Diner ontdekt per ongeluk voetafdrukken van dinosaurussen in restaurant in China

Opmerking

Een diner dat op de binnenplaats van een klein restaurant in de Chinese provincie Sichuan zat, keek toevallig naar de grond en zag iets ongewoons. Het bleek een voetafdruk van een dinosaurus te zijn.

Twee weken geleden bevestigden Chinese paleontologen dat het restaurant gelijk had. De depressies waren in feite achtergelaten door twee dinosaurussen terwijl ze ongeveer 100 miljoen jaar geleden door de regio ploeterden.

Met behulp van een 3D-scanner hebben wetenschappers vastgesteld dat de sporen zijn gemaakt door sauropoden – grote herbivore dinosaurussen met lange nekken en vier poten. Volgens Lida Xing, een paleontoloog aan de China University of Geosciences die het team leidde dat de site onderzocht, zijn deze voetafdrukken waarschijnlijk gemaakt door de soort Titanosauriformes.

Ontdekkingen werpen nieuw licht op de dag dat de dinosaurussen stierven

De voetafdrukken zijn gemiddeld ongeveer 22 centimeter lang en de dinosaurussen waren waarschijnlijk ongeveer 26 voet lang en wogen meer dan 2.000 pond, vertelde Xing aan The Washington Post.

Hoewel het niet alledaags is, gebeurt de ontdekking van voetafdrukken van dinosauriërs af en toe in China – alleen niet in stedelijke omgevingen.

“Sauropod-sporen zijn niet zeldzaam in Sichuan Basin … maar ze zijn zeer zeldzaam[ly] gevonden in restaurants in het centrum”, zei Xing in een e-mail. “Meestal is de grond van de stad ofwel vegetatie of cement.”

Maar dit was niet de eerste toevallige ontdekking van dinosaurusresten in de afgelopen jaren.

Neem bijvoorbeeld het geval van Mark McMenamin, die vorig jaar over de campus van de Universiteit van Massachusetts in Amherst liep. Hij en zijn vrouw verzamelden stenen op een bouwplaats en merkten later dat een van hen een fossiel bleek te zijn.

Het was in feite het elleboogbeen van een 30 meter lange roofzuchtige dinosaurus die bekend staat als een neotheropod. McMenamin, een professor in de geologie aan het Mount Holyoke College in Massachusetts, schatte het Jura-fossiel op tussen de 145 miljoen en 200 miljoen jaar oud, meldde Newsweek.

Toen was er de ontdekking van een goed bewaard gebleven dinosaurus “lijk”, opgegraven door mijnwerkers in Canada. Tijdens opgravingen in de Suncor Millennium Mine in Alberta in 2011 stuitten ze op de gefossiliseerde overblijfselen van een Nodosaurus, een zwaar gepantserd wezen dat dateert van ongeveer 110 miljoen jaar geleden, volgens National Geographic.

Het werd in 2017 voor het eerst getoond en wordt beschouwd als een van de best bewaarde fossielen van dinosauriërs die ooit zijn gevonden. De overblijfselen zijn zo compleet dat wetenschappers van het Royal Tyrrell Museum in Alberta de inhoud van zijn maag konden onderzoeken, inclusief takjes, bladeren, mossen, stuifmeel en sporen.

Vorig jaar was archeologe Marie Woods op zoek naar mosselen op het strand in Yorkshire, Engeland, toen ze iets ongewoons zag: de 165 miljoen jaar oude voetafdruk van een soort theropode. Een dinosaurus vergelijkbaar met a Tyrannosaurus rex, dit oude reptiel stond ook op twee poten en was vleesetend. Het was de grootste voetafdruk in zijn soort die ooit in dat deel van Engeland is gevonden, meldde het Good News Network.

“Het enige wat ik wilde doen was wat schaaldieren pakken voor mijn avondeten en uiteindelijk struikelde ik hierover”, vertelde Woods aan de website.

In 2011 troffen paleontologen in China een grote rots aan met een visfossiel op het oppervlak. Ze brachten het terug naar het laboratorium, waar het volgens New Scientist ongeveer een jaar heeft gestaan. Toen besloten de onderzoekers om het open te breken.

Tot hun verbazing ontdekten ze in de overblijfselen van een moeder-ichthyosaurus – een visachtig wezen dat in het Mesozoïcum 252 miljoen tot 66 miljoen jaar geleden in de oceanen zwom – bij de geboorte van drie baby’s. De ene was al uit de baarmoeder, de andere was halverwege en de derde wachtte op zijn kans.

Deze fossiele vondst veranderde het beeld van toen dinosauriërs levend geboren werden, waardoor het historische record met bijna 250 miljoen jaar werd teruggedrongen. Ichthyosaurussen, die evolueerden van op het land gestationeerde wezens, bewezen dat dinosaurussen veel eerder waren overgegaan van het leggen van eieren dan eerder werd aangenomen.

“Deze landstijl van bevallen is alleen mogelijk als ze het hebben geërfd van hun landvoorouders”, vertelde een van de onderzoekers aan WordsSideKick.com. “Ze zouden het niet doen als levendgeborenen zich in water zouden ontwikkelen.”

Terug in het restaurant in de provincie Sichuan blijven Xing en haar team de toevallige ontdekking van de dinosaurussporen bestuderen. Het gebied waar de voetafdrukken van de sauropoden werden opgemerkt, is afgezet, zodat nieuwsgierige gasten ze niet per ongeluk kunnen verwonden.

In het begin was de restauranteigenaar bang dat het nieuws over de primordiale vondst gevolgen zou hebben voor haar bedrijf, waar ze huisgemaakte maaltijden op basis van de lokale keuken serveert. Sindsdien heeft ze de mediahype omarmd.

“Ze was aanvankelijk bang dat ze veel nieuwsgierige mensen zou aantrekken en de traditionele klanten van het restaurant zou beïnvloeden”, schreef Xing. “Maar nu begrijpt ze de verandering en is ze klaar om wat traktaties met dinosaurus-trackthema uit te rollen.”

#Diner #ontdekt #ongeluk #voetafdrukken #van #dinosaurussen #restaurant #China

Leave a Comment

Your email address will not be published.