Caleb heeft de ultieme identiteitscrisis op een bijzonder grimmige Westworld

Caleb, in een ziekenhuisjas, kruipt verwoed weg van een geheel witte Drone Host door een gang.

Schermafbeelding: HBO

“Ik weet alleen wat ik me vertel.”

Afbeelding voor artikel getiteld Caleb heeft de ultieme identiteitscrisis op een bijzonder grimmige Westworld

Deze korte, verbluffende dialoog wordt gesproken door Caleb (Aaron Paul) tegen Caleb (nog steeds Aaron Paul), die beiden – samen met vele andere Calebs – zich in een unieke hel bevinden in ‘Fidelity’. Hij is al geconfronteerd met het verwoestende nieuws dat hij Hale (Tessa Thompson) er niet van heeft kunnen weerhouden de wereld over te nemen 23 jaar geledenmaar de zaken slagen erin om erger te worden wanneer hij ontdekt dat hij een gastheer is die niet heeft gepresteerd trouwhij begint defect te raken.

Hale heeft de moeite genomen om 277 eerdere exemplaren van Caleb te maken omdat ze wanhopig probeert te ontdekken hoe hij haar mind-control-parasiet kon weerstaan, en zo de eerste Outlier werd. Haar hoop is dat als ze erachter komt, ze kan voorkomen dat Uitschieters haar Hosts ‘infecteren’ en ervoor zorgen dat ze zelfmoord plegen. Toen hij een mens was, beschimpte Caleb Hale door te beweren dat ze wist hoe hij zich uit haar controle kon bevrijden, dus het enige wat ze hoeft te doen is meer Calebs blijven maken totdat ze het antwoord weet.

Hale vertelt hem dit alles in zijn cel, met een komisch grote zandloper om zijn beginnende ondergang aan te geven. Ze vertelt hem ook dat zijn dochter Frankie (Aurora Perrineau) nog leeft, waardoor Caleb in tranen uitbarst van bitterzoete vreugde, een moment krachtig gespeeld door Paul, zelfs nadat Hale hem beschimpt dat ze een van haar gastheren in Frankie’s Outlier-rebellie heeft geschoven. Nadat Hale is vertrokken, worden de ondoorzichtige ramen van zijn cel helder en krijgt Caleb opnieuw een verontrustende schok – hij is niet de enige. Verschillende andere Host-versies van hem bezetten vergelijkbare cellen, en ze bevinden zich allemaal in verschillende stadia van uiteenvallen.

Het is de eerste van vele vermakelijke en zenuwslopende momenten in “Fidelity” waarin Caleb er met geweld aan wordt herinnerd dat hij niet langer een mens is. Maar gelukkig geeft een bijzonder gedegradeerde versie van Caleb onze Caleb een idee dat hij meer tijd nodig heeft, dus hij controleert de zandloper en vindt er een kleine cartridge in, die hem knock-out slaat, zodat hij blijkt dood te zijn. Een van Hale’s Drone Hosts drukt op de afsluitknop, waardoor er vuurstralen uit het plafond komen. De enige ontsnapping is door een rooster op de vloer… waar op mysterieuze wijze een kleine pijl in is geëtst, die aangeeft hoe het rooster moet worden geopend.

Afbeelding voor artikel getiteld Caleb heeft de ultieme identiteitscrisis op een bijzonder grimmige Westworld

Schermafbeelding: HBO

Wanneer Caleb ontsnapt, valt hij in een stapel botten en as – duidelijk de overblijfselen van Calebs die niet zoveel geluk hadden. Terwijl hij door de ingewanden van het Olympiad Entertainment-gebouw reist, begint hij tekenen te zien dat hij niet de eerste Caleb is die deze exacte ontsnapping heeft gemaakt. Er is een asgrauwe handafdruk op een muur, waar een vorige Caleb zich schrap zette. Na een vechten met een Drone Host, vindt hij een bloedige handafdruk op de muur, wat aangeeft dat een Caleb diezelfde vechtpartij al had meegemaakt en misschien zelfs dezelfde wond had opgelopen.

