Oceaanverkennende robot kan zoeken naar verloren steden en scheepswrakken

Tijdens een recente maanverlichte havenexcursie kwam het gesprek al snel op verhalen over piraterij en verkenning.

Een gids deelde verhalen uit de tijd dat hoge masten en golvende zeilen opdoemden boven de skyline van de kust – en intrigerende personages zoals Blackbeard en Barbarossa de zeeën bevaren.

We konden het niet helpen, maar verwonderden ons over de geheimen die ten onder gingen met scheepswrakken en verloren artefacten verspreid over de oceaanbodem. Maar deze sites zijn diep verborgen onder de golven waar mensen normaal gesproken niet kunnen komen.

Een ontdekkingsreiziger waagt zich echter op plaatsen waar nog geen mens is geweest.

Oceaan geheimen

Op het eerste gezicht lijkt OceanOneK een beetje op een duiker die afdaalt door de wateren voor de kust van Frankrijk.

Onderzoekers van Stanford University ontwierpen de robot om onder water te gaan om gezonken vliegtuigen, schepen, onderzeeërs en misschien zelfs verloren steden te verkennen. En dit jaar bereikte de humanoïde robot een nieuwe mijlpaal toen hij een halve mijl (852 meter) onder het oceaanoppervlak dook.

De robot heeft handen die kostbare artefacten kunnen wiegen en breng ze naar de oppervlakte en stereoscopische ogen die de wereld van de diepte in full colour vastleggen.

Maar een andere functie maakt de robot nog specialer: een op aanraking gebaseerd feedbacksysteem. Deze interactiviteit maakt het mogelijk operators om alles te voelen wat ze zouden kunnen ervaren als ze zelf zouden duiken – de weerstand van het water en het aanraken van objecten zoals vazen ​​en olielampen van een oud Romeins schip.

Curiositeiten

Archeologen hebben veelbetekenend hout ontdekt dat mogelijk toebehoorde aan een eeuwenoud scheepswrak – een die waarschijnlijk de cultklassieker ‘The Goonies’ inspireerde.

Een vrijwilligersteam vond in juni meer dan 20 stukken hout in een grot voor de kust van Oregon. Het hout behoorde tot het scheepswrak van de Santo Cristo de Burgos uit 1693.

Het Spaanse galjoen zat niet vol schatten, maar de lokale overlevering en het mysterieuze lot van het schip zijn in de loop van de tijd legendarisch geworden – mogelijk genoeg om Steven Spielberg te inspireren toen hij zijn film uit 1985 maakte over tieners in Astoria die op zoek waren naar piratenschatten aan de kust van Oregon.

De ontdekking heeft de belangstelling voor het zoeken naar meer delen van het wrak opnieuw aangewakkerd. Immers, “Goonies zeggen nooit” dood gaan!”

Fantastische wezens

Koningspinguïns zijn opnieuw verschenen op Tierra del Fuego op de punt van Zuid-Amerika nadat ze aanvankelijk waren verdwenen.

Pinguïns mogen dan oppermachtig zijn op Antarctica, ze leven ook in de wildernis van Patagonië in Zuid-Amerika. Op deze afgelegen plaatsen wijden wetenschappers en natuurbeschermers hun leven aan de bescherming van de vliegende zeevogels.

Ezels-, Magelhaense en koningspinguïns fungeren als bakens voor hoe ecosystemen reageren op de klimaatcrisis.

“Het is het perfecte dier om de oceaan beter te leren kennen”, zei zeebioloog Andrea Raya Rey.

De koningspinguïnkolonie op Vuurland verdween 200 jaar geleden als gevolg van overbejaging — maar ze hebben een onverwachte comeback gemaakt.
Lees meer tijdens de aflevering van zondag van de CNN-documentaireserie “Patagonia: Life on the Edge of the World” om 21.00 uur ET/PT. Elke nieuwe aflevering van de zesdelige serie zal de dag nadat deze op televisie is uitgezonden, beschikbaar zijn op CNNgo. Je hebt ook toegang tot CNNgo via onze CNN-app.

door het heelal

Astronomen hebben een ‘zwarte weduwe’ in de ruimte gevonden en deze dode ster is uitgegroeid tot een recordomvang door te smullen van een ander hemellichaam.

Net als zijn gelijknamige spinachtige, verslindt de neutronenster zijn begeleidende ster. Deze pulserende, kosmische vuurtoren draait ook een duizelingwekkende 707 keer per seconde.

De neutronenster, of de dichte, ingestorte overblijfselen van een kolossale ster, weegt meer dan twee keer de massa van onze zon – waardoor het de zwaarste is die ooit is waargenomen. Wanneer deze objecten te zwaar worden, storten ze meestal in en vormen een zwart gat, dus dit zou de limiet kunnen zijn voor neutronensterren.

Dino-mijt!

Het Gorgosaurus-fossiel is gemonteerd om te laten zien hoe de dinosaurus op twee achterpoten liep.

Maak kennis met een zeldzame Gorgosaurus, een familielid van T. rex — maar met meer snelheid en een sterkere beet. Het 77 miljoen jaar oude fossiel werd deze week verkocht voor iets meer dan $ 6 miljoen tijdens een Sotheby’s-veiling.

Dit exemplaar is slechts een van de weinige dinosaurusskeletten die hun weg naar het biedblok hebben gevonden – een trend die wetenschappers verontrust. Wanneer fossielen worden geveild, is het mogelijk dat ze in privécollecties terechtkomen, wat betekent dat paleontologen ze niet kunnen bestuderen.

Wie de “felle hagedis” heeft gekocht, blijft onbekend, maar de koper krijgt de ongebruikelijke kans om hem een ​​naam te geven.

verkenningen

Neem plaats met deze leest:

— Fossielen laten zien dat haaien langer op aarde zijn dan bomen en dinosaurussen — en er is een oceaanfenomeen dat hen deze zomer dichter bij de kust brengt.
— De eerste missie om monsters van een andere planeet terug te brengen, zal in 2033 op aarde landen, en twee helikopters in Ingenuity-stijl zullen helpen de Martiaanse rotsen terug te halen.
— Fotograaf Joel Sartore is op een missie om foto’s te maken van 20.000 soorten om het uitsterven van grote en kleine wezens te voorkomen. Bekijk enkele van deze bedreigde diersoorten door de lens van Sartore.
En houd dit weekend de nachtelijke hemel in de gaten voor een meteorenregen. Hier leest u hoe u kunt kijken.
Zoals wat je hebt gelezen? Maar er is meer. Registreer hier om in je inbox de volgende editie van Wonder Theory te ontvangen, aangeboden door CNN Space and Science-schrijver Ashley Stricklanddie verwondering vindt in planeten buiten ons zonnestelsel en ontdekkingen uit de oudheid.#Oceaanverkennende #robot #kan #zoeken #naar #verloren #steden #scheepswrakken

Leave a Comment

Your email address will not be published.