Beyoncé’s ‘Renaissance’ belichaamt tientallen jaren dansmuziek. Hier is een gids.

Beyoncé’s nieuwe album, ‘Renaissance’, is bewust doordrenkt van dance-muziekgeschiedenis en omarmt tientallen jaren aan samples en geluiden: de jaren 70-disco van Donna Summer en Chic, Jamaicaanse dancehall, internet-speed hyperpop. Ze koos voor medewerkers, referenties en zelfs specifieke keyboardgeluiden die een eerbetoon zijn aan de herinneringen van het clubland, terwijl ze haar eigen 21e-eeuwse statement maakte. Hier zijn enkele van de bronnen die ze viert, en een verkenning van hun betekenis.

Het tweede en derde nummer van het album, “Knus” en “Buitenaardse superster,” feature schrijven en productie door de in Chicago geboren house-muziek DJ en producer Honey Dijon. “Cozy” bevat ook een schrijfcredit voor Curtis Alan Jones, bekend als Cajmere of Green Velvet — een van de grootste producers van Chicago housemuziek.

Die landinstelling is hier de sleutel. Chicago is de geboorteplaats van housemuziek, en vooral Chicago house beweegt vaak met een sterk uitgesproken swing, geaccentueerd door octaafspringende staccato baspatronen. Het canonieke voorbeeld is ‘No Way Back’ van Adonis uit 1986, en de baslijn van ‘Cozy’ speelt als een omkering ervan. Het nummer is bijna mnemonisch herkenbaar als vroege Chicago house zonder simpelweg als hommage te klinken.

Op “Alien Superstar” wordt de cadans van de hook (“I’m too classy for this world/Forever I’m that girl”) toegeschreven aan een interpolatie van Right Said Fred’s nieuwe dansvloer-smash “I’m Too Sexy .” Taylor Swift leende hetzelfde deel (ook met krediet) op haar nummer “Look What You Made Me Do” uit 2017, en Drake samplede het nummer uit 1992 op “Way Too Sexy” uit 2021.

Er is nog een directe terugbelactie op “Manchet het”: De baslijn is direct herkenbaar als het nageslacht van Bernard Edwards’ monsterriff uit Chic’s “Good Times”, een nummer 1-hit in 1979, en Edwards’ partner in Chic, Nile Rodgers, krijgt de eer om hier gitaren te schrijven en te spelen. (Op bas en drums: Raphael Saadiq.) Zoals Ken Barnes opmerkte in zijn liner notes bij “The Disco Years Vol. 4: Lost in Music”, een compilatie op Rhino Records, waarin Chic herschreven werd, werd begin jaren tachtig een soort nationaal tijdverdrijf, niet in de laatste plaats via vroege hiphop en post-disco R&B. Deze versie van de een, twee, drie (rust) is net zo schatplichtig aan de vele “Good Times”-herschrijvingen als het origineel: “Rapper’s Delight” van de Sugarhill Gang en “Bounce, Rock, Skate, Roll” van Vaughn Mason bijvoorbeeld.

“Energie” bevat het schrijven en produceren van Skrillex, een EDM-festivalsuperster tot begin 2010 die bekend stond om zijn drops – dramatische opbouw die overgaat in een frisse beat – maar sinds zijn hoogtijdagen werkt hij grotendeels achter de schermen. (Zie Justin Bieber’s hit ‘Where Are Ü Now’ uit 2015 die hij samen met Diplo maakte.) ‘Energie’ lijkt op draden te werken; het is strak minimalisme, met de soepelste gelaagdheid van sub-bastonen.

Het nummer heeft ook schrijfcredits voor Pharrell Williams en Chad Hugo, het songwriting- en productieduo The Neptunes, bekend om hun werk met een breed scala aan zangers en rappers vanaf de jaren negentig. Op donderdag, vóór de release van “Renaissance”, sprak zanger en songwriter Kelis zich uit op sociale media en zei dat die credits waren voor een voorbeeld van een van haar liedjes (het bleek een interpolatie van “Milkshake” uit 2003 te zijn) , en dat ze geen toestemming had gegeven voor het gebruik ervan. Kelis was geen bekende schrijver of producer van de meeste van de vroege albums die ze met de Neptunes maakte, en had geen credits voor ‘Milkshake’. In een 2020-interview met The Guardian zei ze dat ze een overeenkomst met het duo had getekend toen ze “te jong en te dom was om het nog eens te controleren”.

Een soortgelijke situatie deed zich voor met de eerste single van het album, “Breek mijn ziel”, die schatplichtig is aan het centrale Korg-motief uit Robin S.’s pophousehit “Show Me Love”. Maar of haar remix uit 1992 werd gesampled, was aanvankelijk onduidelijk, en in de eerste week van de release van het nummer verschoven de aftiteling. (De laatste versie zegt dat het Beyoncé-nummer “elementen” van “Show Me Love” bevat.) Het hiernamaals van het Robin S.-nummer was robuust: de riff verscheen in de Brooklyn-producer AceMo’s 2019 “Where They At???” met John FM, dat voor en tijdens de pandemie een belangrijk undergrounddanslied werd, evenals in recente releases van Charli XCX en Daddy Yankee.

Een andere sleutel tot “Break My Soul” is het geschreeuw van aansporingen (“Release your wiggle!”) door de New Orleans-bounce-artiest Big Freedia, die Beyoncé eerder had gesampled op “Formation” (2016). Bounce is een in New Orleans gefokte dansmuziekstijl die duizelingwekkend snel, basintensief en zwaar is bij oproep en respons; twerking ontstond als reactie daarop.

