Ken Langone, mede-oprichter van Home Depot, verscheen op Fox om de economie te bespreken en bleef bij zijn beweringen over de recessie en zei: 'Het feit is dat de economie naar beneden gaat'

Mede-oprichter van Home Depot houdt vol dat de Amerikaanse economie in een neergang is terechtgekomen

De mede-oprichter van Home Depot heeft de bewering van Joe Biden verworpen dat de VS niet in een recessie verkeert, zegt dat de economie aan het dalen is – en voegde eraan toe dat het economische beleid van de president verantwoordelijk was voor de torenhoge inflatie.

Ken Langone verscheen vrijdag in Fox’s ‘Your World with Neil Cavuto’ en zei: ‘Hier zijn we. En trouwens, het kan me niet schelen hoe je het wilt definiëren.

‘Over één ding kunnen we het eens zijn. De economie trekt zich terug. Het gaat naar beneden. Nu, je wilt het een recessie noemen of niet – speel met de woorden.

‘Maar feit is dat de economie aan het krimpen is. Overal waar ik kijk, zie ik tekenen van terugval. … Dit is serieus spul. En we zitten in een recessie.’

Langone zei dat president Biden een bron was van de ‘pullback’, en zijn focus op groene energiebeleid vernietigde, waarvan hij zegt dat het een einde heeft gemaakt aan de energieonafhankelijkheid die de VS onder Donald Trump hebben bereikt, waardoor het Witte Huis terug in de armen van het olierijke Saoedi-Arabië is geworpen. Arabië.

‘In veel opzichten werd het veroorzaakt door het beleid van de [Biden] administratie’, zegt hij. ‘Vandaag gaat de president met zijn hoed in de hand naar Saoedi-Arabië en smeekt hen de leidingen open te draaien.’

Langone, afkomstig uit New York, was medeoprichter van Home Depot in 1974 en is een bekende donor van de Republikeinse Partij.

Ken Langone, mede-oprichter van Home Depot, verscheen op Fox om de economie te bespreken en bleef bij zijn beweringen over de recessie en zei: ‘Het feit is dat de economie naar beneden gaat’

De afgelopen vier jaar is er sprake van een kwartaalgroei van het BBP, wat de pandemische recessie begin 2020 en de huidige krimpcyclus laat zien

De afgelopen vier jaar is er sprake van een kwartaalgroei van het BBP, wat de pandemische recessie begin 2020 en de huidige krimpcyclus laat zien

Langone zei dat president Biden een bron was van de 'terugtrekking', en verwierp zijn aanpak van het energiebeleid.  De ondernemer uit New York is een bekende donateur van de Republikeinse Partij.

Langone zei dat president Biden een bron was van de ‘terugtrekking’, en verwierp zijn aanpak van het energiebeleid. De ondernemer uit New York is een bekende donateur van de Republikeinse Partij.

Langone zei dat hij zich sterk voelt over inflatie omdat het ‘de mensen met een lager inkomen meer treft dan wie dan ook’.

Eerder deze week probeerde Biden te beweren dat de VS niet in een recessie zat. Hij deed deze bewering ondanks cijfers die wijzen op twee opeenvolgende kwartalen van negatieve economische groei – de klassieke definitie van een recessie.

De waarschuwing van Langone komt op het moment dat een belangrijke maatstaf voor de inflatie in de Verenigde Staten weer is gestegen en een nieuw hoogtepunt van vier decennia heeft bereikt, terwijl de Federal Reserve probeert om te gaan met de dubbele dreiging van stijgende prijzen en een krimpende economie.

De prijsindex van de persoonlijke consumptieve bestedingen (PCE) steeg met 6,8 procent in de 12 maanden tot en met juni, de grootste stijging sinds januari 1982 en een sprong van 6,3 procent ten opzichte van mei.

De PCE-maatstaf, waaraan de Federal Reserve de voorkeur geeft vanwege haar flexibele streefpercentage van 2 procent, is een alternatieve maatstaf voor de bekendere consumentenprijsindex, die in juni 9,1 procent steeg ten opzichte van een jaar geleden.

Beide maatregelen worden maandelijks vrijgegeven en berekenen op verschillende manieren hoeveel de prijzen voor de gemiddelde consument zijn gestegen.

Exclusief de volatiele voedsel- en energiecomponenten, schoot de PCE-prijsindex 0,6 procent omhoog ten opzichte van de voorgaande maand, na een stijging van 0,3 procent in mei, een ander teken dat de inflatie hot is.

De zogenaamde core PCE-prijsindex steeg in juni met 4,8 procent op jaarbasis, na een stijging van 4,7 procent in mei.

Uit het rapport van het Commerce Department van vrijdag bleek ook dat de consumentenbestedingen, die goed zijn voor meer dan tweederde van de Amerikaanse economische activiteit, vorige maand met 1,1 procent stegen ten opzichte van mei, meer dan verwacht.

De stijging van de consumentenbestedingen was nominaal goed nieuws voor de economie – maar bijna alle stijging was te wijten aan inflatie, onthulde het rapport.

