Vraatzuchtige kosmische ‘zwarte weduwe’ is zwaarste bekende neutronenster

Door Will Dunham

WASHINGTON (Reuters) – Astronomen hebben het meest massieve bekende voorbeeld waargenomen van een object dat een neutronenster wordt genoemd, een object geclassificeerd als een “zwarte weduwe” die bijzonder fors werd door het grootste deel van de massa op te slokken van een stellaire metgezel die vastzat in een ongelukkig kosmisch huwelijk .

De onderzoekers zeiden dat de neutronenster, die wild ronddraait met 707 keer per seconde, een massa heeft die ongeveer 2,35 keer groter is dan die van onze zon, waardoor hij misschien de maximaal mogelijke massa heeft voor dergelijke objecten voordat ze zouden instorten om een ​​zwart gat te vormen.

Een neutronenster is de compacte ingestorte kern van een massieve ster die aan het einde van zijn levenscyclus als een supernova explodeerde. Degene die door de onderzoekers is beschreven, is een sterk gemagnetiseerd type neutronenster, een pulsar genaamd, die bundels elektromagnetische straling van zijn polen ontketent. Terwijl het ronddraait, verschijnen deze stralen vanuit het perspectief van een waarnemer op aarde om te pulseren – vergelijkbaar met het roterende licht van een vuurtoren.

Van slechts één andere neutronenster is bekend dat deze sneller ronddraait dan deze.

“Hoe zwaarder de neutronenster, hoe dichter het materiaal in zijn kern”, zegt Roger Romani, directeur van het Center for Space Science and Astrophysics van Stanford University en co-auteur van het onderzoek dat deze week in de Astrophysical Journal Letters is gepubliceerd.

“Dus als de zwaarste neutronenster die we kennen, presenteert dit object het dichtste materiaal in het waarneembare heelal. Als het zwaarder was, zou het instorten tot een zwart gat, en dan zou het spul binnenin achter de waarnemingshorizon zijn, voor altijd afgesloten van elke observatie,” voegde Romani eraan toe.

De waarnemingshorizon van een zwart gat is het punt van geen terugkeer waarboven alles, inclusief licht, onherstelbaar wordt opgezogen.

“Omdat we nog niet weten hoe materie werkt bij deze dichtheden, is het bestaan ​​van deze neutronenster een belangrijke sonde van deze fysieke uitersten,” zei Romani.

De neutronenster, die zich in ons Melkwegstelsel in de richting van het sterrenbeeld Sextans bevindt en officieel PSR J0952-0607 heet, bevindt zich op ongeveer 20.000 lichtjaar van de aarde, zei Romani. Een lichtjaar is de afstand die het licht in een jaar aflegt, 5,9 biljoen mijl (9,5 biljoen km). De onderzoekers bestudeerden het met behulp van de Keck I-telescoop op Hawaï.

Sterren die ongeveer acht of meer keer de massa van de zon hebben, transformeren waterstof in zwaardere elementen door middel van thermonucleaire fusie in hun kernen. Wanneer ze ongeveer 1,4 keer de massa van onze zon in ijzer opbouwen, stort die kern in tot een neutronenster met een diameter van slechts ongeveer de grootte van een stad, en de rest wordt weggeblazen in de supernova-explosie.

Deze neutronenster bewoont wat een binair systeem wordt genoemd, in een baan met een andere ster. De neutronenster is een soort die een “zwarte weduwe” wordt genoemd, genoemd ter ere van vrouwelijke zwarte weduwe-spinnen die hun mannelijke partners opeten na het paren.

Het werd blijkbaar geboren met de gebruikelijke massa van een neutronenster, ongeveer 1,4 keer die van onze zon, maar zijn zwaartekracht stroopte materiaal van zijn begeleidende ster af, waardoor het kon groeien tot een massa die schijnbaar aan de bovenste limiet was voordat de natuurkunde een ineenstorting zou dicteren in een zwart gat, de dichtste van alle bekende objecten.

Zijn begeleidende ster is bijna kaal gestript en heeft misschien 98% van zijn massa verloren aan de zwarte weduwe, waardoor hij ongeveer 20 keer de massa heeft van de grootste planeet van ons zonnestelsel, Jupiter – een verre schreeuw voor zijn oorspronkelijke grootte.

“In een geval van kosmische ondankbaarheid, verwarmt en verdampt de pulsar van de zwarte weduwe, die een groot deel van zijn partner heeft verslonden, nu de metgezel tot planetaire massa’s en misschien volledige vernietiging”, voegde studieco-auteur Alex Filippenko, een Universiteit van Californië, Berkeley, hoogleraar astronomie.

(Rapportage door Will Dunham; redactie door Lisa Shumaker en Sandra Maler)

#Vraatzuchtige #kosmische #zwarte #weduwe #zwaarste #bekende #neutronenster

Leave a Comment

Your email address will not be published.