Belangrijkste economische afhaalrestaurants terwijl de VS worstelt met angst voor een recessie

Back-to-back vertraging van het BBP, verdubbeling van de Fed, een afkoelende banenmarkt, gloeiend hete prijzen en de oerknal van technologie, dit zijn de belangrijkste economische hoogtepunten van een drukke week.

Het was een veelbewogen week vol gegevens voor de Amerikaanse economie.

De Federal Reserve, de centrale bank van het land, verhoogde woensdag de rente met 75 basispunten, de tweede keer in evenveel vergaderingen, in de hoop dat hogere leenkosten vraag en aanbod in evenwicht brengen. Op donderdag gaven schattingen van het bruto binnenlands product (BBP) aan dat de Amerikaanse economie gedurende twee opeenvolgende kwartalen kromp, wat aanleiding geeft tot bezorgdheid dat het land op weg is naar een recessie.

Op Wall Street publiceerden enkele van de grootste namen in de Amerikaanse industrie, waaronder Apple, Amazon, Microsoft en het moederbedrijf van Google, beter dan verwachte winsten en prognoses, waardoor de aandelen hoger werden. Andere gegevens toonden aan dat de arbeidsmarkt in de VS nog steeds erg krap is, ondanks dat bedrijven ontslagen aankondigen.

Na tijdens de piek van de pandemie biljoenen dollars te hebben gedrukt om de economie te stimuleren en de schok voor bedrijven en huishoudens te verzachten, staat de Amerikaanse inflatie op jaarbasis nu op het hoogste punt in 40 jaar en zijn er aanwijzingen dat Amerikanen de pijn voelen. De consumentenbestedingen, die goed zijn voor meer dan tweederde van alle economische activiteit, kunnen afnemen en retailers zetten zich schrap voor de terugval.

Dit zijn de belangrijkste economische ontwikkelingen van een drukke week:

Walmart verlaagde maandag zijn winstvooruitzichten voor het tweede kwartaal en het volledige jaar, en onderstreepte dat stijgende prijzen voor voedsel en gas ervoor zorgen dat consumenten minder uitgeven aan goederen zoals kleding met grotere winstmarges. Dinsdagochtend waren de aandelen van Walmart bijna 9 procent gedaald, wat ook grote ketens als Target en Kohl’s naar beneden sleepte. ‘S Werelds grootste detailhandelaar verlaagt zijn winstprognose zelden in het midden van een kwartaal, dus waarnemers in de detailhandel vroegen zich af of de waarschuwing van de industrieklok een teken was van wat komen gaat voor de hele detailhandel.

  • Afnemend consumentenvertrouwen

Volgens Amerikaanse statistieken die dinsdag zijn vrijgegeven, zijn consumenten minder zeker van hun uitgaven. De consumentenvertrouwenindex daalde voor een derde maand tot 95,7, vergeleken met de neerwaarts herziene 98,4 in juni. Dat is de laagste stand sinds februari 2021.

  • De Fed verdubbelt, zegt dat meer stijgingen afhankelijk zijn van toekomstige gegevens

De Federal Reserve verhoogde woensdag de rente met 75 basispunten. De Amerikaanse centrale bank heeft haar inspanningen opgevoerd om de grootste inflatie in meer dan 40 jaar te bestrijden en verklaarde tijdens haar bijeenkomst in september dat een meer “ongewoon grote stijging gepast zou kunnen zijn”. Die beslissing zal “afhangen van de gegevens die we tussen nu en dan verkrijgen”, vertelde Fed-voorzitter Jerome Powell aan verslaggevers, terwijl hij benadrukte dat de overkoepelende focus van de centrale bank is om de inflatie terug te brengen tot “onze doelstelling van 2 procent”. Sinds maart heeft de Fed de rente met 225 basispunten verhoogd.

  • Hogere hypotheken betekent minder woningverkopen

De huizenhausse uit het pandemietijdperk koelt snel af, aangezien de stijgende hypotheekrente het duurder maakt om te kopen en de hypotheekbetalingen bij te houden. Volgens cijfers die woensdag zijn vrijgegeven, zijn de huizenverkopen in de VS in juni het meest gedaald sinds april 2020. “De eerste tekenen van een afkoelend effect zijn het duidelijkst op de huizenmarkt, een sector die zwaar wordt getroffen door stijgende hypotheekkosten”, Peter Essele , hoofd van portefeuillebeheer bij Commonwealth Financial Network, een in Massachusetts gevestigd bedrijf, aan Al Jazeera.

