BP maakt hoogste winst in 14 jaar en haalt $ 8,5 miljard binnen te midden van knijpen in benzinepomp

Opmerking

LONDEN – BP rapporteerde dinsdag een winst van $ 8,5 miljard voor het tweede kwartaal, de grootste meevaller in 14 jaar, waardoor het de nieuwste oliegigant is die profiteert van hogere ruwe prijzen, aangezien de Russische oorlog in Oekraïne de wereldwijde energiemarkten verstoort.

Slechts enkele dagen eerder meldden de twee grootste Amerikaanse oliemaatschappijen – ExxonMobil en Chevron – dat hun winst in het tweede kwartaal ruwweg was verdrievoudigd, terwijl het in Londen gevestigde Shell en het Franse TotalEnergies ook blockbuster-resultaten rapporteerden. De winst in het tweede kwartaal voor die vijf bedrijven bedraagt ​​nu in totaal meer dan $ 55 miljard, wat een verbluffende ommekeer betekent ten opzichte van de eerste maanden van de coronaviruspandemie.

De meevaller komt als consumenten over de hele wereld voelen de angel van de hoogste inflatie in decennia en een crisis in de kosten van levensonderhoud die bijzonder pijnlijk is bij de benzinepomp. De prijs van ruwe olie steeg in maart tot boven $ 120 per vat en opnieuw in juni voordat hij terugviel, en blijft 34 procent hoger dan een jaar geleden. De nationale gemiddelde gasprijs in de Verenigde Staten sprong gelijk op, tot meer dan $ 5 per gallon voor de eerste keer, meldde AAA, hoewel de prijzen nu dalen.

President Biden heeft de industrie gewaarschuwd dat hij alle opties overweegt om zijn winst te beteugelen als de gasprijzen hoog blijven. De president en andere democraten hebben consequent tekeergegaan tegen de inkomsten van de olie-industrie in een tijd waarin chauffeurs moeite hebben om de kosten van het tanken te dekken.

Hoewel de instrumenten van Biden beperkt zijn – er is niet genoeg steun van het congres om zijn plan voor een onverwachte winstbelasting te bevorderen – zou dat kunnen veranderen als hij een “klimaatnoodsituatie” afkondigt, zoals de regering heeft gezegd dat mogelijk is. Energieanalisten voorspellen dat als de gasprijzen weer gaan stijgen, Biden zijn presidentiële bevoegdheden zou kunnen gebruiken om meer controle van de overheid over binnenlandse olie- en gasproducenten te krijgen.

Olieleidinggevenden hebben de kritiek van de regering-Biden teruggedrongen en zeiden dat de enige manier om de onbalans tussen vraag en aanbod op de wereldwijde oliemarkten te verhelpen, is door meer olie te pompen.

“Ik wil duidelijk maken dat Chevron uw bezorgdheid deelt over de hogere prijzen die Amerikanen ervaren”, vertelde Chevron-topman Mike Wirth in een open brief aan Biden. “En ik verzeker u dat Chevron zijn steentje bijdraagt ​​om deze uitdagingen aan te gaan door de kapitaaluitgaven te verhogen tot $ 18 miljard in 2022, meer dan 50% hoger dan vorig jaar.”

Analisten merken ook op dat de oliemarkt intens cyclisch is. De sector leed tijdens de financiële crisis van 2008-2009, opnieuw tussen 2014 en 2016, en meest recentelijk tijdens de eerste twee jaar van de coronaviruspandemie, zei Pavel Molchanov van de investeringsbank Raymond James.

“De industrie geniet momenteel van recordniveaus van winstgevendheid, maar twee jaar geleden was de covid-gerelateerde grondstofcrash een episch debacle”, zei Molchanov in een e-mail.

Pompschok: waarom de gasprijzen zo hoog zijn

BP’s resultaten over het tweede kwartaal, een stijging van $ 6,2 miljard in het eerste kwartaal, werden gedreven door sterke raffinagemarges, “aanhoudende uitzonderlijke prestaties op het gebied van oliehandel” en hogere brandstofprijzen, aldus het bedrijf in een verklaring. Een sterke stijging van de wereldwijde vraag en de oorlog in Oekraïne waren de sleutel tot de prijsstijgingen, waardoor de winst van het bedrijf direct toenam.

