt zal bereiken in plaats van in juni 2023, en dat de Federal Reserve de rente volgend jaar met bijna 50 bp zal verlagen om de vertragende groei te ondersteunen. [0#FF:]

“Sterk personeelsbestand en dalend BBP betekenen een onhoudbare ineenstorting van de productiviteit. De arbeidsmarkt zou snel en snel moeten vertragen”, schreven Ethan Harris en Aditya Bhave, economen van de Bank of America, in een notitie op vrijdag. “De Fed zal waarschijnlijk traag reageren op een recessie. We denken dat het marktoptimisme over een soepele Fed-spil voorbarig is.”

Voor alle grondstoffen stegen de Brent-oliefutures met ongeveer 2,6%, terwijl de Amerikaanse West Texas Intermediate-olie de vroege winsten verlengde, een stijging van 1,8%, omdat zorgen over een tekort aan voorraden in de aanloop naar de volgende vergadering van de OPEC-ministers de twijfels over de economische vooruitzichten compenseerden.

Spotgoud won ongeveer 0,4% tot $ 1.762,5 per ounce, een record in meer dan drie weken, ondersteund door een zachtere dollar en wedt dat de Federal Reserve het tempo van de renteverhogingen kan afzwakken naarmate de economische risico’s groter worden.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door Lawrence Delevingne in Boston en Simon Jessop in Londen; bewerking door Mark Heinrich, Will Dunham en Nick Zieminski

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

#Big #tech #olie #verlengen #het #herstel #van #midzomer #van #Wall #Street

Leave a Comment

Your email address will not be published.