Exxon en Chevron boeken kaskrakerwinsten op olieprijsstijging

Opmerking

De grootste oliemaatschappijen van het land, ExxonMobil en Chevron, zagen hun winst in het tweede kwartaal ruwweg verdrievoudigen toen de Russische oorlog in Oekraïne de wereldwijde energiemarkten op zijn kop zette en consumenten zich inspanden om de recordhoge pompprijzen te dekken.

Exxon rapporteerde vrijdag een nettowinst van $ 17,9 miljard voor de drie maanden eindigend op 31 juni, vergeleken met $ 4,7 miljard in dezelfde periode een jaar geleden. De omzet kwam uit op $ 111 miljard, een premie van 68 procent over dezelfde periode. Chevron verdiende ondertussen $ 11,6 miljard, tegenover $ 3,1 miljard in 2021. De omzet bereikte $ 64 miljard, een stijging van 80 procent ten opzichte van een jaar geleden.

De kaskrakerresultaten komen een dag nadat het in Europa gevestigde Shell ook recordwinsten boekte: de drie, plus het Franse TotalEnergies, verdienden samen bijna $ 51 miljard in het meest recente kwartaal, bijna het dubbele van wat ze in dezelfde drie maanden in 2021 binnenbrachten, volgens Reuters.

De verbluffende resultaten zijn grotendeels verbonden met de poging van het Westen om Rusland te straffen voor de niet-uitgelokte aanval op zijn buurland door zijn energieverkoop af te snijden. Ruwe prijzen die in de eerste maanden van de coronaviruspandemie waren verschrompeld, zijn plotseling gestegen en zijn nu 37 procent hoger dan een jaar geleden. Dat is nog steeds lager dan wat de markten in juni bevolen, toen West Texas Intermediate ruwe olie, de Amerikaanse oliebenchmark, steeg met meer dan $ 120 per vat. Vrijdag bleef de WTI dicht bij $ 100 per vat.

Consumenten bleven in juni uitgeven, ook al bleven ze op hun hoede voor de toekomst

Energiebedrijven floreren terwijl de rest van Wall Street dit jaar zwaar te verduren heeft gekregen. Vanguard’s Energy Index Fund, een op de beurs verhandeld fonds dat grote oliemaatschappijen omvat, is tot nu toe met 37 procent gestegen, zelfs nu de brede S&P 500-index 14 procent heeft teruggetrokken. De aandelen van Exxon en Chevron zijn respectievelijk met 51 procent en 36 procent gestegen.

Consumenten en bedrijven hebben de angel gevoeld van stijgende brandstofprijzen te midden van decennialange inflatie.

Het gemiddelde voor een gallon benzine in de VS kwam in juni voor het eerst boven de $ 5 uit. Op vrijdag stond het op $ 4,26, volgens AAA. De benzinerekeningen van consumenten stegen die maand met bijna 49 procent, meldde het Bureau of Economic Analysis vrijdag, na een stijging van 20 procent in mei. Dieselbrandstof, die ten grondslag ligt aan een groot deel van het Amerikaanse scheepvaartsysteem, is ook gestegen, waardoor grote retailers in een fragiele economie onder druk komen te staan.

President Biden, geconfronteerd met kritiek van rechts over zijn aanpak van inflatie en de economie, riep Exxon op voor het verdienen van “meer geld dan God” in een toespraak in juni, terwijl hij het en Chevron smeekte om hun inspanningen te verdubbelen om meer olie op de markt te krijgen .

Pompschok: waarom de gasprijzen zo hoog zijn

Eind juni reageerde Mike Wirth, CEO van Chevron, met een scherp geformuleerde brief waarin hij de regering vermaande voor haar pogingen om “onze industrie te bekritiseren en soms te belasteren”.

Hij voegde eraan toe dat Chevron “ook bezorgd is over de hogere prijzen die Amerikanen ervaren”, terwijl hij de recente kapitaaluitgaven van zijn bedrijven benadrukte.

Oliemaatschappijen pompen meer om aan de vraag te voldoen, waarbij Exxon zijn olie- en gasproductie in het Perm-bekken met 130.000 vaten olie-equivalent per dag verhoogt in vergelijking met de eerste helft van 2021. Maar de markt voor ruwe olie kampt nog steeds met een drastische onbalans in het aanbod en vraag, en insiders uit de industrie zeggen dat het jaren zal duren om nieuw aanbod online te brengen.

De gasprijzen zijn sinds hun piek in juni met 10 procent gedaald

“Als je kijkt naar wat er nodig is om nieuwe investeringen aan te trekken om het aanbod in de olie-industrie te vergroten, is het een investering met een vrij lange cyclus … drie tot vijf jaar is een redelijk tijdsbestek om na te denken over het toevoegen van aanzienlijke extra productie, Exxon-topman Darren Woods zei vrijdag op CNBC.

Naast de productieverhogingen sturen oliereuzen ook miljarden dollars naar Wall Street door middel van aandeleninkoop en dividenden. Exxon meldde dat het $ 7,6 miljard aan aandeelhouders uitkeerde, inclusief dividenden, terwijl Shell $ 6 miljard aan aandeleninkoop aankondigde om de aandelenkoers te verhogen.

Exxon-aandelen stegen vrijdag met 4,7 procent en sloten op $ 96,97, terwijl Chevron 8,9 procent piekte om zich te vestigen op $ 163,78. Shell klom 3,7 procent tot $ 53,38.

De winst kwam toen de rest van Wall Street juli afsloot met een derde opeenvolgende winnende sessie. Het industriële gemiddelde van Dow Jones voegde 315,50 punten of 1 procent toe om te landen op 32.845,13. De S&P 500 steeg 1,4 procent en sloot af op 4.130,29, en de Nasdaq klom 1,9 procent om te eindigen op 12.390,69.

Voor de week steeg de Dow 3 procent, de S&P 500 4,3 procent en de Nasdaq 4,7 procent.

In juli steeg de Dow met 6,7 procent, de S&P 500 met 9,1 procent en de Nasdaq piekte met 12,4 procent. Dat waren volgens MarketWatch de grootste maandelijkse winsten voor alle drie de indexen sinds november 2020.

#Exxon #Chevron #boeken #kaskrakerwinsten #olieprijsstijging

Leave a Comment

Your email address will not be published.