Hackaday Links Column Banner

Hackaday-links: 31 juli 2022

Kijk niet omhoog! Op het moment van schrijven is er een behoorlijke kans dat een Chinese Long March 5B-booster zijn ongecontroleerde terugkeer naar de aarde al heeft voltooid, hopelijk veilig. De voorspelling van de terugkeer werd de afgelopen week of zo voortdurend aangepast, totdat de consensus op 30 juli 2022 om 17:08 UTC binnenkwam, hoe dan ook een uur. Dat venster van twee uur zorgt voor VEEL onzekerheid over waar het stuk ruimteschroot van 25 ton zal eindigen. Gezien de laatste voorspelling van The Aerospace Corporation, beslaan de waarschijnlijke oppervlaktepaden een groot deel van de open oceaan, met mogelijk alleen delen van Mexico en Zuid-Amerika in het vizier, samen met delen van Indonesië. Verwacht wordt dat het grootste deel van het materiaal in de enorme booster in de atmosfeer zal verbranden, maar met de grootte van het ding, zou zelfs 20% die op de grond zou komen catastrofaal kunnen zijn, zoals het bijna was in 2020.

[Update: US Space Command confirms that the booster splashed down in the Indian Ocean region at 16:45 UTC. No word yet on how much debris survived, or if any populated areas were impacted.]

Goed nieuws, iedereen – dankzij 3D-printen weten we nu de maximale hoogte van een duik in het water die de gemiddelde mens zonder letsel kan uitvoeren. En het is verrassend klein: 8 meter voor hoofd eerst, 12 meter als je eerst het water breekt met je handen en 15 meter voeten eerst. Houd er rekening mee dat dit voor de gemiddelde persoon is; het record voor het overleven van een duik met de voet eerst is bijna 60 meter, maar dat was door een getrainde duiker. Onderzoekers van Cornell kwamen tot deze cijfers door modellen van menselijke duikers in verschillende poses af te drukken, ze uit te rusten met versnellingsmeters en de metingen die ze kregen te vergelijken met bekende cijfers voor vertragingsletsels. Er was geen sprake van de maximaal te overleven buikflop, maar op basis van anekdotische ervaring uit de eerste hand, zouden we zeggen dat het niet veel meer is dan een meter.

Mensen hebben de afgelopen zestig jaar veel ruimtevaart gemaakt, maar bijna alles is ofwel in een lage baan om de aarde geweest of als langsvluchten van onze buren in het zonnestelsel. Natuurlijk hebben we veel sondes geland, maar meestal op de maan, Mars en een paar gelukkige asteroïden. En Venus, die je soms gemakkelijk vergeet. We werden aan dat feit herinnerd door deze coole video van de Sovjet-landing van Venera 14 in 1982, een van de weinige pogingen om op onze zogenaamde zusterplaneet te landen. De video toont de weinige foto’s die Venera 14 wist te maken voordat ze werd vernietigd door de hitte en druk op Venus, maar de echte traktatie is de geluidsopname die de sonde wist te maken. Venera 14 legde de geluiden vast van zijn eigen operaties op het oppervlak van Venus, inclusief wat klinkt als een pneumatische boor die wordt gebruikt om de regoliet te bemonsteren. Het legde ook vast, zoals de verteller het uitdrukte, “de zachte klap van de Venusiaanse wind” – hoe zachtaardig als ultradicht koolstofdioxide dat heet genoeg is om lood te smelten, hoe dan ook kan zijn.

Dus als je een Tesla koopt, wat krijg je dan eigenlijk? Het lijkt op het eerste gezicht een domme vraag. Je koopt toch een auto? Misschien niet, als de slechte ervaring van een Tesla Model S90-eigenaar een indicatie is. De details zijn moeilijk te volgen als u niet bekend bent met de prijsmodellen van Tesla, maar in wezen heeft elk batterijpakket een maximale capaciteit die beperkt is in software, afhankelijk van het bereik waarvoor u betaalt. De Tesla-eigenaar in kwestie kocht zijn Model S90 tweedehands en kreeg het bereik van 90 kWh dat hij verwachtte. Maar toen hij naar binnen ging om zijn auto te upgraden van 3G-telemetrie, zette Tesla zijn batterij op 60 kWh en eiste $ 4.500 om hem te ontgrendelen.

Gelukkig kon de eigenaar de zaak voorleggen aan Twitter, waar het Hof van Publieke Opinie snel besliste tegen Tesla, die de wijziging zonder aanklacht terugdraaide en zich verontschuldigde voor het misverstand. Goed voor hen, maar het roept veel vragen op over eigendom – het lijkt meer alsof je een beperkt recht geeft om een ​​voertuig te gebruiken in plaats van het volledig te kopen, en dat lijkt zelfs van toepassing te zijn als het voertuig naar de secundaire markt gaat.#Hackadaylinks #juli

Leave a Comment

Your email address will not be published.