USC-president Carol Folt ‘stopte’ potentiële Pac-12-uitbreidingsplannen vorig jaar af

Eind vorige zomer klopte de kans op de deur van de Pac-12. Texas en Oklahoma waren op weg naar de Zuidoostelijke Conferentie en lieten de overgebleven Big 12-scholen in het stof achter met geen andere keuze dan naar het westen te staren voor wat een steeds veiliger “Power Five”-conferentiehuis leek te worden.

Natuurlijk was het voetbalproduct van de Pac-12 al meer dan tien jaar niet beschikbaar, grotendeels vanwege de achteruitgang van USC. Maar de Trojaanse paarden vertegenwoordigden nog steeds een vlaggenschipprogramma met blauw bloed op de nummer 2 mediamarkt van het land. Zoals het was voor Texas en Oklahoma in de Big 12, stond USC’s gewortelde aanwezigheid gelijk aan stabiliteit. En bij de vorming van universiteitssportconferenties kan zo’n tij alle boten doen stijgen.

Eerstejaars Pac-12-commissaris George Kliavkoff beantwoordde telefoontjes van wanhopige Big 12-scholen en had er een paar gevonden die volgens hem voldoende toegevoegde waarde hadden om sterk te overwegen de Pac-12-voetafdruk uit te breiden naar de Great Plains van Amerika.

Kliavkoff stelde een commissie van drie presidenten en drie sportdirecteuren samen om te beslissen of uitbreiding aan de grotere groep zou worden aanbevolen. De groep ontmoette elkaar tijdens een Zoom-oproep om over een kaartspel met 20 dia’s te gaan. Maar de Pac-12 was slechts ongeveer 15 minuten bezig met zijn presentatie van een uur voordat USC-president Carol Folt het woord nam.

Folt vertelde de groep dat ze niet begreep waarom de Pac-12 zou uitbreiden en uitte haar verbazing dat ze er zelfs over spraken, volgens meerdere bronnen die bekend waren met de oproep maar niet bevoegd waren om in het openbaar te spreken vanwege de gevoeligheid van het onderwerp.

“Carol sloot het af”, zei een bron.

“Ze heeft het hele proces gekoeld”, zei een andere bron.

Eind augustus kondigde de Pac-12 aan dat het niet zou uitbreiden.

Tien maanden later, op 30 juni, kondigden USC en UCLA aan dat ze de Pac-12 zouden verlaten voor de Big Ten vanaf augustus 2024, waarmee ze de beweging van universiteitsvoetbal voortzetten naar twee supermachtconferenties die Texas, Oklahoma en de SEC de vorige zomer begonnen.

Nu USC en UCLA op weg zijn naar de Big Ten in Chicago, is gemeld dat Stanford, Washington en Oregon tot de volgende golf van Big Ten-doelen behoren na prioriteit Notre Dame, waardoor de Pac-12 in verder gevaar komt.

Ondertussen lijkt de Big 12, die zich verenigde toen de resterende acht scholen vier nieuwe leden toevoegden, klaar om alle Pac-12-scholen met een dwalend oog te stropen.

De Pac-12 had afgelopen zomer de beste Big 12-scholen kunnen toevoegen en zichzelf positioneren als een van de vier beste conferenties, ongeacht de langetermijnintenties van de LA-scholen. In plaats daarvan heeft de negatieve reactie van USC in combinatie met zijn ontsnapping naar de Big Ten een jaar later de Pac-12 op een precaire plek gebracht.

“We gaan niet reageren op anonieme opmerkingen of geruchten”, zei Folt in een verklaring aan The Los Angeles Times.

USC-president Carol Folt spreekt afgestudeerden toe tijdens een openingsceremonie op het USC op 13 mei.

(Jason Armond / Los Angeles Times)

Er waren destijds duidelijke redenen waarom het USC niet zou willen uitbreiden. Binnen de Pac-12 waren de leiders van het USC niet de enigen die dergelijke bedenkingen uitten. Leden toevoegen zou betekenen dat de al frustrerend kleine inkomstenpot van de Pac-12 over meer handen verdeeld zou worden. En aangezien USC nog niet was uitgenodigd voor de College Football Playoff, zou het toevoegen van meer concurrentie binnen zijn eigen conferentie het alleen maar moeilijker maken om dat ongrijpbare doel te bereiken.

Op Pac-12-mediadag vrijdag herinnerde Kliavkoff zich dat hij met zijn gezin op vakantie was in Montana op die surrealistische donderdagochtend toen hij een dringend sms-bericht kreeg van een Pac-12-functionaris. Toen hij in Idaho reed, vond hij een plek met gsm-ontvangst en stopte. Hij draaide de auto snel om en voelde zich overrompeld door het nieuws dat zijn spilfiguren in Los Angeles hun bijna eeuwenoude relatie met de competitie en zijn gelijkaardige instellingen hadden verraden.

Nog geen jaar na zijn ambtstermijn als Pac-12-commissaris had Kliavkoff niet veel tijd om zijn belangrijkste programma gelukkiger te maken. Hij was zeker aan het proberen. Het verwijderen van de divisie-koppeling aan de kampioenschapswedstrijd van de competitie zou USC zeker helpen. Maar nu waren de Trojanen weg, zonder enige waarschuwing, aangezien Kliavkoff geen indicatie kreeg van de reislust van de Trojanen.