  • Microsoft, Alphabet, Apple en Amazon verhogen sentiment op Wall Street

Ook op woensdag leidden de rooskleurige vooruitzichten van Microsoft en het moederbedrijf van Google, Alphabet, tot een rally in snelgroeiende aandelen. Microsoft-aandelen sprongen omhoog nadat het voorspelde dat de omzet dit fiscale jaar met dubbele cijfers zou groeien. Het moederbedrijf van Google, Alphabet, steeg met beter dan verwachte verkopen. Tegen vrijdag sloten Apple en Amazon zich aan bij de grote tech-rally en voegden ongeveer $ 175 miljard toe aan hun gecombineerde marktwaarde nadat positieve resultaten het beleggersvertrouwen hadden vergroot. De aandelen van Amazon stegen met ongeveer 11 procent. Apple steeg met meer dan 3 procent, aangezien de techgigant zei dat ondanks de aangescherpte bestedingspatronen van klanten, de vraag naar iPhones hoog bleef.

  • De Amerikaanse economie krimpt voor het tweede achtereenvolgende kwartaal, maar noem het geen recessie

Volgens de voorlopige schatting die donderdag door het Amerikaanse ministerie van Handel is vrijgegeven, daalde het BBP met 0,9 procent op jaarbasis, na een daling met 1,6 procent in de eerste drie maanden van het jaar. Informeel gaf een periode van tweekwart van de afnemende groei aan dat de economie in een neergang verkeert. Ondanks de cijfers bleven de Amerikaanse president Joe Biden en regeringsfunctionarissen zeggen dat een recessie niet op handen is.

  • Het aannemen van personeel vertraagt, maar het werkloosheidspercentage blijft op het laagste niveau in 50 jaar

Het ministerie van Arbeid toonde donderdag aan dat, hoewel voor het eerst in vier weken minder Amerikanen om een ​​werkloosheidsuitkering vroegen, het totaal nog steeds het hoogste was sinds november, wat de mogelijkheid vergroot dat de economie vertraagt. Met 3,6 procent is het werkloosheidspercentage het laagste in bijna 50 jaar. Uit de vrijdag gepubliceerde Employment Cost Index bleek dat een krappe arbeidsmarkt de loonsgroei hielp versterken, wat resulteerde in een aanzienlijke stijging van de arbeidskosten in de VS in het tweede kwartaal. De loonkosten stegen met 5,1 procent op jaarbasis, de grootste stijging sinds de start van de huidige reeks in 2001. Verschillende bedrijven hebben onlangs hun voornemen uitgesproken om hun personeelsbestand in te krimpen. E-commercebedrijf Shopify zei deze week dat het 10 procent van zijn werknemers gaat ontslaan. Apple, Alphabet en Microsoft hebben ook aangegeven dat de werving wordt vertraagd.

  • Ondanks verhogingen nemen hogere prijzen een hap uit het salaris van de Amerikanen

De consumentenprijzen stegen in juni met 6,8 procent in vergelijking met een jaar eerder – de hoogste jaarlijkse stijging sinds 1982, zei het ministerie van Handel vrijdag. De prijsindex van de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE), die de Fed controleert om te bepalen of het zijn doelstelling van 2 procent inflatie haalt, steeg met 1 procent ten opzichte van een maand eerder. Op vrijdag bleek uit gegevens ook dat de consumentenbestedingen in juni met 1,1 procent stegen als gevolg van de stijgende kosten van levensonderhoud. Amerikanen gaven meer uit aan zowel gezondheidszorg als auto’s. Nu de prijzen sterk stijgen, betekent inflatiegecorrigeerd dat de consumentenbestedingen in juni slechts licht herstelden – met 0,1 procent.

#Belangrijkste #economische #afhaalrestaurants #terwijl #worstelt #met #angst #voor #een #recessie

Leave a Comment

Your email address will not be published.