Utah’s huizenmarkt ‘stabiliseert’. Wat dat betekent – en waarom hoge prijzen ons nieuwe normaal zijn?

Voor het eerst in ongeveer twee jaar heeft Utah een kleine daling gezien van de mediane huizenprijs.

In juni daalde het tot $ 530.000, iets minder dan $ 535.050 in mei.

Ondertussen loopt de verkoop dramatisch terug. Van april tot juni daalden eengezinswoningen in provincies aan het Wasatch Front met 10%, tot 7.140 verkochte eengezinswoningen van 7.921 een jaar eerder. In Salt Lake County daalde de verkoop van eengezinswoningen met 15% vanaf het tweede kwartaal van 2021, tot 2.800 verkochte woningen van april tot juni van dit jaar.

Maar raak niet te opgewonden – of spring niet overhaast conclusies dat Utah op het punt staat een huizenzeepbel te zien barsten en de prijzen op het punt staan ​​een vrije val te bereiken.

Dit betekent dat de huizenprijzen in Utah beginnen te ‘stabiliseren’, zoals de Salt Lake Chamber het uitdrukte. Het is eigenlijk welkom nieuws in een huizenmarkt die huizenkopers teistert, zei Dejan Eskic, een senior research fellow aan het Kem C. Gardner Institute van de Universiteit van Utah en een van Utah’s toonaangevende huisvestingsexperts. Hij is ook de hoofdeconoom van de Salt Lake Board of Realtors.

“Na twee jaar van een waanzinnige markt met meerdere aanbiedingen van tienduizenden dollars boven de vraagprijs, nadert de vastgoedmarkt in Utah de normaliteit”, zei Eskic.

Terwijl huizenkopers de afgelopen twee jaar moeite hebben gehad om door een meedogenloze markt te navigeren, met vaak slechts dagen om een ​​winnend bod in te dienen voordat een huis zou worden weggerukt, wordt de markt eindelijk rustiger.

“In plaats van dat een huis een paar dagen nodig heeft om te verkopen, zal het waarschijnlijk een paar weken duren”, zei Eskic.

Het is iets dat Eskic persoonlijk voelt. Hij herinnert zich het gevoel van urgentie dat hij voelde toen hij zijn huis op het hoogtepunt van de razernij kocht, waarbij hij grapte dat hij waarschijnlijk “meer tijd besteedde aan het beslissen welke hardloopschoenen hij zou kopen” dan aan het overwegen of hij een bod op zijn huis zou doen.

Dus wat betekent dit alles voor de huizenmarkt in Utah, en waar gaan we vanaf hier naartoe?

Ja, de huizenprijzen beginnen te stabiliseren. Maar ze stabiliseren op recordhoogtes, en om verschillende redenen zal Eskic hieronder voor ons instorten, ze zullen naar verwachting hoog blijven.

Huizenprijzen in Utah stabiliseren, maar stabiliseren hoog

Dat is geen goed nieuws voor de betaalbaarheidscrisis van Utahns en Utah. Ja, hogere hypotheekrentes van 5% tot 6% hebben tegenwoordig de vraag enigszins getemperd, maar ze hebben volgens de berekeningen van Eskic ook maar liefst 70% tot 75% van de Utahns geprijsd. Dat heeft de typische maandelijkse hypotheekbetalingen doen stijgen van $ 1.400 een maand eerder dit jaar, toen de rentetarieven lager waren, tot nu $ 2.600.

Nogmaals, de context is de sleutel. Ja, de mediane huizenprijs van Utah is iets gedaald, maar het is nog steeds ruim boven de grens van een half miljoen dollar. Vergelijk dat met januari 2019, toen het net onder de $ 300.000 was, volgens UtahRealEstate.com.

“Dus onze prijzen bevinden zich nog steeds in de stratosfeer”, zei Eskic. Hij merkte echter op dat de jaar-op-jaar prijsstijgingen van de staat zijn gedaald van meer dan 20% tot halverwege de tienerjaren.

Dat is wat Eskic voorspelde dat zou gebeuren – hogere hypotheekrentes zouden zeker temperen wat al jaren een catwalkmarkt is, maar omdat de economie van Utah sterk blijft, omdat er banen in overvloed zijn en omdat het woningtekort van de staat een hardnekkig probleem blijft, zal de vraag sterk blijven dankzij de de groei van de staat.

Waarom Utah in zijn eigen ‘bubbel’ zit in vergelijking met de rest van het land

Volgens het economische dashboard van de Salt Lake Chamber is het werkloosheidspercentage van Utah van 2% het op twee na laagste in de natie, samen met New Hampshire en nauw achter Minnesota en Nebraska. Het consumentenvertrouwen van Utah bereikte in juni echter het laagste niveau sinds het verzamelen van gegevens in oktober 2020, vergelijkbaar met het nationale consumentenvertrouwen in een 70-jarige geschiedenis.