USC-coach Lincoln Riley zei vrijdag dat de openheid van de school om de toekomstige deelname aan de conferentie te evalueren met hem werd besproken voordat hij eind november de baan aannam.

“Ik had er een beetje een heads-up mee,” zei Riley. “We hadden gesprekken toen ik de baan aannam, niet specifiek over de Big Ten, niet over een op handen zijnde verhuizing, maar we wisten dat we het landschap van wat er gaande was in de gaten moesten houden. Je moet voorop lopen en daarom ben ik blij dat onze mensen vooruitstrevend genoeg waren om te grijpen naar wat volgens mij een geweldige kans gaat worden. Ik begrijp zeker de redenen erachter en sta er volledig achter.”

USC-coach Lincoln Riley spreekt met verslaggevers tijdens Pac-12 mediadag op LA Live op vrijdag.

USC-coach Lincoln Riley spreekt met verslaggevers tijdens Pac-12 mediadag op LA Live op vrijdag.

(Genaro Molina / Los Angeles Times)

Een jaar nadat de Pac-12 het moment had kunnen grijpen door uit te breiden naar de komende onderhandelingen over mediarechten – de competitie had bijvoorbeeld Texas Christian kunnen toevoegen om de mediamarkt Dallas-Fort Worth aan zijn aanbod toe te voegen – vecht Kliavkoff nu voor de toekomst van zijn competitie vanuit een veel minder gunstige positie.

Toen hij vrijdag op zijn persconferentie werd gevraagd of het USC hem “misleidde”, zei Kliavkoff: “Daar ga ik het niet over hebben. We gaan de hoofdweg nemen en niet praten over wat er in het verleden is gebeurd.”

Kliavkoff zei dat de afgelopen maand een “wervelwind” was.

“We hebben de afgelopen vier weken twee bestuursvergaderingen per week gehad”, zei Kliavkoff. “Mijn collega’s in de ogen kijken, hun toewijding begrijpend, dat hun eerste prioriteit is ervoor te zorgen dat de Pac-12 overleeft, gedijt en groeit en succesvol is. Ze zijn toegewijd aan de conferentie. Ik denk dat je het ze het beste kunt vragen.”

De natuurlijke follow-up gezien recente gebeurtenissen: waarom zou Kliavkoff – of wie dan ook in atletiek op de universiteit, iemand anders vertrouwen?

Later vrijdagochtend sprak de sportdirecteur van Oregon, Rob Mullens, met een groep verslaggevers over de situatie van zijn school. Oregon is het best overgebleven voetbalmerk van de Pac-12 en wordt verondersteld een plek in de Big Ten te begeren. Maar zonder een uitnodiging in de hand hebben de Ducks geen andere keuze dan het uit te houden met de Pac-12 en er het beste van te maken.

“Je eerste reactie is er een van persoonlijke emotie en wat het betekent voor je competitie en voor mijn school,” zei Mullens, “maar uiteindelijk, wat waren er nog meer? [USC and UCLA] zou moeten doen? Zij zitten ook in een moeilijke positie. Ik probeer er afstand van te nemen.”

Het was een mediadag als geen ander in de geschiedenis van Pac-12. Het evenement werd ironisch genoeg gehouden in het Novo Theatre in het centrum van LA, en toch waren de atletische directeur van het USC, Mike Bohn en de atletische directeur van de UCLA, Martin Jarmond, afwezig vanwege hun gebruikelijke optredens om hun voetbalcoaches en -spelers te ondersteunen op slechts mijlen van hun campussen.

De komende twee jaar zullen de Pac-12-presidenten en atletische directeuren en coaches hun vergaderingen in twee delen verdelen – een waarvan de Trojans en Bruins bekend kunnen zijn en een waarvan ze nu niet mogen deelnemen vanwege een belangenconflict .

Kliavkoff probeerde vrijdag “de hoofdweg te nemen” in zijn voorbereide opmerkingen over USC en UCLA, waarbij hij zijn teleurstelling uitte, maar zei: “we koesteren onze relatie met hun student-atleten, coaches, personeel, docenten, alumni en fans.”

Maar toen hij hoorde hoe hij zijn ongenoegen uitsprak over de prioriteit die de atletiekuniversiteit aan geld boven het welzijn van atleten gaf, hoefde men zich niet af te vragen waar hij met zijn vinger wees bij het beoordelen.

“We zouden moeten meten … ons vermogen om het hoogste niveau van atletische competitie te bieden aan onze student-atleten zonder onnodige reizen, tijdseisen en andere lasten op de concurrentie die hun academische succes belemmeren,” zei Kliavkoff.

“We bevinden ons op een kritiek kruispunt en de beslissingen die we in de nabije toekomst nemen, zullen bepalen of we op weg zijn naar een wereld waarin een klein handjevol conferenties professionele sporten beoefent ten koste van tienduizenden academische kansen.”#USCpresident #Carol #Folt #stopte #potentiële #Pac12uitbreidingsplannen #vorig #jaar

Leave a Comment

Your email address will not be published.