Nichelle Nichols, baanbrekende ‘Star Trek’-actrice, sterft op 89-jarige leeftijd

“Gisteravond bezweek mijn moeder, Nichelle Nichols, aan natuurlijke oorzaken en stierf. Haar licht zal echter, net als de oude sterrenstelsels die nu voor het eerst worden gezien, voor ons en toekomstige generaties blijven om ervan te genieten, van te leren en inspiratie op te doen. ‘, zei Johnson in een verklaring die zondag op de officiële site van Nichols werd gedeeld. “Haar leven was een goed geleefd leven en als zodanig een model voor ons allemaal.”

Nichols stierf een natuurlijke dood, zei hij.

Nichols portretteerde communicatieofficier Lt. Nyota Uhura in de “Star Trek” tv-serie en veel van zijn filmuitlopers.

Toen “Star Trek” in 1966 begon, was Nichols een zeldzaamheid op televisie: een zwarte vrouw in een opmerkelijke rol in een prime-time televisieserie. Er waren eerder Afro-Amerikaanse vrouwen op tv geweest, maar ze speelden vaak huishoudelijk personeel en hadden kleine rollen; Nichols’ Uhura was een integraal onderdeel van de multiculturele ‘Star Trek’-crew.

Toer Martin Luther King Jr. noemde het “de eerste niet-stereotypische rol gespeeld door een zwarte vrouw in de televisiegeschiedenis.”

Nichols staat algemeen bekend om zijn deelname aan een van de eerste interraciale kussen op de Amerikaanse televisie toen haar personage James T. Kirk kuste, gespeeld door de blanke Canadese acteur William Shatner. In een interview met CNN in 2014 zei Nichols dat de kusscène “de televisie voor altijd veranderde, en ook de manier waarop mensen naar elkaar keken.”

Na de drie-seizoenenloop van ‘Trek’, wijdde Nichols zich aan het ruimteprogramma. Ze hielp NASA bij het diversifiëren van het bureau en hielp onder meer met het rekruteren van astronauten Sally Ride, Judith Resnik en Guion Bluford.

George Takei, die de stuurman Hikaru Sulu van de USS Enterprise speelde, plaatste een ontroerend eerbetoon aan zijn tegenspeler.

“Ik zal meer te zeggen hebben over de baanbrekende, onvergelijkbare Nichelle Nichols, die de brug met ons deelde als luitenant Uhura van de USS Enterprise, en die vandaag op 89-jarige leeftijd is gepasseerd,” schreef Takei op Twitter. “Want vandaag is mijn hart zwaar, mijn ogen stralen als de sterren waar je nu tussen rust, mijn beste vriend.”

“We hebben lang geleefd en waren voorspoedig samen”, voegde hij eraan toe met een foto van het paar dat de iconische Vulcan-groet maakte.

Het National Air and Space Museum noemde Nichols “een inspiratie voor velen, niet alleen voor haar baanbrekende werk aan Star Trek, maar ook door haar werk met NASA om vrouwen en mensen van kleur te rekruteren om te solliciteren om astronaut te worden” op Twitter.
Stacey Abrams, de Democratische gouverneur-kandidaat in Georgië, plaatste ook een eerbetoon aan de actrice. “Godspeed to Nichelle Nichols, kampioen, krijger en geweldige acteur”, schreef Abrams op Twitter naast een foto van zichzelf met Nichols. “Haar vriendelijkheid en moed verlichtten het pad voor velen. Moge ze voor altijd tussen de sterren wonen.”

Nichols werd geboren als Grace Dell Nichols in de buurt van Chicago in 1932. (Ongelukkig met Grace, nam ze de naam Nichelle aan toen ze een tiener was.) Haar grootvader was een blanke zuiderling die met een zwarte vrouw trouwde, wat een breuk in zijn familie veroorzaakte.

Gezegend met een stembereik van vier octaven, trad Nichols op in lokale clubs tegen de tijd dat ze 14 was. Een van de artiesten die ze ontmoette was Duke Ellington, die haar later meenam op tournee. Ze werkte ook veel in clubs in Chicago en in het theater.

Ze verhuisde begin jaren ’60 naar Los Angeles en kreeg een rol in een Gene Roddenberry-serie, ‘The Lieutenant’. Een aantal “Star Trek”-veteranen, waaronder Leonard Nimoy, Walter Koenig en Majel Barrett, werkten ook aan de show.

Toen Roddenberry ‘Trek’ aan het maken was, herinnerde hij zich Nichols. Ze was in Europa toen ze werd gebeld.

“(Mijn agent zei): ‘Ze doen ‘Star Trek’ en ik wist niet wat een ‘Star Trek’ was’, zei ze in een interview met de Television Academy.

Uhura stond niet in het originele script en Nichols was verantwoordelijk voor de naam. Ze las een boek genaamd “Uhuru” – “vrijheid” in het Swahili – en stelde voor dat haar personage de naam zou aannemen. Roddenberry vond het te hard.

“Ik zei: ‘Nou, waarom verander je het niet, verzacht je het einde met een ‘A’, en het wordt Uhura?’ ” herinnerde ze zich. “Hij zei: ‘Dat is het, dat is jouw naam! Je hebt het genoemd; het is van jou.’ ”

Nichols wordt overleefd door haar zoon, Kyle Johnson.#Nichelle #Nichols #baanbrekende #Star #Trekactrice #sterft #89jarige #leeftijd

Leave a Comment

Your email address will not be published.