Puin van ongecontroleerde Chinese raket valt over Zuidoost-Aziatische zeeën

Puin van een grote Chinese raket is om 12:45 uur Eastern Time opnieuw de atmosfeer van de aarde binnengekomen boven de Indische Oceaan. het Amerikaanse ruimtecommando.

In een update op de sociale netwerksite Weibo zei het Chinese bemande ruimtevaartagentschap dat het grootste deel van het puin was verbrand bij terugkeer boven de Suluzee, een watermassa tussen het eiland Borneo en de Filippijnen.

De mogelijkheid, hoe klein ook, dat puin van de raket een bevolkt gebied zou kunnen treffen, had ertoe geleid dat mensen over de hele wereld zijn baan dagenlang hadden gevolgd.

De beheerder van NASA, Bill Nelson, berispte zaterdag en zei dat China “geen specifieke trajectinformatie deelde toen hun Long March 5B-raket terug naar de aarde viel.” Hij voegde eraan toe dat alle landen “dit soort informatie van tevoren moeten delen om betrouwbare voorspellingen mogelijk te maken van het potentiële risico van puinimpact, vooral voor zware voertuigen, zoals de Long March 5B, die een aanzienlijk risico op verlies van mensenlevens en eigendommen met zich meebrengen.”

De raket waarnaar de heer Nelson verwees in zijn verklaring, werd afgelopen zondag gelanceerd en bracht een laboratoriummodule in een baan om de aarde die werd toegevoegd aan het Chinese ruimtestation Tiangong. Gewoonlijk vallen de grote booster-trappen van raketten onmiddellijk terug naar de aarde nadat ze zijn afgegooid. Maar de 23-tons kerntrap van de Long March 5B vergezelde het ruimtestationsegment helemaal naar zijn baan.

Vanwege wrijving veroorzaakt door de raket die tegen de lucht aan de bovenkant van de atmosfeer wreef, begon hij al snel hoogte te verliezen, waardoor wat wordt genoemd “ongecontroleerde terugkeer” naar de aarde maakt. In de afgelopen dagen hadden ruimtewachters potentiële terugkeer over een groot deel van de planeet geprojecteerd. Binnen de laatste dag werd de voorspelling nauwkeuriger, maar zelfs toen wisten voorspellers niet of het boven de Indische Oceaan, voor de kust van Mexico of in de Atlantische Oceaan zou komen.

Mensen in Sarawak, een provincie van Maleisië op het eiland Borneo, meldden op sociale media waarnemingen van het raketafval, waarbij velen dachten dat het vuurwerk aanvankelijk een meteorenregen of een komeet.

Dit was de derde vlucht van Long March 5B, de grootste raket van China. Het ruimteprogramma van het land had zo’n groot, krachtig voertuig nodig om onderdelen in een baan om de aarde te brengen voor de montage van het ruimtestation.

Tijdens zijn eerste testvlucht in 2020 bracht het een herbruikbare astronautencapsule naar boven zonder bemanning aan boord om in een baan om de aarde te draaien. Die booster viel op dorpen in Ivoorkust in West-Afrika en veroorzaakte wat materiële schade, maar geen gewonden.

De tweede vlucht droeg vorig jaar Tianhe, de hoofdmodule van Tiangong, het nieuwe ruimtestation, en stortte neer in de Indische Oceaan. Hiermee werd Wentian, de laboratoriummodule, gelanceerd.

The Long March 5B bevatte meerdere stukken. Kort na de lancering vielen vier zij-boosters af en stortten onschadelijk neer in de Stille Oceaan. (Het weggooien van gebruikte, ongewenste raketstukken in de oceaan is een gangbare praktijk.) Maar de kernboostertrap – een cilinder van 10 verdiepingen met een leeg gewicht van 23 ton – bracht de Wentian-module in een baan om de aarde.

De installatie van het laboratorium bevordert de voortgang van een tweede buitenpost in een baan om de aarde waar de mensheid wetenschappelijk onderzoek kan doen in een microzwaartekrachtomgeving.

China is van plan het nieuwe Tiangong-station minstens tien jaar te exploiteren en andere landen uit te nodigen om deel te nemen. Tiangong is kleiner dan het verouderde International Space Station, dat in 2030 met pensioen zal gaan volgens de huidige plannen van NASA, hoewel Rusland tegenstrijdige signalen heeft gegeven over hoe lang het zou blijven deelnemen.

In de afgelopen decennia vuren rakettrappen die een baan om de aarde bereiken de motor meestal opnieuw af nadat ze hun nuttige lading hebben losgelaten, zodat ze uit de baan vallen, gericht op een onbezet gebied zoals het midden van een oceaan.

Doorgaans overleeft 20 tot 40 procent van een raket of satelliet de terugkeer, wat zou suggereren dat 10.000 tot 20.000 pond van de Chinese booster het aardoppervlak zou bereiken.

In oktober wordt met dezelfde raket nog een laboratoriummodule gelanceerd, waarmee de bouw van het ruimtestation wordt voltooid. Een laatste missie voor de raket is gepland voor 2023, waarbij een orbitale ruimtetelescoop wordt vervoerd.

Experts zeggen dat de ontwerpers van de raket alternatieven hadden voor zijn aanpak. Ze hadden de booster kunnen laten stoppen met vuren voordat ze een baan om de aarde bereikten. Het zou dan onmiddellijk terugvallen naar de aarde in de Stille Oceaan. Maar dan hadden ze de voortstuwingssystemen op de ruimtestationmodule moeten vergroten om het de rest van de weg naar een baan om de aarde te brengen.

Jonathan McDowell, een astrofysicus bij het Center for Astrophysics in Cambridge, Massachusetts, die ruimtepuin opspoort, suggereerde dat de Chinezen misschien een truc hadden kunnen toepassen die vergelijkbaar was met wat NASA-ingenieurs meer dan 40 jaar geleden deden met de Saturn 1B-raket. De tweede trap van de Saturn 1B was groot en had, net als de Long March 5B-booster, geen stuwraketten om de terugkeer te regelen.

“Ze hebben echt iets slims gedaan om de brandstof af te voeren”, zei Dr. McDowell. “Ze hadden niet echt een ontsteking van de raketmotor, maar ze gaven de brandstof zo af dat de perigee in de atmosfeer kwam.”

Li U heeft onderzoek bijgedragen.#Puin #van #ongecontroleerde #Chinese #raket #valt #ZuidoostAziatische #zeeën

Leave a Comment

Your email address will not be published.