Dat betekent dat Utah tekenen ziet van “afbouwende groei omdat inflatie en renteverhogingen op consumenten wegen”, zei Derek Miller, president en CEO van de Salt Lake Chamber, in een voorbereide verklaring.

De economie van Utah blijft echter sterk, zei Miller, en ondanks deze uitdagingen “blijft Utah netto positief voor de groei van de industrie in alle sectoren.”

Hoewel Eskic zei dat het “vuile R-woord wordt rondgegooid” – recessie – terwijl de VS worstelt met inflatie en andere uitdagingen, heeft Utah het historisch gezien beter gedaan dan de rest van de natie dankzij zijn sterke economische positie.

“We zijn niet immuun… maar we zitten ook een beetje in een luchtbel,” zei Eskic. “Onze markt is nu al een tijdje organisch gegroeid, en dus zelfs met wat er ook gebeurt in de economie, nadat het stof is neergedaald, komen (mensen) hier omdat ze zich op hun gemak voelen in Utah. Ze beseffen dat er iets minder onzekerheid is in Utah omdat… we stabiel zijn.”

Waarom zijn de huizenprijzen zo hoog in Utah?

De huizenprijzen in Utah stegen al gestaag voordat de COVID-19-pandemie toesloeg. Het versnelde dat alleen maar tot krankzinnige niveaus.

“We explodeerden ver voor de pandemie”, zei Eskic. “Het was gewoon meer olie op het vuur.”

Nu komen we van die suikerhigh af. Nationale krantenkoppen hebben opgemerkt dat Utah onlangs enkele van de grootste aandelen van huizenverkopers hun prijzen heeft zien verlagen – maar dat komt omdat verkopers eindelijk de breekpunten van huizenkopers hebben gevonden en hun aanbiedingen aanpassen aan de realiteit.

Hoewel de prijsstijging niet langer in het bereik van 20% ligt, zei Eskic dat de prijsgroei die in de tienerjaren blijft hangen, technisch niet goed is. De markt is nog steeds duur, ook al verandert het sentiment en vertraagt ​​het”, zei hij.

“We moeten de prijs (verhogingen) tot in de enkele cijfers verlagen”, zei Eskic. “Daar moeten we op terugkomen.”

Maar het goede nieuws, zei Eskic, is dat hij een gevoel van ‘seizoensgebondenheid’ terug ziet keren op de huizenmarkt van Utah. Samen met de impact van de hoge hypotheekrente, voorspelde hij dat de cijfers van juli de markt van de staat nog verder zullen vertragen – wat een weerspiegeling zou zijn van een seizoensvertraging in het midden van de zomer die we normaal zouden zien voordat de pandemie de markt tot waanzin bracht.

“Eindelijk, over twee jaar (sinds COVID-19), hebben we seizoensinvloeden die terugkeren naar de markt”, zei hij.

De inventaris loopt op, maar het woningtekort in Utah houdt aan

Utah’s woningvoorraad keert ook terug naar pre-pandemische niveaus, zei Eskic, “wat ik blij ben te zien. Het gebeurde waarschijnlijk iets sneller dan ik dacht, eerlijk gezegd’, maar de hoge hypotheekrente had een dramatisch effect.

Hier is een historische context om de huidige woninginventaris van Utah in perspectief te plaatsen: van 2016 tot begin 2020, voordat de pandemie toesloeg, stonden er voor elk verkocht huis 2,3 huizen op de markt. Tijdens de huizenkoorts van COVID-19 werden voor elke verkochte woning 0,8 woningen op de lijst gezet. Enkele maanden die zelfs daalden tot 0,5 huizen op de lijst, zei Eskic.

Nu tikt de woninginventaris van Utah weer aan, maar het is nog steeds niet terug op het pre-pandemische niveau. In juni werden voor elke verkochte woning 1,7 woningen op de lijst gezet. “Idealiter moeten we weer bij de twee komen”, zei Eskic, voorspellend dat dit volgende maand zou kunnen gebeuren.

Maar toch, ook al stijgt de voorraad dramatisch in vergelijking met wat het de afgelopen twee jaar is geweest, het lost nog steeds niet op wat al jaren een probleem is in Utah. Er zijn nog steeds niet genoeg huizen.

Dat is ook al explodeerde de woningbouw hier in 2021, waardoor Utah op de nationale kaart kwam vanwege de huizenhausse. Het maakte een behoorlijke deuk op Utah’s woningnood, maar niet genoeg om het uit te wissen.

Volgens een recent rapport geschreven door James Wood, een Ivory-Boyer senior fellow aan het Kem C. Gardner Policy Institute van de Universiteit van Utah, staat het cumulatieve woningtekort in Utah nu op 31.000, vergeleken met ongeveer 56.000 in 2017, en in opdracht van de Salt Lake Board of Realtors.#Utahs #huizenmarkt #stabiliseert #Wat #dat #betekent #waarom #hoge #prijzen #ons #nieuwe #normaal #zijn

Leave a Comment

Your email address will not be published.