Bill Russell, Boston Celtics-legende en 11-voudig NBA-kampioen, sterft op 88

Bill Russell, een NBA-legende die de Boston Celtics naar een record van 11 kampioenschappen leidde en algemeen wordt beschouwd als een van de grootste basketbalspelers aller tijden, is zondag overleden. Hij was 88.

Russell’s familie maakte zijn dood bekend in een… uitspraak, zeggend dat hij vredig stierf met zijn vrouw Jeannine aan zijn zijde. De familie heeft geen doodsoorzaak bekendgemaakt.

Het 6’10” voormalige centrum domineerde de NBA als een verdedigende en terugkaatsende kracht gedurende zijn 13-jarige carrière, won vijf Most Valuable Player-awards en werd een 12-voudig all-star tussen 1956 en 1969. Hij coachte ook de Celtics over de De laatste drie jaar van zijn spelerscarrière leidde het team naar nog twee titels bovenop de negen die hij als speler veilig stelde. Hij was de eerste zwarte hoofdcoach in de competitie.

NBA-commissaris Adam Silver zei dat Russell “stond voor iets veel groters dan sport: de waarden van gelijkheid, respect en inclusie die hij in het DNA van onze competitie heeft gestempeld.”

“Al bijna 35 jaar sinds Bill zijn baanbrekende carrière als de eerste Black-hoofdcoach van de competitie voltooide, hadden we het geluk hem bij elk groot NBA-evenement te zien, inclusief de NBA Finals, waar hij de Bill Russell Trophy uitreikte aan de Finals MVP,” Silver zei zondag in een verklaring. “Bill was de ultieme winnaar en volmaakte teamgenoot, en zijn invloed op de NBA zal voor altijd voelbaar zijn.”

Russells familie wees ook op zijn lange staat van dienst op het gebied van activisme en sociale rechtvaardigheid en zei dat zijn “begrip van de strijd zijn leven verlichtte”.

“Bill riep onrecht uit met een meedogenloze openhartigheid waarvan hij van plan was de status-quo te verstoren, en met een krachtig voorbeeld dat, hoewel nooit zijn bescheiden bedoeling, voor altijd teamwerk, onbaatzuchtigheid en doordachte verandering zal inspireren”, aldus de familie. “Misschien herbeleef je een of twee van de gouden momenten die hij ons gaf, of herinner je je zijn kenmerkende lach toen hij verheugd was om het echte verhaal achter hoe die momenten zich ontvouwden uit te leggen. En we hopen dat ieder van ons een nieuwe manier kan vinden om te handelen of spreek met Bill’s compromisloze, waardige en altijd constructieve toewijding aan het principe. Dat zou een laatste en blijvende overwinning zijn voor onze geliefde #6.”

In 1980 werd Russell door basketbalschrijvers uitgeroepen tot de grootste speler in de geschiedenis van de NBA. Hij blijft de meest productieve winnaar van de sport en een archetype van onbaatzuchtigheid die won met verdedigen en terugkaatsen terwijl hij het scoren aan anderen overliet. Vaak betekende dat Wilt Chamberlain, de enige speler van die tijd die een waardige rivaal was voor Russell.

Maar Russell domineerde in de enige stat waar hij om gaf: 11 kampioenschappen tegen twee.

Boston basketbalcoach Bill Russell en Emmette Bryant
Boston Celtics-speler-coach Bill Russell en bewaker Emmette Bryant gaan naar de douches nadat de Celtics op 5 mei 1969 de Los Angeles Lakers met 108-106 hadden verslagen om hun elfde NBA-kampioenschap te veroveren.

Bettmann


De inwoner van Louisiana heeft ook een blijvende indruk achtergelaten als zwarte atleet in een stad – en land – waar racen vaak een vlampunt is. Hij was bij de Mars in Washington in 1963, toen Martin Luther King Jr. zijn “I Have a Dream”-toespraak hield, en hij steunde Muhammad Ali toen de bokser aan de schandpaal werd genageld omdat hij weigerde in dienst te nemen bij het leger.