Gecorrigeerd voor inflatie stegen de consumentenbestedingen in juni met slechts 0,1 procent ten opzichte van de voorgaande maand. Dat was nog steeds een winst ten opzichte van de voor inflatie gecorrigeerde verandering van mei van -0,3 procent.

De laatste gegevens komen op een week van turbulent economisch nieuws dat de Federal Reserve in een dilemma dwingt bij het afwegen van het monetaire beleid.

De Fed heeft haar benchmarkrente agressief verhoogd om de inflatie aan te pakken, en voegde woensdag nog een supergrote renteverhoging van 0,75 punten toe.

Maar de centrale bank staat voor moeilijke keuzes over het al dan niet verder verhogen van de rente, nadat donderdag uit nieuwe gegevens bleek dat de Amerikaanse economie voor het tweede kwartaal op rij is gekrompen.

Het Amerikaanse bruto binnenlands product kromp in het tweede kwartaal met 0,9 procent, na een daling van 1,6 procent in het eerste kwartaal

Het Amerikaanse bruto binnenlands product kromp in het tweede kwartaal met 0,9 procent, na een daling van 1,6 procent in het eerste kwartaal

Hogere rentetarieven zijn het belangrijkste instrument van de Fed om inflatie te bestrijden. Maar het verhogen van de kosten om geld te lenen ontmoedigt consumenten en bedrijven ook om leningen af ​​te sluiten, de uitgaven te verminderen en de economische groei onder druk te zetten.

Het volgt op grimmig economisch nieuws dat deze week aanleiding gaf tot een woedend debat over de vraag of de VS in een recessie is beland.

Het Amerikaanse ministerie van Handel zei donderdag in een rapport dat het Amerikaanse bruto binnenlands product in het tweede kwartaal met 0,9 procent is gekrompen, na een daling van 1,6 procent in het eerste kwartaal.

Twee opeenvolgende kwartalen van krimpend BBP is de informele en al lang bestaande definitie van een recessie, maar de regering-Biden dringt erop aan dat de Amerikaanse economie niet kwalificeert als recessief.

President Joe Biden drong erop aan dat de Amerikaanse economie ondanks de vertraging ‘op de goede weg’ is en prees hij de sterke arbeidsmarkt.

‘Dat klinkt voor mij niet als een recessie’, zei hij in opmerkingen in het Witte Huis.

Het werkloosheidspercentage in de VS is te zien sinds 1948, met perioden van recessie in grijs gearceerd.  Er is nog nooit een recessie geweest die niet gepaard ging met een snelle stijging van de werkloosheid

Het werkloosheidspercentage in de VS is te zien sinds 1948, met perioden van recessie in grijs gearceerd. Er is nog nooit een recessie geweest die niet gepaard ging met een snelle stijging van de werkloosheid

De economie heeft de afgelopen drie maanden meer dan 1 miljoen banen toegevoegd, zelfs toen de economische groei vertraagde, in een ander verwarrend signaal

De economie heeft de afgelopen drie maanden meer dan 1 miljoen banen toegevoegd, zelfs toen de economische groei vertraagde, in een ander verwarrend signaal

Het is waar dat de meeste economen terughoudend zijn om de huidige situatie tot nu toe als een recessie te bestempelen.

De werkloosheid blijft in de buurt van het laagste punt in vijf decennia van 3,6 procent, en de economie heeft de afgelopen maanden in hoog tempo banen gecreëerd.

Er is in de VS nog nooit een recessie geweest die niet gepaard ging met een snelle stijging van de werkloosheid.

Toch was het tweede achtereenvolgende kwartaal van negatieve groei een grimmig waarschuwingssignaal dat het niet goed gaat met de economie.

‘Zeven van de negen voorlopende indicatoren die we in juni hebben gevolgd, stuurden negatieve of neutrale signalen, wat wijst op een aanhoudende verzwakking van de economische omstandigheden en mogelijk een recessie’, zei S&P Global Ratings, US Chief Economist Beth Ann Bovino in een notitie aan DailyMail.com.

Afgezien van de Verenigde Staten worstelt ook de wereldeconomie als geheel met hoge inflatie en afnemende groei, vooral nadat de Russische invasie van Oekraïne de energie- en voedselprijzen deed stijgen.

Europa, sterk afhankelijk van Russisch aardgas, lijkt bijzonder kwetsbaar voor een recessie. Herhaalde rondes van COVID-19-lockdowns in China hebben ook de wereldhandel en toeleveringsketens verstoord.

In de Verenigde Staten hebben de inflatiestijging en de angst voor een recessie het consumentenvertrouwen aangetast en de publieke bezorgdheid over de economie aangewakkerd, wat frustrerend gemengde signalen afgeeft.

Nu de tussentijdse verkiezingen van november naderen, heeft de onvrede van de Amerikanen met de economie de goedkeuringsclassificaties van Biden verminderd en zou de kans kunnen vergroten dat de Democraten de controle over het Huis en de Senaat zullen verliezen.

#Medeoprichter #van #Home #Depot #houdt #vol #dat #Amerikaanse #economie #een #neergang #terechtgekomen

Leave a Comment

Your email address will not be published.