Maar er gaat niets boven het gruwelijke tafereel dat Caleb aantreft nadat hij in de ventilatieopeningen is gekropen. Er is een stervende Caleb bij een opening, en wanneer onze Caleb ernaar kijkt, ziet hij een gigantische druppel met de bloedige lijken van twee andere Calebs op de grond die zo wanhopig waren om te ontsnappen dat ze de druppel waagden. Gelukkig heeft de stervende Caleb een idee: om als menselijk kussen te fungeren, zodat onze Caleb de val kan overleven. Het is een opoffering, maar de twee Calebs zijn eensgezind in het willen contact opnemen met Frankie. Ze vallen. Onze Caleb leeft. De andere Caleb sterft op gruwelijke wijze. En ten slotte bereikt Caleb het dak van het gebouw, waar hij de radio van een bouwlift gebruikt om een ​​audiobericht naar Frankie te sturen.

Er is geen genie voor nodig om te weten dat Hale Calebs ontsnapping heeft bewerkstelligd; als meerdere vorige Calebs dezelfde route hadden genomen, zou Hale het hebben bedacht voordat hij bij Caleb #278 was gekomen. Ze zou het gebouw zeker hoog en laag hebben doorzocht om er zeker van te zijn dat hij niet echt vrij zou komen. Maar Caleb komt hier pas achter nadat hij zijn bericht heeft afgeleverd, wanneer Hale verschijnt met de cartridge die ze duidelijk in de zandloper heeft achtergelaten, en zegt dat ze lang genoeg heeft gewacht tot hij ver genoeg was, zodat ze de boodschap kan horen in de hoop dat het wat zou bevatten. aanwijzing. Dat doet het niet, dus Hale breekt Calebs nek en laat een nieuwe Caleb Host maken.

Als je er langer dan een minuut over nadenkt, is dit allemaal niet logisch. Waarom maakte Hale de ontsnapping zo uitgebreid? Als alles precies zo moest zijn voor Caleb om een ​​bericht naar Frankie te sturen, betekent dat dan dat ze kopieën van Caleb maakte speciaal om in de andere gevangeniscellen te zijn om hem bang te maken en hem de aanwijzing van de cartridge te geven? Heeft ze de andere Calebs daar neergezet, of liet ze met opzet lijken in het gebouw achter zodat hij ze kon vinden? En waarom liet Hale dit in de echte wereld plaatsvinden in plaats van een simulatie, waardoor kostbare tijd en middelen werden bespaard?

Ik gaf helemaal niets om deze vragen toen ik naar “Fidelity” keek, want nogmaals, het was zo leuk eng, en ik geef er nu slechts gedeeltelijk om. Ik kan altijd wel even met de hand zwaaien naar Westworld wanneer het vermakelijk is. Wat me veel meer irriteert, zijn de twee flashback-scènes die onhandig in de aflevering zijn gepropt. De eerste is van de jonge Frankie die haar knie vilt en weigert erop te lopen. Caleb geeft haar een peptalk, waar hij onthult de ongelooflijk cheesy manier waarop hij Hale’s vliegen kon weerstaan: ‘Weet je wat voor soort persoon niet te verslaan is? Het soort dat niet opgeeft.”

Afbeelding voor artikel getiteld Caleb heeft de ultieme identiteitscrisis op een bijzonder grimmige Westworld

Schermafbeelding: HBO

De tweede speelt de jonge Frankie, net nadat Hale de wereld overnam en de jonge Outlier Jay met haar moeder vond. Nadat ze zijn ontsnapt, zegt Frankie iets over hoe Jay haar nieuwe broer kan zijn, wat Jay boos weerlegt. zijn eigenlijke broer hebben verloren aan Hale’s anti-Outlier machinaties.

Terug naar Frankie en Bernard (Jeffrey Wright) in het heden, op weg naar de verlaten overblijfselen van Mobworld om Maeve (Thandiwe Newton) nieuw leven in te blazen. Frankie is achterdochtig wanneer Bernard onthult hoeveel hij weet over het repareren van Hosts, en nog meer achterdochtig wanneer Bernard op de een of andere manier weet dat zelfs de kamers van Mobworld in staat waren om de gegevens van een persoon onmiddellijk te scannen door de kamer Frankie te laten scannen. Ze wil echter nog steeds dat Maeve herbouwd wordt, want ze herkende haar van lang geleden, toen Maeve langs het huis kwam om hun familie te waarschuwen zich te verstoppen. Als iemand weet wat er met haar vader is gebeurd, denkt Frankie, dan moet het Maeve zijn.

