Celtics grote Russell, 11-voudig kampioen, sterft op 88

Bill Russell, de hoeksteen van de Boston Celtics-dynastie die tijdens zijn carrière acht opeenvolgende titels en 11 overall won, stierf zondag. De Hall of Famer was 88.

Russell stierf “vreedzaam” met zijn vrouw, Jeannine, aan zijn zijde, een verklaring geplaatst op sociale media lees. De regelingen voor zijn herdenkingsdienst worden binnenkort bekend gemaakt, aldus de verklaring.

“Maar ondanks alle overwinningen, is Bill’s begrip van de strijd wat zijn leven verlichtte. Van het boycotten van een oefenwedstrijd uit 1961 om te lang getolereerde discriminatie te ontmaskeren, tot het leiden van Mississippi’s eerste geïntegreerde basketbalkamp in het brandbare kielzog van Medgar [Evers’] moord, tot tientallen jaren van activisme dat uiteindelijk werd erkend door zijn ontvangst van de Presidential Medal of Freedom … Bill riep onrecht uit met een meedogenloze openhartigheid dat hij van plan was de status-quo te verstoren, en met een krachtig voorbeeld dat, hoewel nooit zijn nederige bedoeling, zal voor altijd inspireren tot teamwerk, onbaatzuchtigheid en doordachte verandering”, staat in de verklaring.

“Bill’s vrouw, Jeannine, en zijn vele vrienden en familie, bedankt voor het houden van Bill in je gebeden. Misschien herbeleef je een of twee van de gouden momenten die hij ons gaf, of herinner je je zijn kenmerkende lach toen hij verheugd was om het echte verhaal uit te leggen achter hoe die momenten zich ontvouwden. En we hopen dat ieder van ons een nieuwe manier kan vinden om te handelen of te spreken met Bill’s compromisloze, waardige en altijd constructieve toewijding aan het principe. Dat zou een laatste en blijvende overwinning zijn voor onze geliefde #6. “

Gedurende een periode van 15 jaar, beginnend met zijn junior jaar aan de Universiteit van San Francisco, had Russell de meest opmerkelijke carrière van alle spelers in de geschiedenis van teamsporten. Bij USF was hij tweevoudig All-American, won twee opeenvolgende NCAA-kampioenschappen en leidde het team naar 55 opeenvolgende overwinningen. En hij won een gouden medaille op de Olympische Spelen van 1956.

Tijdens zijn 13 jaar in Boston droeg hij de Celtics 12 keer naar de NBA Finals en won hij het kampioenschap 11 keer.

NBA-commissaris Adam Silver noemde Russell zondag in een verklaring “de grootste kampioen in alle teamsporten”.

“Ik koesterde mijn vriendschap met Bill en was opgewonden toen hij de Presidential Medal of Freedom ontving. Ik noemde hem vaak Babe Ruth uit basketbal omdat hij de tijd overstak. Bill was de ultieme winnaar en volmaakte teamgenoot, en zijn invloed op de NBA zal voelbaar zijn voor altijd”, zei Silver.

Russell, vijfvoudig MVP en twaalfvoudig All-Star, was een griezelige schotblokker die een revolutie teweegbracht in NBA-verdedigingsconcepten. Hij eindigde met 21.620 rebounds in zijn carrière – een gemiddelde van 22,5 per wedstrijd – en leidde de competitie vier keer terug. Hij had 51 rebounds in één wedstrijd en 49 in twee andere en boekte 12 opeenvolgende seizoenen met 1.000 of meer rebounds. Russell scoorde in zijn carrière ook gemiddeld 15,1 punten en 4,3 assists per wedstrijd.

Tot de heldendaden van Michael Jordan in de jaren negentig werd Russell door velen beschouwd als de grootste speler in de geschiedenis van de NBA.

Russell ontving in 2011 de Medal of Freedom van voormalig president Barack Obama, de hoogste burgerlijke onderscheiding van het land. En in 2017 kende de NBA hem de Lifetime Achievement Award toe.

William Felton Russell werd geboren op 12 februari 1934 in Monroe, Louisiana. Zijn familie verhuisde naar de Bay Area, waar hij naar de McClymonds High School in Oakland ging. Hij was een onhandig, onopvallend centrum in het basketbalteam van McClymonds, maar zijn grootte leverde hem een ​​beurs op in San Francisco, waar hij tot bloei kwam.

