Rivian ontslaat honderden werknemers omdat zijn strijd een hoofdpijn van $ 19 miljard veroorzaakt voor Amazon en Ford

De Rivian R1T uit 2022.Tim Levin/Insider

  • De ontslagen bij EV-startup Rivian zijn deze week begonnen.

  • Het bedrijf snijdt in de kosten te midden van de productieverhoging en zorgen over de economie.

  • Voormalige werknemers posten op LinkedIn over de bezuinigingen, die gevolgen hadden voor niet-productiefuncties.

De ontslagen bij Rivian begonnen eind juli toen de start-up van elektrische voertuigen racete om kosten te besparen te midden van een uitdagend economisch klimaat en de druk om de productie te verhogen.

Tientallen werknemers die zeggen nu voormalige werknemers te zijn, hebben hun vertrek op LinkedIn bevestigd met de hashtag #rivianlayoffs over de bezuinigingen. Rivian zei woensdag dat de ontslagen gevolgen zullen hebben voor ongeveer 6% van de 14.000 medewerkers van het bedrijf.

Bloomberg News meldde eerder deze maand aanvankelijk dat de startup honderden bezuinigingen plant. Deze zullen grotendeels van invloed zijn op afdelingen die minder kritisch zijn voor productie en productie, zeggen andere rapporten. Een Rivian-woordvoerder bevestigde dat de productierollen niet worden beïnvloed.

De stappen komen minder dan een jaar na Rivian’s blockbuster IPO, waarin het bedrijf $ 11,9 miljard ophaalde – de grootste IPO van 2021. Rivian, een schat van Wall Street, werd gewaardeerd op $ 66,5 miljard toen het naar de beurs ging. De notering volgde op een reeks EV-startups die naar de beurs gingen, hoewel de meeste dit deden via omgekeerde fusies met overnamebedrijven voor speciale doeleinden.

Maar de aandelenkoers van Rivian is de afgelopen maanden gekelderd als gevolg van een bredere neergang op de financiële markten. In de eerste helft van dit jaar kelderde het aandeel met 75%, wat leidde tot forse verliezen op papier voor zijn beleggers.

Amazon rapporteerde tussen het eerste en tweede kwartaal een verlies van $ 11,5 miljard op zijn belang. In dezelfde periode verloor Ford 7,9 miljard dollar op zijn investering in Rivian. Samen bezitten de twee ongeveer 27% van de uitstaande aandelen van Rivian.

Rivian begon afgelopen september met de verkoop van zijn eerste voertuig, de R1T pick-up truck, en versloeg daarmee oudere autofabrikanten zoals Ford en General Motors, die vervolgens hun eigen elektrische trucks lanceerden. Na maanden van vertraging verwacht de startup al in augustus te beginnen met de levering van zijn tweede consumentenmodel, de R1S SUV. Het produceert ook een bestelwagen voor Amazon.

Rivian worstelde dit jaar met een langzamer dan verwachte productiestijging, met 1.227 voertuigen in het eerste kwartaal en 4.467 leveringen in het tweede kwartaal. Het bedrijf mikt op de productie van 25.000 voertuigen dit jaar, de helft van de oorspronkelijke productieprognose voor 2022.

Rivian is niet de enige EV-startup die wordt getroffen door aanhoudende zorgen over de economie, beperkingen in de toeleveringsketen, productievertragingen en meer. Insider meldde eerder ontslagen bij EV-startup Canoo en elektrische vrachtwagenfabrikant Xos Trucks.

“Deze beslissing zal ons helpen om ons personeelsbestand af te stemmen op onze belangrijkste zakelijke prioriteiten, waaronder het opvoeren van de programma’s voor consumenten- en bedrijfsvoertuigen, het versnellen van de ontwikkeling van R2 en andere toekomstige modellen, het inzetten van onze go-to-market-programma’s en het optimaliseren van de uitgaven in het hele bedrijf,” vertelde de Rivian-woordvoerder vrijdag aan Insider. “We zijn enorm dankbaar voor de bijdrage van elk vertrekkend teamlid om Rivian te helpen uitbouwen tot wat het nu is. Ze zullen altijd deel uitmaken van het Rivian-verhaal en de gemeenschap.”

Ben je een huidige of voormalige Rivian-medewerker? Heb je een nieuwstip of mening die je wilt delen? Neem vanaf een niet-werkapparaat contact op met deze verslaggevers via astjohn@insider.com of tlevin@insider.com.

Lees het originele artikel op Business Insider

#Rivian #ontslaat #honderden #werknemers #omdat #zijn #strijd #een #hoofdpijn #van #miljard #veroorzaakt #voor #Amazon #Ford

Leave a Comment

Your email address will not be published.