“De resultaten van vandaag laten zien dat bp blijft presteren tijdens de transformatie”, zei CEO Bernard Looney in een verklaring. “We doen dit door de olie en gas te leveren die de wereld vandaag nodig heeft – en tegelijkertijd te investeren om de energietransitie te versnellen.”

Als gevolg van de hoge winsten zou het bedrijf de dividenduitkeringen met 10 procent verhogen tot 6,006 cent per gewoon aandeel, meer dan het eerder had verwacht. “Deze stijging weerspiegelt de onderliggende prestaties en het genereren van cash van het bedrijf”, aldus het bedrijf.

BP, voorheen British Petroleum, zei te verwachten dat de olie- en gasprijzen in het derde kwartaal hoog zullen blijven “vanwege de aanhoudende verstoring van de Russische bevoorrading” en “verminderde niveaus van reservecapaciteit”. De geopolitieke vooruitzichten hebben ook geleid tot een gebrek aan Europese gasvoorziening die “sterk afhankelijk is van de Russische pijpleidingstromen”, die naar verwachting de prijzen “verhoogd” zullen houden.

Duitsland stookt oude kolencentrales op, waardoor de vrees ontstaat dat klimaatdoelen in rook opgaan

Shell heeft zelfs grotere inkoop van eigen aandelen aangekondigd voor in totaal $ 6 miljard, terwijl Exxon meldde dat het $ 7,6 miljard aan aandeelhouders uitkeerde als dividenden worden meegerekend.

Patrick De Haan, hoofd petroleumanalyse bij GasBuddy, zei dat grote oliemaatschappijen lijken te investeren in het vergroten van hun aanbod. Maar op korte termijn lijkt hun focus te liggen op aandeelhouderswaarde, zei hij.

Exxon en Chevron boeken kaskrakerwinsten op olieprijsstijging

Biden heeft Amerikaanse oliereuzen ervan beschuldigd te profiteren van de krappe omstandigheden. Tijdens een toespraak in de haven van Los Angeles in juni zei hij: “Exxon verdiende dit jaar meer geld dan God.” Het bedrijf duwde terug en vermaande zijn regering voor haar pogingen “om onze industrie te bekritiseren en soms te belasteren”. Oliemaatschappijen ontkennen beschuldigingen dat hun beleid de prijzen kunstmatig hoog houdt.

In mei kondigde de Britse regering een meevaller van 25 procent aan op de winsten van olie- en gasbedrijven – inkomsten die zouden worden gebruikt om huishoudens met een laag inkomen te helpen die worstelen met een scherpe piek in de kosten van levensonderhoud. ONS wetgevers hebben een soortgelijke belasting overwogen, maar het is onwaarschijnlijk dat deze in de gelijk verdeelde Senaat zal worden aangenomen.

De Britse wetgever en minister van Financiën van de oppositie Rachel Reeves bekritiseerde de winsten van BP. tweeten: “Mensen maken zich grote zorgen over de weer stijgende energieprijzen in het najaar, maar toch zien we weer oogverblindende winsten voor olie- en gasproducenten.”

Linkse politici en belangengroepen in zowel de Verenigde Staten als Groot-Brittannië riepen op tot extra belastingen op de onverwachte winsten van oliemaatschappijen.

Greenpeace VK getweet“Er is iets bijzonder obsceens en wreeds aan gasbedrijven als Shell en BP die recordwinsten maken terwijl consumenten deze winter moeite zullen hebben om warm te blijven.”

Rep. Rosa DeLauro (D-Conn.) schreef op Twitter: “Bedrijfsmonopolies zijn groter dan hun marktmacht, schaden gezinnen aan de pomp en drijven de inflatie op. … Amerikanen verdienen het niet om aan de pomp de prijs te betalen.”#maakt #hoogste #winst #jaar #haalt #miljard #binnen #midden #van #knijpen #benzinepomp

Leave a Comment

Your email address will not be published.