Alibaba-aandelen stijgen met 7% nadat de kwartaalresultaten de verwachtingen overtroffen

Alibaba heeft te maken gehad met groei-uitdagingen te midden van strengere regelgeving voor de binnenlandse technologiesector in China en een vertraging van de op een na grootste economie ter wereld. Maar analisten denken dat de groei van de e-commercegigant tot de rest van 2022 zou kunnen aantrekken.

Kuang Da | Jiemian Nieuws | VCG | Getty Images

Alibaba rapporteerde donderdag een fiscale winst voor het eerste kwartaal die de verwachtingen overtrof, waardoor het aandeel hoger werd in de premarket-handel in de VS.

De aandelen van de Chinese e-commercegigant in Hong Kong stegen meer dan 4% voor op het winstrapport. De in de VS genoteerde aandelen van Alibaba waren maar liefst 7% hoger, voordat de winst werd weggevaagd.

Dit is hoe Alibaba het deed in het eerste fiscale kwartaal, vergeleken met de consensusschattingen van Refinitiv:

  • Inkomsten: 205,55 miljard Chinese yuan ($ 30,68 miljard) versus 203,19 miljard yuan verwacht, en blijft stabiel op jaarbasis.
  • Winst per American Depositary Share (ADS): 11,73 yuan versus 10,39 yuan verwacht, een daling van 29% op jaarbasis.
  • Netto-inkomen: 22,73 miljard yuan versus 18,72 miljard yuan verwacht.

Ondanks dat Alibaba de schattingen overtreft, is het de eerste keer dat het bedrijf een vlakke groei realiseerde in zijn geschiedenis.

In het kwartaal kreeg Alibaba te maken met een aantal tegenwind, waaronder een heropleving van Covid in China die ertoe leidde dat grote steden, zoals de financiële metropool Shanghai, werden afgesloten. Dat leidde in het tweede kwartaal van het jaar tot een trage Chinese economie.

Toen de steden eind mei en begin juni uit de lockdown kwamen, begon de groei echter aan te trekken.

“Na een relatief trage april en mei, zagen we in juni tekenen van herstel in onze bedrijven”, zei Daniel Zhang, CEO van Alibaba in een persbericht.

Ondertussen blijft de e-commercegigant geconfronteerd met een strikte regelgeving na het meer dan anderhalf jaar durende optreden van Peking tegen de binnenlandse technologiesector.

Hoewel Alibaba een moeilijk kwartaal had, verwachten analisten dat de groei de komende maanden zal aantrekken.

China e-commerce in de kijker

De omzet van Alibaba’s grootste bedrijf, de Chinese handelsdivisie, waartoe ook de populaire marktplaats Taobao behoort, daalde met 1% op jaarbasis tot 141,93 miljard yuan. Dat was voornamelijk te wijten aan een daling van 10% in de omzet van klantenbeheer. CMR is inkomsten die Alibaba ontvangt van diensten zoals marketing die het bedrijf verkoopt aan handelaren op zijn Taobao- en Tmall-e-commerceplatforms.

Alibaba zei dat de CMR daalde omdat de totale verkoop van online fysieke goederen op zijn Taobao- en Tmall-platforms “jaar-op-jaar met een enkel cijfer daalde” en er meer annuleringen van bestellingen waren vanwege de impact van de heropleving van Covid en “beperkingen die resulteerden in in supply chain en logistieke verstoringen in april en het grootste deel van mei.”

In juni zei Alibaba een herstel te zien van het zogenaamde bruto handelsvolume (GMV) dankzij de verbeterde logistiek en het jaarlijkse 6,18-winkelfestival in China, dat in juni zijn hoogtepunt bereikt. GMV is een maatstaf voor de verkopen die via de platforms van Alibaba worden afgehandeld, maar is niet direct gelijk aan de omzet. Tijdens het winkelevenement bieden e-commercespelers enorme kortingen aan klanten.

Onder zijn Chinese handelsactiviteiten heeft Alibaba ook geprobeerd de inkomsten en gebruikers uit te breiden voor zijn kortingsplatform Taobao Deals en de supermarkt- en verse voedselservice Taocaicai. Het in Hangzhou gevestigde bedrijf ziet deze nieuwere bedrijven als een manier om minder welvarende klanten in kleinere Chinese steden aan te trekken.

Beleggers hebben gekeken of Alibaba zijn kosten onder controle kan houden terwijl deze bedrijven groeien. Alibaba zei dat Taobao-deals “de verliezen op jaarbasis en kwartaal-op-kwartaal aanzienlijk hebben verminderd, gedreven door het optimaliseren van de uitgaven voor gebruikersacquisitie en het verbeteren van de gemiddelde uitgaven van actieve consumenten.” Het bedrijf maakte de verliezen voor Taobao Deals niet bekend.

Alibaba zei in het kwartaal van juni dat Taocaicai GMV jaar-op-jaar met meer dan 200% groeide, terwijl de verliezen “matig toenam in vergelijking met hetzelfde kwartaal vorig jaar”.

Vertraging van de cloud

Hoewel cloud computing slechts 9% van Alibaba’s totale omzet uitmaakt, wordt het gezien als een belangrijk onderdeel van de toekomstige groei en winstgevendheid van het bedrijf.

Alibaba boekte in het kwartaal van juni een omzet uit cloud computing van 17,68 miljard yuan, een stijging van 10% op jaarbasis. Maar dat was een vertraging van de omzetgroei van 12% op jaarbasis in het kwartaal van maart en de stijging van 29% in dezelfde periode vorig jaar.

De clouddivisie van het bedrijf is getroffen door het verlies van een grote klant en het hardhandig optreden van de Chinese overheid tegen sectoren zoals online onderwijs die de producten van Alibaba gebruikten.

Maar Alibaba zei dat de stijging van de cloud-inkomsten de “herstellende groei van de totale niet-internetindustrieën weerspiegelt, aangedreven door financiële diensten, openbare diensten en telecommunicatie-industrieën.”

Dit is het laatste nieuws. Kom terug voor updates.

#Alibabaaandelen #stijgen #met #nadat #kwartaalresultaten #verwachtingen #overtroffen

Leave a Comment

Your email address will not be published.