De Chevrolet Colorado Trail Boss en Z71 kunnen ZR2-vermogen maken met een motorafstemming

2023 Chevrolet Colorado trims van links naar rechts: Colorado Z71, Colorado Trail Boss en Colorado ZR2

2023 Chevrolet Colorado trims van links naar rechts: Colorado Z71, Colorado Trail Boss en Colorado ZR2
Foto: Chevrolet

Nu dat de nieuwe Chevy Colorado is aangekondigd, is het duidelijk dat de middelgrote vrachtwagen segment heeft een moment. De 2023 Chevy Colorado gaat zich even koesteren in de gloed, voordat de schijnwerpers weer op ware grootte verschijnen Chevy Silverado. Maar de nieuwe Colorado heeft de Silverado te danken aan zijn viercilinder motoraanvankelijk ontwikkeld voor de grote vrachtwagen en nu aangepast voor de middelgrote vrachtwagen.

De krachtbron is veelzijdig gebleken; de nieuwe Colorado-reeks wordt aangedreven door één motor met drie varianten. Maar het geclaimde vermogen van de motoren heeft zo’n breed vermogensbereik dat we ons afvroegen: wat onderscheidt het vermogen? En, belangrijker nog, als de motor hetzelfde is, wat weerhoudt een Colorado WT op de basis ervan om hetzelfde vermogen te leveren als een Colorado ZR2?

Afbeelding voor artikel getiteld De Chevrolet Colorado Trail Boss en Z71 kunnen ZR2-vermogen maken met een motorafstemming

Foto: Chevrolet

Ter referentie: de basismotor is standaard op de Colorado WT en LT. Chevy noemt het de 2,7-liter Turbo en hij levert 237 pk en 259 lb-ft. van koppel. De Colorado Z71 en Trail Boss krijgen de 2,7-liter Turbo Plus die 310 pk en 390 lb-ft levert. van koppel. En de Colorado ZR2 zal de 2,7-liter Turbo High-Output hebben, die 310 pk en 430 lb-ft levert. van koppel. Dat is kracht op ware grootte!

In de middelgrote Chevy Colorado zou die kracht des te beter moeten zijn. Chevy wil een balans tussen prestaties en efficiëntie, dus alle drie de motorvarianten hebben tweecilinderuitschakeling. Inderdaad, de motoren delen functies en veel van dezelfde hardware. De vermogensverschillen komen voort uit tuning en motormanagement via software.

Maar het blijkt dat de motorhardware alleen hetzelfde is op 2,7-liter Turbo Plus- en Turbo High-Output-motoren. Niet de basis 2,7-liter Turbo, zoals de assistent-hoofdingenieur bij Chevy, Kevin Luchansky, uitlegde.

Het zal je misschien verbazen – zoals ik was – dat de motor niet alleen in de vertrekkende Chevy Silverado zit, maar ook in de huidige Cadillac CT4-V ook.

Afbeelding voor artikel getiteld De Chevrolet Colorado Trail Boss en Z71 kunnen ZR2-vermogen maken met een motorafstemming

Foto: Cadillac

Het aandrijflijnteam van Chevy wilde een hoger vermogen dan dat van de CT4-V, die 325 pk en een koppel van 380 lb-ft levert. Maar het doel was dat de Colorado meer vermogen zou produceren met gewone brandstof. De CT4-V levert meer pk dan de Colorado, maar de auto verbruikt premium benzine; de 2,7-liter Turbo Plus van de truck is blij met de goedkopere brandstof, waardoor de eigendomskosten worden verlaagd.

Het team duwde de 2,7-liter Turbo Plus vervolgens verder. Hoewel de 2,7-liter High-Output dezelfde HP en hetzelfde trekvermogen van 7.700 pond levert, sprong het koppel naar 430 lb-ft. Dit trekvermogen is hoger dan de 3.500 pond van de basismotor, en de grote hobbel komt van een derde ventilator, die een betere “luchtstroom door de inlaatluchtkoeler” produceert. Over het algemeen was dit de beste prestatie die het team uit de motor kon wringen, terwijl het aan de duurzaamheidsnormen voldeed.

Een motoruitsnede van de 2,7-liter viercilindermotor met turbocompressor die wordt gebruikt in de Chevrolet Silverado uit 2019.

Een motoruitsnede van de 2,7-liter viercilindermotor met turbocompressor die wordt gebruikt in de Chevrolet Silverado uit 2019.
Illustratie: Chevrolet

Zoals de ingenieur uitlegde, niet iedereen heeft de prestatie nodig van de motoren met een hogere specificatie. Dus verwijderden ze onderdelen en optimaliseerden ze andere voor het lagere leeggewicht van de Colorado WT. Ze hebben de zuigerkoelstralen verwijderd, omdat de 2,7-liter turbomotor een veel lagere vermogensdichtheid heeft. En ze optimaliseerden de katalysator voor het lagere gewicht van lagere sierlijsten.

Dat betekent dat de Colorado WT-basismotor de vermogensdichtheid van de Colorado ZR2-motor niet aankan. Het is dus niet alleen een kwestie van afstemmen of het vermogen vergroten via software op de WT om ZR2-prestaties te krijgen. Maar aangezien de twee hogere motoren hardware delen, kan een Z71 of Trail Boss de ZR2 via een chip/tune van stroom voorzien, en Chevy zal eigenaren een “accessoirekalibratie” verkopen om de 2,7-liter Turbo Plus naar een 2,7-liter High-Output te brengen. . Net als de nieuwe Colorado zelf, is de prijs van de verbeterde motorkalibratie voorlopig nog onbekend.

Afbeelding voor artikel getiteld De Chevrolet Colorado Trail Boss en Z71 kunnen ZR2-vermogen maken met een motorafstemming

Foto: Chevrolet

#Chevrolet #Colorado #Trail #Boss #Z71 #kunnen #ZR2vermogen #maken #met #een #motorafstemming

Leave a Comment

Your email address will not be published.