Amerikaanse economie krimpt opnieuw, waardoor angst voor recessie wordt aangewakkerd

Het bruto binnenlands product, een veelomvattende maatstaf voor de economische activiteit, daalde van april tot en met juni met 0,9% op jaarbasis. Die daling markeert een belangrijke symbolische drempel voor de meest gebruikte – zij het onofficiële – definitie van een recessie als twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei.

De langverwachte publicatie van de gegevens heeft een buitensporige betekenis gekregen nu investeerders, beleidsmakers en gewone Amerikanen enige mate van duidelijkheid zoeken in de huidige warrige economische omgeving.

De negatieve dip die donderdag werd getoond in de eerste lezing van de BBP-activiteit in het tweede kwartaal – gegevens die nog twee keer zullen worden herzien – werd voornamelijk veroorzaakt door een daling van de voorraadniveaus. Bedrijven hebben in de afgelopen kwartalen geprobeerd de voorraden aan te vullen die tijdens de pandemie zijn aangelegd – en in hun pogingen om zich aan te passen aan de ontwrichting van de toeleveringsketen, merkten ze dat ze overbevoorraad waren op een moment dat consumenten sommige aankopen hebben teruggetrokken. De investeringen in voorraden in het tweede kwartaal waren daardoor lager dan in het eerste kwartaal.

“De algemene conclusie is dat de economie vertraagt, en dat is wat de [Federal Reserve] wil”, zegt Ryan Sweet, hoofd realtime economie bij Moody’s Analytics. “We zitten niet in een recessie.”

Hoewel de aanvankelijke schatting van donderdag een scherpe daling betekende ten opzichte van de groei van 6,7% die de economie in het tweede kwartaal van 2021 doormaakte, is het Witte Huis onvermurwbaar dat de grootste economie ter wereld, ondanks de decennialange inflatie en een cascade van aanbodschokken, blijft principieel gezond.

De regering nam zelfs de ongebruikelijke stap om een ​​soort uitleg te publiceren en beweerde dat twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp op zich geen recessie vormen. Het Witte Huis plaatste vorige week een blogbericht waarin stond dat naast het BBP ook gegevens over de arbeidsmarkt, zakelijke en persoonlijke uitgaven, productie en inkomens een rol spelen bij de officiële vaststelling van een recessie.
Het National Bureau of Economic Research zonder winstoogmerk is de officiële scheidsrechter van recessies en het is onwaarschijnlijk dat er binnenkort een uitspraak zal worden gedaan. De Business Cycle Dating Committee van de groep weegt doorgaans een overvloed aan statistieken over een periode van maanden voordat ze een beslissing neemt.

“Ze hebben een veel striktere definitie: het is een brede en aanhoudende zwakte in de economie”, zei Sweet. “En dit is niet breed geworteld. Het is echt geconcentreerd in voorraden en in handel – handel was een grote belemmering voor het BBP in het eerste kwartaal.”

Bovendien doet de arbeidsmarkt het goed, zegt hij. Volgens het Bureau of Labor Statistics zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar maandelijks gemiddeld meer dan 450.000 banen bijgekomen. Hoewel die stijgingen, zoals verwacht, afzwakken, hebben de afgelopen weken ook het aantal aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen toegenomen.

Op donderdag toonden de laatste wekelijkse gegevens over werkloosheidsaanvragen van de BLS aan dat de eerste aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen naar schatting 256.000 waren voor de week die eindigde op 23 juli. Dat totaal is 5.000 onder het niveau van de vorige week, dat naar boven werd herzien met 10.000 aanvragen 261.000.

“Vragen zonder baan zijn zeker hoger dan hun cyclische dieptepunten,” zei Sweet. “Ik denk dat dat meer een weerspiegeling is van een economie die naar een lagere versnelling schakelt.”

Economen zeggen dat de grootste reden waarom het voorbarig zou zijn om een ​​recessie te noemen op basis van de cijfers van donderdag is: dat de gegevens kunnen en waarschijnlijk zullen veranderen. Latere herzieningen van de bbp-cijfers voor het eerste kwartaal veranderden bijvoorbeeld van een aanvankelijke daling van 1,4% naar 1,6%, en de cijfers van donderdag zijn slechts de eerste van drie schattingen.

