Zeta Ophiuchi: Spectaculaire schokgolf van afgewezen ster die door de ruimte raast met 100.000 mijl per uur

Zeta Ophiuchi bevond zich ooit in een nauwe baan met een andere ster, voordat hij werd uitgeworpen toen deze metgezel werd vernietigd in een supernova-explosie. Infraroodgegevens van Spitzer onthullen een spectaculaire schokgolf die werd gevormd door materie die van het oppervlak van de ster wegwaaide en op zijn pad tegen gas sloeg. Gegevens van Chandra tonen een bel van röntgenstraling rond de ster, geproduceerd door gas dat door de schokgolf is verwarmd tot tientallen miljoenen graden. De Chandra-gegevens helpen meer te vertellen over het verhaal van deze weggelopen ster. Credit: Röntgenfoto: NASA/CXC/Univ. van Cambridge/J. Sisk-Reynés et al.; Radio: NSF/NRAO/VLA; Optisch: PanSTARRS

  • Zeta Ophiuchi is een enkele ster die waarschijnlijk ooit een metgezel had die werd vernietigd toen hij supernova werd.
  • De supernova-explosie stuurde Zeta Ophiuchi, gezien in Spitzer (groen en rood) en Chandra-gegevens (blauw), door de ruimte.
  • Röntgenstralen die door Chandra worden gedetecteerd, zijn afkomstig van gas dat door de effecten van een schokgolf tot miljoenen graden is verwarmd.
  • Wetenschappers werken aan het matchen van computermodellen van dit object om gegevens die op verschillende golflengten zijn verkregen te verklaren.

Zeta Ophiuchi is een ster met een ingewikkeld verleden, aangezien hij waarschijnlijk uit zijn geboorteplaats is weggeslingerd door een krachtige stellaire explosie. Een gedetailleerde nieuwe look door

NASA
De National Aeronautics and Space Administration (NASA), opgericht in 1958, is een onafhankelijk agentschap van de federale regering van de Verenigde Staten dat het National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) opvolgde. Het is verantwoordelijk voor het civiele ruimteprogramma en voor luchtvaart- en ruimtevaartonderzoek. Zijn visie is: "Om kennis te ontdekken en uit te breiden ten behoeve van de mensheid." De kernwaarden zijn: "veiligheid, integriteit, teamwork, uitmuntendheid en inclusie."

” data-gt-translate-attributes=”[{” attribute=””>NASA’s Chandra X-ray Observatory helps tell more of the history of this runaway star.

Located approximately 440 light-years from Earth, Zeta Ophiuchi is a hot star that is about 20 times more massive than the Sun. Evidence that Zeta Ophiuchi was once in close orbit with another star, before being ejected at about 100,000 miles per hour when this companion was destroyed in a supernova explosion over a million years ago has been provided by previous observations.

In fact, previously released infrared data from NASA’s now-retired Spitzer Space Telescope, seen in this new composite image, reveals a spectacular shock wave (red and green) that was formed by matter blowing away from the star’s surface and slamming into gas in its path. A bubble of X-ray emission (blue) located around the star, produced by gas that has been heated by the effects of the shock wave to tens of millions of degrees, is revealed by data from Chandra.

A team of astronomers has constructed the first detailed computer models of the shock wave. They have begun testing whether the models can explain the data obtained at different wavelengths, including X-ray, infrared, optical, and radio observations. All three of the different computer models predict fainter X-ray emissions than observed. In addition, the bubble of X-ray emission is brightest near the star, whereas two of the three computer models predict the X-ray emission should be brighter near the shock wave. The team of astronomers was led by Samuel Green from the Dublin Institute for Advanced Studies in Ireland.

In de toekomst zijn deze wetenschappers van plan om meer gecompliceerde modellen te testen met aanvullende fysica – inclusief de effecten van turbulentie en deeltjesversnelling – om te zien of de overeenkomst met röntgengegevens zal verbeteren.

Een paper waarin deze resultaten worden beschreven, is geaccepteerd in het tijdschrift Astronomie en astrofysica. De Chandra-gegevens die hier worden gebruikt, zijn oorspronkelijk geanalyseerd door Jesús Toala van het Instituut voor Astrofysica van Andalusië in Spanje, die ook het voorstel schreef dat tot de waarnemingen leidde.

Referentie: “Thermische emissie van boegschokken. II. 3D magnetohydrodynamische modellen van zeta Ophiuchi” door S. Green, J. Mackey, P. Kavanagh, TJ Haworth, M. Moutzouri en VV Gvaramadze, Accepted, Astronomie en astrofysica.
DOI: 10.1051/0004-6361/202243531

NASA’s Marshall Space Flight Center beheert het Chandra-programma. Het Chandra X-ray Center van het Smithsonian Astrophysical Observatory bestuurt wetenschappelijke operaties vanuit Cambridge, Massachusetts, en vluchtoperaties vanuit Burlington, Massachusetts.#Zeta #Ophiuchi #Spectaculaire #schokgolf #van #afgewezen #ster #die #door #ruimte #raast #met #mijl #uur

Leave a Comment

Your email address will not be published.