In 2011 kende president Barack Obama Russell de Medal of Freedom toe, samen met congreslid John Lewis, miljardairinvesteerder Warren Buffett, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en honkbalgrootheid Stan Musial.

“Bill Russell, de man, is iemand die opkwam voor de rechten en waardigheid van alle mannen”, zei Obama tijdens de ceremonie. “Hij marcheerde met King; hij stond achter Ali. Toen een restaurant weigerde de Black Celtics te bedienen, weigerde hij te spelen in de geplande wedstrijd. Hij verdroeg beledigingen en vandalisme, maar hij bleef zich richten op het maken van de teamgenoten van wie hij hield, betere spelers en maakte het succes mogelijk van zo velen die zouden volgen.”

obamarussell.jpg
President Barack Obama reikt de Medal of Freedom uit aan Bill Russell.

Chip Somodevilla/Getty Images


Op zondag zei Obama in een: uitspraak dat, “zo lang als Bill Russell stond, zijn nalatenschap veel hoger stijgt – zowel als speler als als persoon.

“Misschien meer dan wie dan ook, wist Bill wat er nodig was om te winnen en wat er nodig was om te leiden. Op het veld was hij de grootste kampioen in de geschiedenis van basketbal. Afgezien daarvan was hij een pionier op het gebied van burgerrechten”, schreef Obama.

President Biden noemde Russell zondag een ‘torenhoge kampioen voor vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid’.

“Van een kindertijd in het gesegregeerde Louisiana tot een carrière op de grootste sportpodia op het hoogtepunt van de Civil Rights Movement, werd Bill geconfronteerd met de vijandigheid en haat van racisme die in elk deel van het Amerikaanse leven zijn ingebed. Toch gaf hij nooit op,” De heer Biden schreef. “Gedurende zijn leven dwong hij ons om harde waarheden onder ogen te zien. En op deze dag zijn er generaties Amerikanen die nadenken over wat hij voor hen betekende als iemand die speelde voor de essentiële waarheid dat iedereen recht heeft om met waardigheid te worden behandeld en respect.”

Russell zei dat toen hij opgroeide in het gesegregeerde Zuiden en later Californië, zijn ouders hem het kalme vertrouwen bijbrachten dat hem in staat stelde racistische beschimpingen af ​​te weren.

“Jaren later vroegen mensen me wat ik moest doormaken”, zei Russell in 2008. “Helaas, of gelukkig, heb ik nog nooit iets meegemaakt. Vanaf het eerste moment dat ik leefde was het idee waar mijn moeder en vader van hielden mij.” Het was Russells moeder die tegen hem zei dat hij geen rekening moest houden met opmerkingen van degenen die hem in de tuin zouden zien spelen.

‘Wat ze ook zeggen, goed of slecht, ze kennen je niet,’ herinnerde hij zich dat ze had gezegd. ‘Ze worstelen met hun eigen demonen.’

Maar het was Jackie Robinson die Russell een routekaart gaf voor het omgaan met racisme in zijn sport: “Jackie was een held voor ons. Hij gedroeg zich altijd als een man. Hij toonde me de manier om een ​​man te zijn in de professionele sport.”

Het gevoel was wederzijds, ontdekte Russell toen Robinsons weduwe, Rachel, hem belde en hem vroeg om drager te zijn bij de begrafenis van haar man in 1972.

“Ze hing de telefoon op en ik vroeg mezelf af: ‘Hoe word je een held voor Jackie Robinson?'”, zei Russell. “Ik was zo gevleid.”

William Felton Russell werd geboren op 12 februari 1934 in Monroe, Louisiana. Hij was een kind toen zijn familie naar de westkust verhuisde, en hij ging naar de middelbare school in Oakland, Californië, en vervolgens naar de Universiteit van San Francisco. Hij leidde de Dons naar NCAA-kampioenschappen in 1955 en 1956 en won een gouden medaille in 1956 op de Olympische Spelen van Melbourne in Australië.

