J-hope live op Lollapalooza 2022: BTS-rapper arriveert als echte solo-grootheid in de geschiedenismakende headline-set

J-hope is geen onbekende in het schrijven van geschiedenis. Het is iets dat hij meerdere keren heeft gedaan als onderdeel van BTS – meer dan eens YouTube-records breken, de eerste Koreaanse act zijn die de nummer één plek in de Billboard Hot 100 bereikte, en te veel meer onderscheidingen om hier op te noemen. Maar vanavond (31 juli) treedt de rapper, danser en producer in zijn eentje in de schijnwerpers om de eerste Zuid-Koreaanse artiest te worden die headliner is op een hoofdpodium op een groot festival in de VS.

Bovenaan de affiche op het Bud Light Seltzer-podium op de laatste dag van Lollapalooza 2022, voelt de monumentale set van J-hope aan als zowel een triomfantelijke terugkeer als een introductie. Zijn headline-optreden is de eerste live solo-inspanning van een lid van BTS sinds ze in juni aan het “tweede hoofdstuk” van de groep begonnen; een die meer focus op individuele projecten zal leggen. Als hoofdstuk twee een kans is voor de zeven leden om zichzelf te bewijzen als individuele artiesten en als onderdeel van de grootste groep ter wereld, gaat J-hope vanavond meer dan de uitdaging aan.

Dat hij deze volgende stap begint door uit een set te barsten die is gemaakt om eruit te zien als een krik in de doos, voelt symbolisch – alsof hij een nieuw, onbekend terrein betreedt, maar dat explosief en zelfverzekerd doet, in plaats van schuchter op zijn tenen de wijde wereld in te trekken. Pyrotechniek vliegt van het podium op terwijl hij staat en kijkt even naar de enorme menigte die zich voor hem heeft verzameld, voordat hij de recente rock-rap-single ‘MORE’ lanceert en begint te bewijzen dat hij op zo’n enorm platform thuishoort, ongeacht wat hij tot nu toe met zijn hoofdgroep heeft bereikt.

Net zoals zijn debuut solo-album ‘Jack In The Box’ het verhaal van de maker vertelt, zo doet zijn set vanavond dat ook. De eerste helft gaat grotendeels over nieuwer materiaal en de donkere, scherpere stijlen, maar weeft ook in oudere nummers die passen bij een verhaal van ambitie, hebzucht en roem. ‘HANGSANG’ en zijn op sterren gerichte teksten worden uitgezonden voordat ‘POP (Peace Of Piece)’ de wens van de ster laat zien om een ​​artiest te worden die precies kan bieden wat de titel suggereert.

J-hope CREDIT: Josh Brasted/FilmMagic

Terwijl J-hope verder door de voorstelling boort, gaat het verhaal ook verder. Het heldere, licht funky ‘= (Equal Sign)’ deelt een liefdesboodschap die des te mooier klinkt als een menigte het unisono zingt. Na een opruiende ‘brandstichting’ – die begint met een enkele vlam die laait bovenop de krik in de doos op het podium – keert de rapper terug naar de binnenkant van de gigantische speelgoeddoos, om enkele minuten later weer uit te barsten in een nieuwe, witte outfit .

Wat volgt zijn zonniger nummers uit zijn catalogus, beginnend met de tropische remix van BTS’ ‘Dynamite’ voordat hij doorgaat naar ‘Daydream’, waarop hij accepteert dat zijn dromen niet eeuwig zullen duren. Elk wordt versterkt door de toevoeging van een live band die het eerste deel van het optreden harder en zwaarder maakt en het laatste deel meer levendigheid geeft.

J-hope vergeet nooit waar hij vandaan kwam en roept vaak terug naar zijn roots. Tijdens ‘Base Line’ tonen de schermen langs het podium beelden van monumenten en straten in Korea, waaronder Sajik Park Observatory in zijn woonplaats Gwangju. Wanneer hij BTS’ ‘Cypher Pt. 1’ tonen ze clips van hem met zijn zes bandleden. De roots van zijn muziek worden ook niet vergeten – wanneer hij ‘Chicken Noodle Soup’ met speciale gast Becky G tegen het einde van de set uitzendt, zorgt hij ervoor dat DJ Webster en Young B, de schrijvers van het originele gesamplede nummer op het spoor.

Het maakt niet uit of de rapper zich vanavond in donker of licht gebied bevindt, hij zet alles in elk nummer. “Ik stort mijn hart en ziel in mijn muziek”, zegt hij al vroeg tegen het publiek, maar dat is iets dat overduidelijk is als je hem ziet optreden. Wanneer J-hope begint aan een vertolking van een langzaam brandende ‘Safety Zone’, lijkt hij volledig verloren in de muziek, elke beweging die hij maakt verstrengeld met de muziek en de emotie en energie die erin vastzit. Ook zijn set toont op briljante wijze zijn veelzijdigheid – van rockster-rapper die keelklanken schreeuwt in ‘What If…’ en ‘MORE’, gelikte danseres op ‘Dynamite’ en oogverblindende artiest met een aanstekelijke geest op ‘Outro: Ego’ en ‘Hope Wereld’.

In de iets meer dan een uur dat J-hope het podium verlicht, spreekt hij kort met het publiek, verwelkomt zowel ARMY’s als niet-fans en deelt zijn gedachten de hele tijd (“What the fuck… I feel like I’m gonna sterven”, verklaart hij na een energieke ‘Hope World’). Voordat hij afscheid neemt, neemt hij even de tijd om in het Koreaans te praten over zijn reflecties op zijn album en de eer om Lollapalooza te headlinen.

J-hoop
J-hope CREDIT: Michael Hickey/Getty Images

“Voor mezelf die dit moment heeft kunnen overwinnen,” begint hij op een gegeven moment, verwijzend naar de onzekerheden die hij onderweg voelde, “ik ben een beetje verlegen, maar ik wil tegen mezelf zeggen dat ik echt trots op je ben.” Als de opbeurende openingstonen van het laatste nummer ‘Future’ beginnen en de rapper voor de laatste keer wauwt, is het een gevoel waar je het niet anders dan mee eens kunt zijn. Bij Lollapalooza schrijft J-hope opnieuw geschiedenis, maar meer dan dat, hij bewijst precies waartoe hij in staat is, met of zonder iemand naast hem: echte grootsheid.

J-hop speelde:

‘MEER’
‘De doos van Pandora’
‘Basislijn’
‘Cyfer Pt. 1’
‘HANGSANG’
‘POP (Stukje van Vrede)’
‘= (gelijkteken)’
‘HOU OP’
‘Blauwe Kant’
‘Veiligheidszone’
‘Wat als…’
‘Brandstichting’
‘Dynamiet (tropische remix)’
‘Dromen’
‘Outro: Ego’
‘Hoop Wereld’
‘Trivia: Dans gewoon’
‘Kip Noodle Soep’
‘Toekomst’#Jhope #live #Lollapalooza #BTSrapper #arriveert #als #echte #sologrootheid #geschiedenismakende #headlineset

Leave a Comment

Your email address will not be published.