‘To Kill a Mockingbird’ zal niet heropenen op Broadway

Opmerking

“To Kill a Mockingbird”, de veelgeprezen toneelbewerking van schrijver Aaron Sorkin van de roman van Harper Lee uit 1960, zal toch niet terugkeren naar Broadway. Te midden van een golf van covid-infecties op Broadway afgelopen winter, en na het vertrek van Jeff Daniels op 2 januari als Atticus Finch, de show werd op 16 januari onderbroken, met de bedoeling om het later dit jaar terug te brengen. Het meest recente plan was om op 2 november te heropenen in het Music Box Theatre in New York.

Maar eind donderdag stuurden Sorkin en Bartlett Sher, de regisseur van het stuk, een brief naar de cast en crew, waarin ze zeiden dat ze “diepbedroefd” waren om aan te kondigen dat de show niet zou terugkeren, ondanks maandenlange planning. Ze gaven producer Scott Rudin de schuld, die nog steeds de rechten op het stuk bezit en die, volgens Sorkin en Sher, de heropening van het stuk verhinderde.

“Bart en ik, evenals onze agenten en advocaten, hebben alles geprobeerd wat we konden bedenken om het obstakel te overwinnen en het spel weer op de been te krijgen. We konden het niet doen’, schreef Sorkin in het bericht, dat werd verkregen door The Washington Post. “[We] rouwen om het verlies van alle banen – op het podium, backstage en front of house – die zojuist zijn verdwenen, … we rouwen om het verlies van een geweldige show en van onze kans om opnieuw samen te komen en opnieuw contact te maken over deze buitengewone productie waarvan we allemaal weten dat het ons leven heeft veranderd en het leven van iedereen die het is komen zien.”

Een resonerende ‘Mockingbird’ herinnert aan Amerikaans racisme toen – en nu

De Broadway-show, die in 2018 opende in Shubert Theatre, was een pre-pandemische hit. Na de hervertelling van Lee’s geliefde roman over het proces tegen Tom Robinson – een zwarte man in Alabama uit de jaren dertig die ten onrechte wordt beschuldigd van verkrachting – met de nadruk op Robinsons advocaat Atticus Finch, werd het stuk geprezen omdat het op een meer genuanceerde manier met racisme omging dan zijn bronmateriaal deed. Het werd het best scorende Amerikaanse toneelstuk in de geschiedenis van Broadway, bracht meer dan $ 40 miljoen op in 27 weken en werd genomineerd voor negen Tony Awards. (Celia Keenan-Bolger) won voor haar vertolking van Finch’s dochter Scout.) In de jaren daarna is de show op een nationale tournee gegaan en is er een productie geopend in het Londense West End.

Maar onlangs werd de Broadway-productie gehinderd door controverse over Rudin, die werd geconfronteerd met beschuldigingen van beledigend gedrag, zoals beschreven in een Hollywood Reporter-verhaal vorig jaar. Als reactie op de beschuldigingen stapte Rudin uit zijn producties, waaronder ‘To Kill A Mockingbird’ en ‘The Book of Mormon’. Vorig jaar ging ‘West Side Story’, een andere door Rudin geproduceerde show, ook niet opnieuw open zoals gepland.

In hun brief zeiden Sorkin en Sher dat Rudin zich op het laatste moment als producer had “herplaatst”. “Om redenen die, eerlijk gezegd, voor ons beiden onbegrijpelijk zijn, heeft hij de heropening van het stuk tegengehouden”, schreven ze. Rudin schreef de beslissing toe aan financiële zorgen en zei in een e-mail aan Sorkin en Sher dat hij “een gebrek aan vertrouwen had in het klimaat voor toneelstukken volgende winter”, en “niet geloofde dat een hermontage van ‘Mockingbird’ competitief zou zijn geweest op de markt”, aldus de New York Times.

Sorkin en Sher hadden aan de show gewerkt met producer Orin Wolf, die was geïnstalleerd na het vertrek van Rudin, en die ze in hun brief hadden gecrediteerd om de productie klaar te maken voor heropening. Hun relatie met Rudin was maanden eerder verzuurd. In september vertelde Sorkin aan Vanity Fair dat hij zijn eigen gevallen van een “hogere klasse van pesten” door Rudin had meegemaakt, maar afzag van verder commentaar en zei dat de producer “kreeg wat hij verdient”.

In het Hollywood Reporter-verhaal wordt Rudin beschreven als ‘losgeslagen’. De producent zou ooit hard genoeg op een computerscherm op de hand van een assistent hebben geslagen om bloed af te nemen – een van de zogenaamde “driftbuien” die in het stuk worden beschreven.

De waarheden die ‘To Kill a Mockingbird’ vertelt over blanke mensen

De beslissing om Broadway’s “To Kill a Mockingbird” te sluiten, heeft geen invloed op de nationale tour, die eerder deze zomer naar DC kwam, en evenmin voor shows in het Londense Gielgud Theatre, waar het in maart van dit jaar debuteerde.

Het nieuws komt omdat Lee’s originele “To Kill a Mockingbird”-verhaallijn onder de loep is genomen, waarbij sommige scholen het boek uit hun leerplannen hebben verwijderd en de karakterisering van Atticus Finch als een “blanke redder” noemen. In het stuk verdeelt Sorkin de vertelling over drie volwassen personages – Scout, haar broer Jem en hun beste vriend Dill, die terugkijken op het verleden – en creëert een complexere weergave van Finch. De theatercriticus van The Post, Peter Marks, prees de show toen deze op Broadway opende en schreef dat Atticus “is losgerukt van zijn geloof in de goedheid van de mensheid naar een meer nuchtere beoordeling van de grenzen van menselijk fatsoen.”

In een interview in 2018 met The Hollywood Reporter sprak Sorkin over zijn veranderingen in het verhaal: “In het boek heb je een man die alle antwoorden heeft,” zei hij, “En in het stuk heb je een man die worstelen met de vragen.”

#Kill #Mockingbird #zal #niet #heropenen #Broadway

Leave a Comment

Your email address will not be published.