Celtics-coach en algemeen manager Red Auerbach begeerde Russell zo dat hij een ruil met de St. Louis Hawks voor de tweede keuze in het ontwerp uitwerkte. Hij beloofde de Rochester Royals, die de nummer 1 oogst bezaten, een lucratief bezoek van de Ice Capades, die ook werden gerund door Celtics-eigenaar Walter Brown. Toch arriveerde Russell in Boston met klachten dat hij niet zo goed was.

“Mensen zeiden dat het een verspilde ontwerpkeuze was, weggegooid geld”, herinnert hij zich. “Ze zeiden: ‘Hij is niet goed. Het enige wat hij kan doen is schoten blokkeren en terugkaatsen.’ En Red zei: ‘Dat is genoeg.'”

De Celtics pakten ook Tommy Heinsohn en KC Jones, Russell’s teamgenoot van de universiteit, op in hetzelfde ontwerp. Hoewel Russell laat bij het team kwam omdat hij de VS naar het Olympisch goud leidde, sloot Boston het reguliere seizoen af ​​met het beste record van de competitie.

De Celtics wonnen het NBA-kampioenschap – hun eerste van 17 – in een dubbele verlenging van de zevende wedstrijd tegen St. Louis Hawks van Bob Pettit. Russell won het volgende seizoen zijn eerste MVP-prijs, maar de Hawks wonnen de titel in een finale-rematch. De Celtics wonnen het allemaal opnieuw in 1959 en begonnen een ongekende reeks van acht opeenvolgende NBA-kronen.

De torenhoge Russell scoorde tijdens zijn 13 seizoenen nooit gemiddeld meer dan 18,9 punten, waarbij hij elk jaar gemiddeld meer rebounds per wedstrijd dan punten scoorde. Gedurende 10 seizoenen maakte hij gemiddeld meer dan 20 rebounds. Hij had ooit 51 rebounds in een spel; Chamberlain heeft het record met 55.

Auerbach ging met pensioen na het winnen van de 1966-titel, en Russell werd de speler-coach – de eerste zwarte hoofdcoach in de geschiedenis van de NBA, en bijna een decennium voordat Frank Robinson de Cleveland Indians van honkbal overnam. Boston eindigde met het beste record in het reguliere seizoen in de NBA, maar de titelreeks eindigde met een verlies voor Chamberlain en de Philadelphia 76ers in de finale van de Eastern Division.

Russell leidde de Celtics terug naar de titels in 1968 en ’69, waarbij hij telkens zeven wedstrijden in de play-offs won tegen Chamberlain. Russell ging na de finale van ’69 met pensioen en keerde terug voor een relatief succesvolle – maar onbevredigende – vierjarige periode als coach en GM van de Seattle SuperSonics en een minder vruchtbaar halfseizoen als coach van de Sacramento Kings.

Russell’s nr. 6-shirt werd in 1972 door de Celtics met pensioen gegaan. Hij verdiende plekken in het 25-jarig jubileumteam van de NBA in 1970, het 35-jarig jubileumteam in 1980 en het 75-jarig jubileumteam. In 1996 werd hij geprezen als een van de 50 beste spelers van de NBA. In 2009 werd de MVP-trofee van de NBA Finals naar hem vernoemd.

In 2013 werd een standbeeld onthuld op Boston’s City Hall Plaza van Russell, omringd door granietblokken met citaten over leiderschap en karakter. Russell werd in 1975 opgenomen in de Basketball Hall of Fame, maar woonde de ceremonie niet bij omdat hij niet de eerste Afro-Amerikaan had mogen zijn die werd gekozen. (Chuck Cooper, de eerste zwarte speler van de NBA, was zijn keuze.)

In 2019 accepteerde Russell zijn Hall of Fame-ring tijdens een besloten bijeenkomst. “Ik vond dat anderen voor mij die eer hadden moeten krijgen”, twitterde hij. “Goed om vooruitgang te zien.”#Bill #Russell #Boston #Celticslegende #11voudig #NBAkampioen #sterft

Leave a Comment

Your email address will not be published.