Chinese raket valt op aarde, NASA zegt dat Peking geen informatie heeft gedeeld

Een Long March-5B Y3-raket, met de Wentian-labmodule voor het Chinese ruimtestation in aanbouw, stijgt op vanaf de Wenchang Spacecraft Launch Site in de provincie Hainan, China, 24 juli 2022. China Daily via REUTERS/File Photo

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

WASHINGTON, 30 juli (Reuters) – Een Chinese raket viel zaterdag terug naar de aarde boven de Indische Oceaan, maar NASA zei dat Peking de “specifieke baaninformatie” die nodig is om te weten waar mogelijk puin zou kunnen vallen, niet had gedeeld.

US Space Command zei dat de Long March 5B-raket opnieuw de Indische Oceaan binnenkwam om ongeveer 12:45 uur EDT zaterdag (1645 GMT), maar verwees vragen over “de technische aspecten van de terugkeer, zoals de mogelijke locatie van de verspreiding van puin” naar China.

“Alle ruimtevaartlanden zouden de gevestigde best practices moeten volgen en hun deel moeten doen om dit soort informatie van tevoren te delen om betrouwbare voorspellingen mogelijk te maken van het potentiële risico van puinimpact”, zei NASA-beheerder Bill Nelson. “Dit is van cruciaal belang voor een verantwoord gebruik van de ruimte en om de veiligheid van mensen hier op aarde te waarborgen.”

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Gebruikers van sociale media in Maleisië plaatsten een video van wat leek op raketafval.

Aerospace Corp, een door de overheid gefinancierd onderzoekscentrum zonder winstoogmerk in de buurt van Los Angeles, zei dat het roekeloos was om de hele raket met een gewicht van 22,5 ton (ongeveer 48.500 lb) naar de aarde te laten terugkeren in een ongecontroleerde terugkeer.

Eerder deze week zeiden analisten dat het raketlichaam zou uiteenvallen als het door de atmosfeer stortte, maar groot genoeg is dat talrijke brokken waarschijnlijk een vurige terugkeer zullen overleven om puin te regenen over een gebied van ongeveer 2000 km lang en ongeveer 70 km (44 mijl) breed.

De Chinese ambassade in Washington gaf niet onmiddellijk commentaar. China zei eerder deze week dat het het puin nauw zou volgen, maar zei dat het weinig risico opleverde voor iemand op de grond.

De Long March 5B vertrok op 24 juli om een ​​laboratoriummodule te leveren aan het nieuwe Chinese ruimtestation in aanbouw in een baan om de aarde, waarmee de derde vlucht van China’s krachtigste raket sinds de eerste lancering in 2020 werd gemarkeerd. lees meer

Fragmenten van een andere Chinese Long March 5B landden in 2020 in Ivoorkust en beschadigden verschillende gebouwen in dat West-Afrikaanse land, hoewel er geen gewonden vielen.

Daarentegen, zei hij, gaan de Verenigde Staten en de meeste andere ruimtevarende landen over het algemeen naar de extra kosten van het ontwerpen van hun raketten om grote, ongecontroleerde terugkeer te voorkomen – een noodzaak die grotendeels werd waargenomen sinds grote stukken van het NASA-ruimtestation Skylab van de grond vielen. baan in 1979 en landde in Australië.

Vorig jaar beschuldigden NASA en anderen China ervan ondoorzichtig te zijn nadat de regering van Peking zweeg over het geschatte traject van puin of het terugkeervenster van haar laatste Long March-raketvlucht in mei 2021. lees meer

Puin van die vlucht landde ongevaarlijk in de Indische Oceaan.

(Het verhaal is opnieuw gearchiveerd om het extra woord ‘zei’ in paragraaf 2 te verwijderen.

Registreer nu voor GRATIS onbeperkte toegang tot Reuters.com

Rapportage door David Shepardson Bewerking door Alistair Bell

Onze normen: de Thomson Reuters Trust Principles.

#Chinese #raket #valt #aarde #NASA #zegt #dat #Peking #geen #informatie #heeft #gedeeld

Leave a Comment

Your email address will not be published.