Kelis beschuldigt Beyoncé en Pharrell van nummer ‘diefstal’ op ‘Renaissance’

Opmerking

Kelis beschuldigde Beyoncé en songwriter-producers Pharrell Williams en Chad Hugo eind donderdag van “diefstal”, nadat ze een nummer hadden ontdekt op Beyoncé’s langverwachte nieuwe album “Renaissance”, dat ‘s nachts werd uitgebracht en een interpolatie van Kelis’ hitsingle “Milkshake” bevat.

Een Instagram-fanpagina merkte het gebruik eerder deze week op. Op donderdag reageerde Kelis op een bericht waarin stond dat er geen contact met haar was opgenomen over de Beyoncé-track voordat deze werd uitgebracht. Ze wees op het “niveau van gebrek aan respect en totale onwetendheid van alle drie betrokken partijen” – een duidelijke verwijzing naar Beyoncé, Williams en Hugo – en ging in op haar frustratie in een paar video’s die later op haar persoonlijke Instagram-pagina werden geplaatst.

“Het is geen samenwerking”, zei ze. “Het wordt diefstal genoemd omdat de definitie van samenwerking betekent dat we samenwerken. Er is geen samenwerken als je niet incheckt om te zien of alles cool is.”

Vertegenwoordigers van Beyoncé en Williams hebben niet gereageerd op de verzoeken van The Washington Post om commentaar.

Hier is een kijkje in een van de meest prominente auteursrechtzaken van de afgelopen tien jaar — en hoe experts onderscheid maken tussen inbreuk en inspiratie. (Video: Daron Taylor, Sarah Hashemi/The Washington Post)

Volgens Joe Bennett, een forensisch musicoloog en professor aan het Berklee College of Music, zijn er twee belangrijke auteursrechten op muziek: het muzikale werk als het gaat om het schrijven en publiceren van liedjes; en de geluidsopname, vaak de masters genoemd. Een gebruikelijk industriemodel, dat de afgelopen jaren door Taylor Swift is genoemd, is dat het platenlabel de meesters en de songwriters het muzikale werk in handen heeft.

Noch Beyoncé, noch Williams en Hugo waren wettelijk verplicht om contact op te nemen met Kelis voordat ze uit “Milkshake” putten, zei Bennett, aangezien Williams en Hugo, die de single van 2003 produceerden als The Neptunes, ook de enige songwriters waren die erop vermeld stonden. Ze ontvingen schrijfcredits voor het Beyoncé-nummer “Energy”, en de volledige credits vermelden dat het nummer een interpolatie van Kelis’ “Milkshake” bevat. (Interpolatie betekent dat “Energie” geen echte audio van “Milkshake” bevat, maar een interpretatie ervan.)

“Juridisch,” zei Bennett, “is deze zaak open en gesloten.”

Beyoncé’s ‘Renaissance’ zal een moment zijn. Hier zijn enkele van haar grootste.

Maar voor Kelis, die een Grammy-nominatie voor beste stedelijke/alternatieve uitvoering ontving voor ‘Milkshake’, kwam het neer op ‘gewoon fatsoen’. In haar tweede Instagram-video zei ze dat haar woede “niet echt over Beyoncé ging”, maar in plaats daarvan gericht was op wat ze zag als “veel hypocrisie”. Williams heeft in het openbaar gesproken over hoe artiesten hun eigen muziek moeten bezitten of gemachtigd moeten worden om deals te herwerken, zei ze. Maar al vroeg in haar carrière sloot ze een deal met Williams en Hugo die ze nu oneerlijk vindt.

Kelis ontmoette de Neptunes via een wederzijdse vriend toen ze 19 was, en ze konden het creatief goed vinden. Toen ze twee jaar geleden met The Guardian sprak over haar oude muziek, herinnerde Kelis zich dat haar “werd verteld dat we de hele zaak 33/33/33 zouden splitsen, wat we niet hebben gedaan.” Ze zei dat ze ‘op flagrante wijze was voorgelogen en bedrogen’ en dat ze geen geld verdiende aan de verkoop van haar eerste twee albums, beide geproduceerd door Neptunes.

“Hun argument is: ‘Nou, je hebt het ondertekend.’ Ik heb zoiets van: ‘Ja, ik heb getekend wat mij is verteld, en ik was te jong en te dom om het nog een keer te controleren’,’ vertelde Kelis aan The Guardian.

In de tweede Instagram-video herhaalde Kelis dat ze weet “wat ik bezit en wat ik niet bezit.”

“Ik ken ook de leugens die werden verteld”, vervolgde ze. “Ik ken ook de dingen die gestolen zijn. Uitgeverijen werden gestolen, mensen werden hun rechten ontnomen. Het gebeurt de hele tijd, vooral toen. Het gaat er dus niet om dat ik boos ben op Beyoncé.”

Beyoncé heeft aangekondigd dat ‘Renaissance’, haar zevende solostudio-album, het eerste zal zijn in een ‘project met drie bedrijven’. De uitrol van het album is tot nu toe traditioneler geweest dan je zou verwachten van Beyoncé, die bekend staat om haar zorgvuldig geplande verrassingen; ze plaagde de release met de explosieve single ‘Break My Soul’, met een sample van het Robin S-nummer ‘Show Me Love’.

“Show Me Love” wordt toegeschreven aan Allen George en Fred McFarlane – die, vergelijkbaar met de situatie met Williams en Hugo, schrijfcredits verdienden op het Beyoncé-nummer. En net als Kelis wist Robin S niet dat haar werk was gesampled totdat hij “Break My Soul” hoorde. Maar ze was blij met het gebruik en vertelde het tijdschrift Ebony dat Beyoncé “een deel van mijn nalatenschap is en ik nu een deel van haar nalatenschap.”#Kelis #beschuldigt #Beyoncé #Pharrell #van #nummer #diefstal #Renaissance

Leave a Comment

Your email address will not be published.