Beyoncé blikt weer terug naar eind jaren 90 “Plastic van de bank.” Hoewel het grootste deel van het nummer weelderige digitale balladry is, is er een moment in de coda dat zou kunnen komen van “glitch” experimentele elektronica, waar het staartje van een vocale run, zwaar overgedubd, wordt onderworpen aan een opzettelijk hoorbare bewerking. Het is een haarschokkend maar vooral humoristisch – een hoorbare knipoog naar de luisteraar, een facet van de high-tech productie van moderne pop blootgelegd. (Voor een voorbeeld uit de jaren ’90, zie Oval’s album ’94diskont’ of de compilatie ‘Clicks + Cuts’, uitgebracht in 2000.)

Klassieke disco doet zich gelden halverwege het album. “Maagd Groef” bevat lagen golvende percussie, synthesizer en bas die het productiewerk dat Quincy Jones deed met Michael Jackson bijwerkt – een soort begeleidend stuk bij Daft Punk’s “Get Lucky”. “Beweging,” het volgende nummer bevat een functie van Grace Jones – disco-royalty, voor het geval iemand zich afvroeg waar Beyoncé vandaan zou kunnen komen.

Net zo opvallend op “Move” – ​​en nog opvallender op “America Has a Problem” – is de wemelende low-end die in de danswereld bekend staat als de “Reese bass”. De term verwijst naar een plaat uit 1988, “Just Want Another Chance” van Reese, een van de vele aliassen die werden gebruikt door Kevin Saunderson, een van de eerste producers die halverwege de jaren 80 met Detroit-techno werd geïdentificeerd.

Net zoals ‘Chicago house’ niet alleen verwijst naar een stijl en zijn geboorteplaats, maar ook naar dat swingende octaaf-hoppende geluid, neigt ‘Detroit techno’ naar aandacht voor detail en een aura van rusteloze vindingrijkheid. Het zware mistige laag van “Just Want Another Chance” werd vaak herbestemd door Londense basmuziekstijlen zoals jungle, drum & bass, UK garage en dubstep – wat de schrijver Simon Reynolds het “hardcore continuüm” van Black British musical heeft genoemd stijlen uit stedelijke gebieden die wortel schoten op de Londense piratenradio.

Beyoncé’s gebruik van de zware, golvende Reese-bas op “Move” en “America Has a Problem” plaatst het album verder in het zwarte dansmuziekcontinuüm. “Problem” opent ook met orkestrale steekpartijen, à la Afrika Bambaataa & the Soulsonic Force’s elektronische rapnummer “Planet Rock” – of, nog toepasselijker gezien de titel en het lyrische thema, Janet Jackson’s “Rhythm Nation”.

“Verhitte” toont Beyoncé in een indrukwekkende neo-dancehall-vorm over een slinky, houtblok-zware groove. Aan het einde van het nummer noemt ze het tikken met haar vingers op de MPC, een instrument ontworpen door Roger Linn dat in 1988 arriveerde. De MPC, gemaakt door Akai, wordt niet bespeeld met een toetsenbord, maar heeft in plaats daarvan een vierkant raster van pads die verschillende geluiden triggeren, en het is een wijdverbreid compositie- en prestatie-instrument geworden.

“Dik” klinkt als iets dat overal op de dubstep-dansvloeren zou zijn geweest in de dagen voor Skrillex, toen de uitgezette bas en variabele tempo’s van het subgenre voornamelijk het domein waren van Britse producers. En ja hoor, het schrijven en de productie van het nummer bevatten een artiest die door die muzikanten is beïnvloed: Chauncey Hollis Jr., ook bekend als Hit-Boy, die een dubstep-verbogen hit produceerde op Jay-Z en Kanye West’s “Watch the Throne” (2011).

De plasticine-klanken van “Thique” gaan over in het nog zwaardere synthetische “Alles in je hoofd”, gecoproduceerd door AG Cook, de hoofdpersoon achter het Londense label en kunstcollectief PC Music, dat halverwege de jaren 2010 arriveerde met een geluid gebouwd op stijlvolle overdrijving: tonen die niet alleen hoog waren op een machinale manier, maar opzettelijk piepend. (Sophie, de producer die bekend staat om zijn opwindende hyperpop die stierf in 2021, kwam uit dit kamp.) “All Up” is futuristische robo-pop, met een subbaslijn die onder de luidsprekers lijkt te snorkelen in plaats van eruit te komen.

“Pure honing,” op één na is er nog een sub-basmonster: het eerste deel, voortgestuwd door een vervelende kickdrum, is een verrassende benadering van techno op zijn meest stalen, of misschien wel het meest ‘puur’. De “honing” komt op 2:11, een bolvormige neodisco-groove met gevederde hoorns die doet denken aan de vroege Sylvester. Het nummer is gedeeltelijk afkomstig van een sample van een nummer van Kevin Aviance met als ondertitel ‘The Feeling’ – een van de belangrijkste opnames in een queer house-substijl die bekend staat als ‘bitch-tracks’.

Het laatste nummer van het album, “Zomerrenaissance”, laat Beyoncé zingen: “It’s so good, it’s so good, it’s so good, it’s sooooo good” over een heel bekende flipperkastriff – ja, de finale interpoleert Donna Summer’s “I Feel Love”, de discohit uit 1977 met een all-synthesizer achtergrond en pulserend ritme dat anticipeerde op het toekomstige geluid van dansmuziek. Maar de belangrijkste melodische frase van ‘I Feel Love’ klinkt alsof hij wordt gespeeld op het Korg-toetsenbord dat ‘Break My Soul’ verankert, en op subtiele wijze twee tijdperken met elkaar verbindt in een derde.

#Beyoncés #Renaissance #belichaamt #tientallen #jaren #dansmuziek #Hier #een #gids

Leave a Comment

Your email address will not be published.