Aanpassingen zijn eerder de norm dan de uitzondering, aangezien het ministerie van Handel zijn berekeningen herhaaldelijk verfijnt als er nieuwe informatie beschikbaar komt. Volgens de Federal Reserve Bank van San Francisco is ongeveer een derde van de initiële BBP-publicaties afhankelijk van statistische extrapolaties en veronderstellingen bij gebrek aan harde gegevens.

“Dit zijn typisch enkele momenten in de tijd, momentopnamen. Het is bijna alsof je naar een balans kijkt versus een winst-en-verliesrekening over een kwartaal”, zegt Eric Freedman, chief investment officer bij US Bank Wealth Management.

“Er kan nieuwe informatie naar voren komen”, zei hij, en als dat gebeurt, veranderen die variabelen de uitkomst.

Soms zijn de verschillen tussen schattingen aanzienlijk. Zo bleek uit herzieningen van het bbp in het vierde kwartaal van 2008 dat de economische bedrijvigheid in werkelijkheid met -8,4% op jaarbasis daalde, wat wijst op een veel diepere recessie dan de aanvankelijke schatting van -3,8% suggereerde.

Op dit moment is de grootste vlek op de lens die economen ervan weerhoudt een duidelijk beeld te krijgen, een opeenhoping van voorraden en een overeenkomstige onbalans in de gebruikelijke handelsstromen van het land.

“Waar je nu veel over begint te zien en te horen, is wat er gebeurt met voorraden… Voorraden zijn een probleem, zowel wat betreft de mix van voorraad die retailers aanhouden als de hoeveelheid,” zei Freedman.

Fed schrijft geschiedenis met tweede massale renteverhoging in evenveel maanden
Een haast om goederen in te laden tijdens de voorgaande twee kwartalen was een misrekening voor bedrijven als grote-dooswinkels. Walmart en Target hebben beide investeerders verteld dat ze verwachten de prijzen te verlagen om producten te verplaatsen. Maar vanuit een macro-economisch perspectief denken sommige experts dat deze misstappen impliceren dat de economie in het eerste kwartaal niet zo bloedarm was als de daling van het bbp anders zou doen vermoeden.

Anna Rathbun, chief investment officer bij CBIZ Investment Advisory Services, suggereerde dat de krimp met 1,6% van het bbp in het eerste kwartaal kunstmatig laag was omdat bedrijven in het laatste kwartaal van vorig jaar begonnen met het aanleggen van voorraden. Dit bracht economische activiteit voort die anders in de eerste maanden van dit jaar zou hebben plaatsgevonden, zei ze.

“Het vierde kwart was voor mij een beetje opgeblazen”, zei Rathbun. “Iedereen was gewoon dingen aan het hamsteren.”

Bovendien, wanneer bedrijven meer importeren en minder exporteren, weegt die dynamiek op het BBP, zei Jacob Kirkegaard, een senior fellow bij het Peterson Institute for International Economics.

“Het is de waarde van de productie binnen de fysieke grenzen van de Verenigde Staten, dus als je, hypothetisch gezien, een vlakke export hebt en een hogere import, dan stijgt je handelstekort. In die zin wordt een stijgend handelstekort afgetrokken van het BBP, ” zei hij, vooral in combinatie met wilde prijsschommelingen.

“Als je sterk fluctuerende grondstoffenprijzen hebt, en vooral in periodes van hoge inflatie in het algemeen, dan kan het misleidend zijn en, naar mijn mening, een al te negatief beeld schetsen van waar de economie staat”, zei Kirkegaard. “We moeten voorzichtig zijn met te zeggen dat het BBP-nummer de absoluut geldige maatstaf is voor economisch welzijn in het land.”

Fed-voorzitter Jerome Powell herhaalde woensdag het belang van het overwegen van verschillende belangrijke economische maatregelen, aangezien de centrale bank toekomstige rentebewegingen bepaalt. Powell zei echter dat de eerste lezing van een BBP-rapport “met een korreltje zout” moet worden genomen.

#Amerikaanse #economie #krimpt #opnieuw #waardoor #angst #voor #recessie #wordt #aangewakkerd

Leave a Comment

Your email address will not be published.