Starbucks-unie vraagt ​​koffiegigant om loonsverhogingen en voordelen voor vakbondswinkels uit te breiden

Nu de loonsverhogingen maandag in Starbucks-cafés in de VS van start gaan, vragen arbeidsorganisatoren de koffiegigant om de voordelen ook uit te breiden naar vakbondswinkels zonder het onderhandelingsproces te doorlopen.

Het verzoek komt nadat Starbucks in mei aankondigde dat het eind dit jaar de lonen voor werknemers zou verhogen en andere voordelen zou toevoegen, zoals fooien met creditcards. Maar de in Seattle gevestigde koffieketen zei dat het de verbeterde voordelen niet zou bieden aan werknemers in vakbondswinkels, omdat het moet onderhandelen om dergelijke veranderingen door te voeren.

In een brief aan Starbucks-CEO Howard Schultz, verkregen door CNBC, zei Workers United dat het bedrijf legaal voordelen kan bieden aan werknemers in vakbondswinkels zonder te onderhandelen, zolang de vakbond ermee instemt. In de brief wordt gewezen op andere bedrijfsbrede voordelen die de afgelopen maanden zijn aangekondigd, waaronder snellere opbouw van ziektedagen en vergoeding van medische reizen voor werknemers die abortus of genderbevestigende zorg zoeken.

“Workers United weigert toe te kijken terwijl Starbucks cynisch alleen nieuwe voordelen belooft aan niet-vakbondswerkers en deze aan onze leden achterhoudt”, aldus de brief van Lynne Fox, president van Workers United, aan Schultz vorige maand.

In de brief staat dat de vakbond geen afstand doet van enige andere onderhandelingsverplichting die Starbucks heeft volgens de federale wetgeving.

Volgens de National Labour Relations Board hebben tot nu toe ongeveer 200 Starbucks-winkels zich aangesloten bij een vakbond, terwijl 40 hebben gestemd om niet lid te worden. Starbucks heeft ongeveer 9.000 locaties in de VS

Toen Starbucks benaderd werd over het verzoek van de vakbond, wees Starbucks op een factsheet op haar website waarin staat: “De wet is duidelijk: als een winkel eenmaal lid is van een vakbond, zijn er geen wijzigingen in de voordelen toegestaan ​​zonder collectieve onderhandelingen te goeder trouw.”

De site van het bedrijf zegt dat werknemers toegang hebben tot Starbucks-voordelen die van kracht waren toen het vakbondsverzoek werd ingediend, maar dat er over eventuele latere wijzigingen in lonen, voordelen en arbeidsvoorwaarden moet worden onderhandeld.

Arbeidsadvocaten zeggen dat de zaak zou kunnen eindigen voor een bestuursrechter bij de National Labor Relations Board.

“Zodra een vakbond is gecertificeerd, is een werkgever verplicht om met die vakbond te onderhandelen voordat hij de arbeidsvoorwaarden wijzigt”, zegt Stephen Holroyd, advocaat bij Jennings Sigmond, die vakbonden heeft vertegenwoordigd en voor de NLRB heeft gewerkt.

Maar hij zei dat de vakbond de voordelen groen licht geeft zonder te onderhandelen, de situatie verandert, en dat het zou kunnen beweren dat Starbucks de voordelen achterhoudt vanwege zijn organisatiecampagne.

Daniel Sobol, een advocaat bij Stevens & Lee die bedrijven heeft vertegenwoordigd in vakbondszaken, zei dat de NLRB en federale rechtbanken het niet eens zijn over de kwestie.

“Als [ benefit enhancements are] alleen gedaan om vakbonden te koelen, dat zou een probleem kunnen zijn”, zei hij. Maar aangezien werkgevers de lonen aanpassen in de inflatoire omgeving, zei hij dat Starbucks misschien niet verplicht is om de loonsverhogingen te geven aan vakbondsleden.

Gabe Frumkin, een advocaat van Starbucks Workers United, zei dat het duidelijk is dat de voordelen worden aangeboden als reactie op de vakbondsactie. Hij zei dat Workers United twee aanklachten heeft ingediend die verband houden met de aankondigingen van lonen en voordelen van Starbucks voor niet-vakbondswinkels en verdere opties overweegt.

Catherine Creighton, directeur van de Cornell University’s Industrial and Labor Relations school in Buffalo, New York, zei dat de wet bedrijven verplicht om vakbonden op de hoogte te stellen van een nieuw voordeel en de mogelijkheid om erover te onderhandelen. Maar ze zei dat, “als de vakbond zegt dat ze geen bezwaar hebben, dan kan de werkgever hen dat voordeel absoluut geven.”

De loonsverhogingen die deze week van kracht worden, omvatten een verhoging van ten minste 5%, of een verschuiving naar 5% boven het markttarief, indien dit hoger is, voor werknemers met ten minste twee jaar ervaring. Werknemers met meer dan vijf jaar ervaring krijgen een loonsverhoging van ten minste 7%, of gaan naar 10% boven het markttarief, afhankelijk van wat het hoogste is. De verhogingen komen bovenop een eerder aangekondigde stijging die deze maand ingaat en die de lonen op nationaal niveau naar een minimum van $ 15 per uur brengt. Die verhoging is er voor winkels die niet zijn begonnen met organiseren voordat deze bekend werd gemaakt.

Starbucks heeft gezegd dat het van plan is om tijdens het fiscale jaar 2022 $ 1 miljard te besteden aan loonsverhogingen, verbeterde training en winkelinnovatie. Toen Schultz voor de derde keer terugkeerde naar zijn rol als CEO, schortte hij het terugkoopprogramma van het bedrijf op om te investeren in werknemers en winkels.

#Starbucksunie #vraagt #koffiegigant #loonsverhogingen #voordelen #voor #vakbondswinkels #uit #breiden

Leave a Comment

Your email address will not be published.