“Ik was een innovator”, vertelde Russell in 2011 aan The New York Times. “Ik begon schoten te blokkeren, hoewel ik daarvoor nog nooit schoten had zien blokkeren. De eerste keer dat ik dat deed in een wedstrijd, belde mijn coach een time-out en zei: ‘Nee goede verdedigende speler verlaat ooit zijn voeten.'”

Russell deed het toch, en hij werkte samen met guard KC Jones om de Dons naar 55 opeenvolgende overwinningen en nationale titels te leiden in 1955 en 1956. (Jones miste vier wedstrijden van het 1956-toernooi omdat zijn geschiktheid was verlopen.) Russell werd uitgeroepen tot het NCAA-toernooi Meest opvallende speler in 1955. Daarna leidde hij het Amerikaanse basketbalteam naar de overwinning op de Olympische Spelen van 1956 in Melbourne, Australië.

Nu de NBA-trekking van 1956 nadert, stond Celtics-coach en algemeen manager Red Auerbach te popelen om Russell aan zijn opstelling toe te voegen. Auerbach had een hoog scorende offensieve machine gebouwd rond bewakers Bob Cousy en Bill Sharman en ondermaatse centrum Ed Macauley, maar dacht dat de Celtics de verdediging en het terugkaatsen misten die nodig waren om ze om te vormen tot een club van kampioenschapsklasse. Russell, vond Auerbach, was het ontbrekende stukje van de puzzel.

Nadat de St. Louis Hawks Russell in het ontwerp hadden geselecteerd, beraamde Auerbach een ruilhandel om Russell voor Ed Macauley te laten landen.

Boston’s startende vijf van Russell, Tommy Heinsohn, Cousy, Sharman en Jim Loscutoff was een eenheid met een hoog octaangehalte. De Celtics boekten het beste record in het reguliere seizoen in de NBA in 1956-57 en walsden door de play-offs voor hun eerste NBA-titel, waarbij ze de Hawks versloegen.

In een rematch in de finale van 1958 splitsten de Celtics en Hawks de eerste twee wedstrijden in Boston Garden. Maar Russell liep een enkelblessure op in Game 3 en was de rest van de serie niet effectief. The Hawks won uiteindelijk de reeks in de zes wedstrijden.

Russell en de Celtics hadden daarna een wurggreep op de NBA Finals, wonnen 10 titels in 11 jaar en gaven professioneel basketbal een niveau van prestige dat het voorheen niet had genoten.

In het proces bracht Russell een revolutie teweeg in het spel. Hij was een 6-foot-9 center wiens bliksemreflexen het blokkeren van schoten en andere defensieve manoeuvres brachten die een fast-break-offensief in volle ontwikkeling brachten.

In 1966, na acht opeenvolgende titels, stopte Auerbach als coach en benoemde Russell als zijn opvolger. Het werd geprezen als een sociologische vooruitgang, aangezien Russell de eerste zwarte coach was van een Major League-team in welke sport dan ook, laat staan ​​een zo onderscheiden team. Maar noch Russell noch Auerbach zagen de beweging op die manier. Ze vonden dat dit gewoon de beste manier was om te blijven winnen, en als speler-coach won Russell de komende drie jaar nog twee titels.

Hun grootste tegenstander was leeftijd. Nadat hij in 1969 op 35-jarige leeftijd zijn 11e kampioenschap won, ging Russell met pensioen, wat leidde tot een mini-rebuild. Tijdens zijn 13 seizoenen was de NBA uitgebreid van acht teams naar 14. Russell’s Celtics-teams hoefden nooit meer dan drie play-offrondes te overleven om een ​​titel te winnen.

“Als Bill Russell vandaag terug zou komen met dezelfde uitrusting en dezelfde denkkracht, dezelfde persoon als toen hij in 1956 in de NBA landde, zou hij de beste rebounder in de competitie zijn”, zei Bob Ryan, een voormalig Celtics-speler. beatschrijver voor The Boston Globe, vertelde de San Francisco Chronicle in 2019. “Als atleet was hij zijn tijd zo ver vooruit. Hij zou drie, vier of vijf kampioenschappen winnen, maar geen elf in 13 jaar, natuurlijk.”

Samen met meerdere titels, werd Russell’s carrière ook gedeeltelijk bepaald door zijn rivaliteit tegen Wilt Chamberlain.

In het seizoen 1959-1960 debuteerde de 7-foot-1 Chamberlain, die in zijn rookiejaar gemiddeld een record van 37,6 punten per wedstrijd had, zijn debuut bij de Philadelphia Warriors. Op 7 november 1959 organiseerde Russell’s Celtics Chamberlain’s Warriors, en experts noemden de match-up tussen de beste offensieve en defensieve centra “The Big Collision” en “Battle of the Titans”. Terwijl Chamberlain Russell versloeg met 30-22, wonnen de Celtics 115-106, en de wedstrijd werd een ‘nieuw begin van basketbal’ genoemd.