Wanneer de andere rebellen zich bij hen voegen in Mobworld, kondigt Jay (Daniel Wu) aan dat Hale wist dat ze zouden komen, en dat er is een verrader onder hen. Frankie schiet Bernard meteen neer, wie is hij gekoppeld als Host op het moment dat Bernard haar gescande gegevens nam, die konden worden gebruikt om een ​​Host-versie van haar te maken. (Bernards reden om de kopie te maken: “Het is ingewikkeld.” Zucht.) Ze wil echter dat zowel Bernard als Stubbs in ieder geval lang genoeg in leven zijn om Maeve af te maken, tot groot ongenoegen van Jay. Dat geeft Bernard later de kans om Frankie te vertellen dat een van de terugkerende rebellen een van Hale’s Hosts is, maar hij weet op de een of andere manier niet welke het is. Het is Jay, zoals Frankie ontdekt wanneer hij iets zegt over het feit dat hij als een broer voor haar is, wat haar een tip geeft dankzij de stomme flashback van eerder. Ze hebben een groot gevecht, en de opnieuw ontwaakte Maeve doodt Jay en redt Frankie op het laatste moment. Het einde.

Toch is “Fidelity” een effectieve aflevering dankzij de klassieker Westworld hersenkraker van Caleb’s verhaallijn – een goed genoeg dat ik het niet erg vind dat de rest van What the Hell Is Going on With Christina™ nog een week (of langer) wordt uitgesteld. Maar er zijn nog maar twee afleveringen over en de wereld staat nog steeds onder Hale’s duim, Caleb’s niet-functioneel, Christina is waarschijnlijk Dolores maar met haar geheugen gewist, en Bernard vertelt nog steeds niemand wat het plan is. Seizoen vier is een duidelijke verbetering ten opzichte van vorig seizoen, maar het is hoog tijd Westworld neemt het tempo op.

Afbeelding voor artikel getiteld Caleb heeft de ultieme identiteitscrisis op een bijzonder grimmige Westworld

Schermafbeelding: HBO

Diverse overpeinzingen:

  • Bernard vermeldt specifiek dat Hale een van die megasimulators heeft, waardoor ik zelfvoldaan ben over mijn overtuiging dat Dolores erin zit, en verhalen genereert voor de door Hale gecontroleerde mensen in de echte wereld.
  • Je vertelt me ​​dat er technologie is die op afstand mensen kan vinden die zich losmaken van Hale’s mindcontrol, maar er is geen test die onderscheid kan maken tussen een gastheer en een mens? Zou niet iedereen in de opstand zo nu en dan door een metaaldetector moeten lopen?
  • Hoe kunnen de drone-hosts iemand horen knipperen, maar zelfs met die kaart die uitschieters lokaliseert, kunnen ze ze schijnbaar niet anders onderscheiden?
  • Hoe wist Hale dat de rebellen naar de stad zouden komen als ze Jay nog niet had vervangen? En is dit iets zinvols voor het verhaal of gewoon een plotgat? Je weet het echt nooit met Westworld.
  • Een van Calebs herinneringen is dat hij met zijn dochter in een veld liep – en het ziet er… aBijna precies zoals Maeve’s vaak getoonde herinnering aan haar wandelen in een veld met haar dochter. Is dit slechts een parallel, of zijn sommige gegevens van Maeve in de kern van Caleb terechtgekomen?
  • Eten verpleegsters echt de pudding van hun patiënt terwijl ze bewusteloos zijn, of was Calebs toekomstige vrouw gewoon een monster van de hoogste orde?

Wil je meer io9-nieuws? Bekijk wanneer je de laatste kunt verwachten Wonder en Star Wars releases, wat is de toekomst voor de DC Universe op film en tven alles wat u moet weten over Huis van de Draak en Lord of the Rings: The Rings of Power.

#Caleb #heeft #ultieme #identiteitscrisis #een #bijzonder #grimmige #Westworld

Leave a Comment

Your email address will not be published.