Indonesische regering blokkeert Steam, Epic en Nintendo voor 270 miljoen mensen

Afbeelding voor artikel getiteld Indonesische regering blokkeert Steam, Epic & Nintendo voor 270 miljoen mensen

In het weekend begon de Indonesische regering met het blokkeren van websites of diensten die zich niet hadden geregistreerd als onderdeel van de nieuwe “internetcontrole”-wetten. Dat werd uiteindelijk veel, inclusief alles van Steam tot de Epic Games Store tot Nintendo Online tot de platforms van EA en Ubisoft.

Het Indonesische ministerie van Communicatie en Informatietechnologie (Kominfo) nam de stappen na de invoering van strikte nieuwe wetten, die volgens de regering onderdeel zijn van een hardhandig optreden tegen alles wat online verschijnt dat “onwettig wordt geacht”, en waarvoor een online serviceplatform of provider die dergelijke “onwettige” inhoud om het te verwijderen binnen 24 uur (of vier als het als “dringend” wordt beschouwd).

Om zich aan die wetten te houden, moesten internationale bedrijven die in Indonesië actief zijn, zich voor het weekend hebben aangemeld, en het is niet verwonderlijk gezien de ingrijpende bevoegdheden die velen hebben gekozen om dat niet te doen, althans voorlopig. Als reactie zijn niet-deelnemende diensten geblokkeerd voor Indonesische IP’s, wat betekent dat naast bredere, meer reguliere bedrijven zoals PayPal en Yahoo, ook een groot aantal spelplatforms is afgesloten.

Terwijl PayPal tijdelijk werd hersteld (om klanten in staat te stellen hun geld van het platform te halen), zijn de gokwinkels en platforms sinds het weekend donker (de registratiedeadline van de nieuwe wet verstreek op 27 juli).

Net zo Wereldwijde stemmen opsommenzijn deze wetten zowel binnen als buiten Indonesië tegengewerkt sinds ze voor het eerst werden aangekondigd:

De verplichte registratie van particuliere elektronische systeembeheerders (ESO’s) is vastgelegd in de Ministeriële Regeling 5 (MR5) van december 2020. De gewijzigde versie, Ministeriële Regeling 10 (MR10), werd in mei 2021 vrijgegeven.

Zowel MR5 als MR10 zijn consequent tegengewerkt door de media, maatschappelijke groeperingen en mensenrechtenverdedigers voor het bevatten van bepalingen die een bedreiging vormen voor de vrijheid van meningsuiting.

Human Rights Watch hebben zei van de wetten:

MR5 is zeer problematisch, omdat het overheidsinstanties al te ruime bevoegdheden geeft om online-inhoud te reguleren, toegang te krijgen tot gebruikersgegevens en bedrijven te straffen die zich niet aan de regels houden…Ministeriële verordening 5 is een mensenrechtenramp die de vrijheid van meningsuiting in Indonesië zal verwoesten, en zou niet mogen in zijn huidige vorm worden gebruikt.

Hoewel dit niet een markt is die normaal gesproken in de krantenkoppen staat, is dit belangrijk nieuws omdat Indonesië met zijn grote bevolking (met 270 miljoen het vierde meest bevolkte land op aarde) een enorm markt voor online diensten. Net zo de diplomaat aanwijzen“Indonesië blijft een van de grootste internetmarkten ter wereld, met de op twee na grootste populatie Facebook-gebruikers en komt ook in de top 10 voor gebruikers van YouTube, TikTok, Twitter, Instagram en WhatsApp”.

Geen van de momenteel getroffen services is: verboden; ze zijn technisch gezien gewoon beperkt totdat ze zich aanmelden bij Kominfo of de wet wordt gewijzigd (of ingetrokken). Sommige van de bedrijven die hebben aangemeld zijn onder meer Google, Roblox en Riot Games (League of Legends, Valorant). En hoewel directe toegang tot services zoals Steam momenteel niet beschikbaar is, zijn Indonesische gamers dat naar verluidt al hier omheen komen door een VPN te gebruiken.

#Indonesische #regering #blokkeert #Steam #Epic #Nintendo #voor #miljoen #mensen

Leave a Comment

Your email address will not be published.