De match-up tussen Russell en Chamberlain werd een van de grootste rivaliteiten van basketbal. Een van de titels van de Celtics kwam in 1964 tegen de Warriors-teams van Chamberlain in San Francisco.

Hoewel Chamberlain in de loop van hun 142 onderlinge duels in hun carrière een outrebound had en beter scoorde dan Russell (28,7 rebounds per wedstrijd tot 23,7, 28,7 punten per wedstrijd tot 14,5) en hun hele carrière (22,9 RPG tot 22,5, 30,1 PPG tot 15,1), Russell kreeg meestal de knipoog als de betere algemene speler, vooral omdat zijn teams 87 (61%) van die games wonnen.

In de achtste play-offreeks tussen de twee wonnen Russell en de Celtics er zeven. Russell heeft 11 kampioenschapsringen; Chamberlain heeft er maar twee.

“Ik was de slechterik omdat ik zoveel groter en sterker was dan wie dan ook”, vertelde Chamberlain in 1995 aan de Boston Herald. geweldig gelachen.Bovendien speelde hij in het beste team ooit.

“Mijn team verloor en dat van hem was aan het winnen, dus het zou logisch zijn dat ik jaloers zou zijn. Niet waar. Ik ben meer dan tevreden met de manier waarop de dingen zijn verlopen. Hij was over het algemeen veruit de beste, en dat hielp alleen maar het beste in mij naar boven.”

Nadat Russell zich terugtrok uit basketbal, en zijn plaats in de geschiedenis ervan veilig was, begaf hij zich naar bredere sferen, presenteerde radio- en televisietalkshows en schreef krantencolumns over algemene onderwerpen.

In 1973 nam Russell de Seattle SuperSonics over, toen een 6-jarige expansiefranchise die nooit de play-offs had gehaald, als coach en algemeen manager. Het jaar daarvoor hadden de Sonics 26 wedstrijden gewonnen en 350 seizoenskaarten verkocht. Onder Russell wonnen ze 36, 43, 43 en 40, waarmee ze twee keer de play-offs haalden. Toen hij ontslag nam, hadden ze een solide basis van 5.000 seizoenskaarten en het materiaal om de komende twee jaar de NBA Finals-serie te bereiken.

Russell raakte naar verluidt gefrustreerd door de onwil van de spelers om zijn teamconcept te omarmen. Sommigen suggereerden dat het probleem Russell zelf was; er werd gezegd dat hij afstandelijk en humeurig was en niets anders kon accepteren dan de traditie van de Celtics. Ironisch genoeg leidde Lenny Wilkens twee jaar later Seattle naar een kampioenschap en predikte hetzelfde teamconcept dat Russell tevergeefs had geprobeerd bij te brengen.

Een decennium nadat hij Seattle had verlaten, probeerde Russell nog een keer te coachen, waarbij hij Jerry Reynolds verving als coach van de Sacramento Kings in het begin van het seizoen 1987-88. Het team strompelde naar een record van 17-41 en Russell vertrok halverwege het seizoen.

Tussen de coachingstints door was Russell het meest zichtbaar als kleurencommentator bij basketbalwedstrijden op televisie. Een tijdlang werd hij gekoppeld aan de al even botte Rick Barry, en het duo gaf brutaal openhartig commentaar op het spel. Russell voelde zich echter nooit op zijn gemak in die omgeving en legde aan de Sacramento Bee uit: “De meest succesvolle televisie wordt gemaakt in acht seconden gedachten, en de dingen die ik weet over basketbal, motivatie en mensen gaan dieper dan dat.”

Hij speelde ook met acteren, trad op in een Seattle Children’s Theatre-show en een aflevering van ‘Miami Vice’, en hij schreef een provocerende autobiografie, ‘Second Wind’.

In 1974 werd Russell verkozen tot de Naismith Memorial Basketball Hall of Fame en in 1980 werd hij verkozen tot Greatest Player in the History of the NBA door de Professional Basketball Writers Association of America. Hij maakte deel uit van het 75th Anniversary Team dat in oktober 2021 door de NBA werd aangekondigd.

In 2013 eerde Boston Russell met een standbeeld op City Hall Plaza.#Celtics #grote #Russell #11voudig #kampioen #sterft

Leave a Comment

Your email address will not be published.